Eșecul unui program foarte promovat de ministrul Daea

Introducerea de către Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii, a programului Tomata 2018 a generat o supraproducție de roșii, o prăbușirea prețurilor sub costurile de producție (inclusiv ajutorul de la stat) și o irosire de resurse care sunt limitate. Fermieri din zona Olteniei au fost nevoiți să arunce roșiile la șanț pentru că nimeni nu le mai cumpără marfa. Ministerul Agriculturii susține că în această situație se află doi fermieri din Dolj, unul dintre ei depunând la Direcția Agricolă Județeană un decont pentru o cantitate de 2.080 kg de roși, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2.200 kg. Din documentele prezentate de aceștia a reieșit că au mai valorificat alte 2.400 kg, respectiv 2.300 kg, realizând astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare. „La o asemenea cantitate de roșii există și pierderi prin putrezire, fie pe plantă, fie în procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, în cazul de față, la cei doi producători agricoli care au valorificat cca 5 tone de tomate, pierderile semnalate intră în procentul de pierderi tehnologice”, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii. Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 m2. Acest sprijin a fost foarte tentant pentru legumicultori însă banii de la Guvern au avut un efect de bumerang. Dacă pentru un kilogram de roșii se obținea până nu demult 15 lei, acum fermierii din sudul țării încasează doar 30 de bani. „Este adevărat că, acum pe piață, este un exces de produse, în mod firesc, datorită producțiilor realizate de către cei peste 12.000 de fermieri care s-au înscris în programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5.500 au livrat minim 2.000 de kg si au fost deja plătiți, în conformitate cu prevederile legale. În județul Dolj s-au înscris 1.700 de cultivatori de legume. Până la această dată 160 dintre aceștia au fost plătiți cu suma de 480.000 euro. Plățile sunt în continuă desfășurare, urmând ca și restul fermierilor, pe măsură ce depun documentele justificative la Direcția Agricolă, să primească banii cuveniți”, mai spun cei de la minister.

Producția abundentă ajunge însă hrană pentru animale sau sunt aruncate pur și simplu pe câmp. „Am avut înregistrate temperaturi foarte foarte mari pentru această perioadă. Ceea ce trebuia să recoltăm în trei săptămâni, am recoltat în cinci-șase zile. S-au copt cel puțin două roduri o dată. Se produce mai mult decât se poate consuma”, spune Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Valorificarea în întregime a producției este o preocupare permanentă a ministrului Petre Daea, motiv pentru care în data de 13 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a inițiat o întâlnire de lucru între producătorii de legume și reprezentanții retailerilor, spun cei de la Ministerul Agriculturii. Având în vedere că a început sezonul de valorificare a roșiilor și că în toate județele din România există cantități suficiente de tomate cultivate în spații protejate, au fost aduși la aceeași masă reprezentanții marilor rețele comerciale și producătorii autohtoni de legume: “V-am invitat la această întâlnire pentru că ne dorim produse românești, de calitate, pe rafturile marilor magazine, la dispoziția consumatorilor”, a afirmat ministrul Petre Daea în deschiderea discuțiilor. Pe parcursul întâlnirii, cei prezenți au făcut schimb de date de contact, în vederea stabilirii unor viitoare relații comerciale. Potrivit fermierilor, în perioada următoare vor începe să fie livrate către hypermarketuri roșiile românești din bazinele legumicole din județele Giurgiu, Olt, Dolj, etc. Ministrul i-a îndemnat pe marii retaileri să încurajeze accesul producătorilor români pe piață. ”Este pentru prima dată în România când, după foarte mulți ani, piețele sunt pline de tomate românești iar supermarketurile, de asemenea. Scăderea prețului la consumator este un obiectiv urmărit îndeaproape, fiind susținut printr-o producție importantă. Susținerea prin subvenții a vizat acordarea de sprijin atât pentru fermieri, cât și pentru aprovizionarea cu tomate a piețelor la prețuri rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existența unor nereguli atât în sistemul de aprovizionare, cât și în cel de comercializare al roșiilor, dar urmărim cu atenție întregul lanț de producție și valorificare a produselor legumicole”, a declarat ministrul Petre Daea

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Se produce mai mult decât se poate consuma”… la naiba, e o minciuna… nu au loc saracii olteni de marii retaileri vestici care aduc din Olanda decat sa cumpere din Oltenia… o singura data au adus in ultimele doua saptamani la MEGA Image in Cluj si s-au terminat in 24 de ore, apoi au trecut iar pe hidroponicele olandeze… sa si le bage in dorsal!

  2. Exista o varba la romani: ,,Dumnezeu te ajuta dar nu-ti baga si in traista”. Mai este si povestea lui Creanga cea cu posmagii muiati. Cei care sau apucat sa acceseze acest program nu sau gandit si ce vor face cu recolta? Legile economiei de piata nu iarta, daca produci marfa si nu ai desfacere dai faliment, in orice domeniu de productie si pe orice meridian te-aimafla. Numai in Romania se cauta vinovati in alta parte pentru nepriceperea unor asazisi ,, intreprizatori”.

  3. Draga Cotidianul,am senzatia cateodata ca suntem condusi cu tuhasul ,nu cu capul!Asa ceva,atata risipa materiala si sa nu dea nimeni socoteala,mai rar …

  4. Articolul e tendentios si rau intentionat. Domnul Daea n-are nicio vina ca taranii sunt prosti si lacomi. Cine i-a pus sa cultive numai rosii? Daca ministerul nu dadea bani, era criticat ca nu sprijina agricultorii.

  5. Cati-va cultivatori au aruncat productia din lene si comoditate. De ce n-au plecat cu marfa la pietele din orase? Asteapta sa le pice clientul in batatura? Producatorii care vand in piete rosii romanesti au preturi intre 4 si 6 lei/kg.

  6. Nu e nici un eșec. Pasul următor va fi să învețe să vândă. Ce vedem la televizor este ca dna. Cancelar Merkel sau dl. Președinte Macron fac vizite în țări străine ca să aducă investitori și să găsească și să deschidă piețe pentru producătorii autohtoni. Polonezii când le-a închis UE piața Rusiei au umplut localitățile din România, siguri ajutați de stat cu magazinele unui retailer polonez, cu merele, oălele și lactatele lor. Președintele nostru merge în străinătate în concediu, sau ca să-și denigreze demnitarii democratic aleși.

    • Aducerea Investitorilor e TREABA Guvernului!
      Dar Vasilica Veorica, Premierul Romaniei(precum dna Merkel sau chiar Macron – Franta e Republica Semiprezidentiala, adica Prim-ministrul este șeful Guvernului, împărțind, totuși, puterea executivă cu președintele statului!), de ce nu merge prin Europa unde ea e „specialista” dupa atatia ani la Brussels?
      Ii e rusine, nu o lasa PSD de frica sa nu se faca de ras?
      Am citit zilele trecute ca „Premierul Viorica Dăncilă a avut marți o întrevedere cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajčák, care efectuează o vizită oficială în România. Potrivit Guvernului, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii asupra unor teme de actualitate aflate pe agenda Adunării Generale a ONU, cel mai important şi reprezentativ for multilateral.

      A fost discutat, de asemenea, impactul schimbărilor climatice, o provocare globală imediată, care are implicații pe termen lung pentru dezvoltarea şi securitatea tuturor regiunilor de pe glob, necesitând o abordare responsabilă şi acțiuni concrete la nivelul ONU, mai precizează Guvernul.”

      Ce-ar PUTEA discuta Vasilica despre „probleme de actualitate” sau despre „schimbarile climatice”, cand ea saraca semianalfabeta NU e-n stare sa spuna 5 cuvinte CONSECUTIVE si INTELIGIBILE fara sa citeasca dupa biletelele consilierilor!??
      Cred ca nici reteta de sarmale nu e-n stare s-o spuna FARA sa o citeasca dupa biletele!!

  7. Programul asta al Guvernului Romaniei, Subventie de 3000 de Euro pentru cultivatorii de rosii, arata POPULISMUL PSDragnea: au dat BANII, fara sa-i intereseze REZULTATUL final,adica ROSIILE aruncate pe campuri din LIPSA de DEPOZITE frigorifice sau de FABRICI poentru Prelucrare Legume-Fructe, FIX cum a PROMIS PSDragnea in Programul de guvernare!
    Cu BANII Luati din Fonduri europene, asa ceva UU e posibil, UE urmareste pana la final orice BANUT, iar mai nou UE vrea sa urmareasca EFICIENTA cheltuirii Bnailor Europeni, adica FIX ce vedem la PSD: sa NU existe BANI(Rosiile!) aruncati degeaba!
    Asta e diferenta URIASA intre Banii de la UE si cei de la Guvernele Roamniei, Banii de la UE sunt urmariti de UE, cheltiuirea Banilor de la Guvern NU e, d-aia Romania e CODASA la cheltuirea fondurilor europene!
    BANII de la UE nu pot fi furati si nici aruncati pe apa sambetei, cei de la Guvernul Romaniei DA!
    P{opulismul asta inseamna, HAOS si LIPSA de EFICIENTA, tipic Telormanistan!
    Fiti siguri, insa, ca Dragnea e foarte eficient cu Banii lui si ai familiei lui, ca oricare politician!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.