Noutăți pentru cei care divorțează. Decizia e obligatorie

Instanța supremă a stabilit că atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei nu trebuie condiţionată de existenţa unei acţiuni de partaj.

Decizia vine după ce judecătorii Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis recent o sesizare a Tribunalului Timiş şi au pronunţat o hotărâre prealabilă cu privire la interpretarea dispoziţiilor din Codul civil.

Sesizarea Tribunalului a fost făcută într-un proces de divorţ, în care a fost ridicată chestiunea de drept referitoare la atribuirea beneficiului locuinţei conjugale.

Magistraţii de la ICCJ au stabilit că, în interpretarea dispoziţiilor art. 324 alin. (1) şi (4) din Codul civil, sintagma „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă momentul maxim până la care hotărârea prin care a fost admisă o cerere având ca obiect atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei îşi produce efectele juridice, fără ca admisibilitatea acţiunii să fie condiţionată de existenţa pe rolul instanţelor judecătoreşti a unei cereri având ca obiect ieşirea din indiviziune asupra aceleiaşi locuinţe.

Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Din seria: „eu am luat casa, masina si telecolorul, iar ei i-am lasat averea noastra cea mai de pret, copiii” !

  2. Asta in cazul familiei fara copii! In cazul in care exista copii, în majoritatea țărilor, se pune pe primul loc nevoile existențiale ale copilului și locuința rămâne la membrul familiei care creste copilul sau copii! Nu e bășcălie, este realitatea practicata in justiția europeana! In plus, înainte de divorț, exista instituția SEPARARE SOTI, prin care, se decide tot ce înseamnă separare, adică: casa, lucruri din casa, bani, datorii, copilul la cine rămâne și la divorț după 2 ani, se definitivează separarea in cazul in care niciunul dintre părți nu au alte pretenții in legătură cu ce s-a hotărât la separare plus pensia alimentară și ajutor financiar pentru cel care creste copii! Nu știu de ce, pentru că mănâncă rahat că se conformează legislației europene, de ce nu respecta linia pe acest domeniu și mint de te ia cu capul?! Am scris atâtea contra practicii și legislației din Romania, încât mi-e silă că încă mai vin în România hoiturilor și escrocilor mincinosi din politica românească. Mereu mă bate gândul să vând tot și să plec definitiv, dar, alimentația agricola, apa, aerul, zona natala, îți pune piedică.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.