Nu mai vin banii la buget: minim istoric

bani-moneda-romania-inflatie

România cheltuie tot mai mult cu salariile, pensiile și diversele programe precum „Investește în tine” însă veniturile la buget din taxe și impozite au ajuns la minime istorice, de 25,6%. Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni al anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 6,05 miliarde de lei, respectiv 0,65% din PIB.

Anul trecut, după primele patru luni, s-a consemnat un excedent de 1,4 miliarde de lei. În paralel, cheltuielile sunt cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent iar veniturile sunt cu 0,2% din PIB mai mici. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 89,6 miliarde de lei, reprezentând 9,6% din PIB, sunt cu 11,8% mai mari, în termeni nominali. Însă, în perioada ianuarie-aprilie 2017, veniturile au reprezentat 9,8% din PIB. ”​Situația finanțelor publice e în prezent cel mai mare risc pentru economie. Riscul de a depăși în acest an ținta de 3% deficit bugetar e mai mare ca oricând. Nu mai spun că în Europa asistăm la o direcție de reducere a deficitelor bugetare, nu de amplificare a lor. Anul acesta riscăm să ducem deficitul la peste 3%, acest nivel fiind cel mai mare din UE”, a declarat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și președintele Consiliului Fiscal la o conferință de specialitate. Conform acestuia, cheltuielile sociale ca raport in totalul veniturilor fiscale sunt la aproape 80%, cele mai mari din UE.

Creșterea economică a fost foarte înaltă, bazată pe consum în proporție de 90%. Cel mai dinamic e cel de servicii, stimulat de comerț care e stimulat de consum. De ce crește consumul? „Pentru că am avut toate ingredientele: reducere de TVA, creșteri ale veniturilor. Discrepanța dintre salariile din sectorul public și cel privat sunt cele mai mari din toată Europa”, a mai spus Dumitru. Cheltuielile bugetului general consolidat în primele patru luni sunt în sumă de 95,6 miliarde de lei, cu 21,5% mai mari față de aceeași perioadă din anul precedent. Cheltuielile de personal sunt cu 20,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar și de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 12,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare. Subvențiile acordate în primele patru luni ale anului 2018 sunt în creștere cu 26,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea este determinată, în principal, de plățile efectuate pentru sprijinirea producătorilor agricoli și de subvențiile acordate pentru susținerea transportului feroviar public de călători și a transportului cu metroul. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 10,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Lasa ca stim noi, datele au fost falsificate de aia de la statistica. Doamna Dancila a zis clar ca sunt bani pentru salarii si pensii. E mana lui Iohanis aici!

  2. Este normal ! Sunt , probabil , multe cauze , printre care si aceia , ca multi, platiti la greu , nu-si fac treaba !

  3. Gluma zilei : se cheltuieste tot mai mult cu pensiile ! Pensionarii la limita de varsta si cu stagiul complet de cotizare si-au platit deja prin munca lor pensiile !

  4. Statul Corporatie bazat pe Credit din strainatate si pe Rambursarea Creditului si Dobinzilor prin extortionarea poporului este retzeta dezastrului national si a crearii de false crize financiare artificiale . Iesirea indivizilor din Contractul Social fraudulos , obtinut prin inselaciunea contului companiei persoanei fizice cn-cnp , este singura solutie individuala pentru a rupe cercul vicios fraudulos al exploatarii poporului . Statul corporatie este o tumoare canceroasa , cu circa 1 milion de membri . Politica de imprumut practicata de cei care au luat puterea dupa asasinarea lui Ceausescu este un act criminal de contractare de datorii pe spinarea unui popor ignorant la functionarea economiei corporatiste , care habar nu are de acest contract social si nici un cuvint de spus cu privire la politicile sau administrarea acestei Datorii imense , creditul de functionare al corporatiei ROMANIA .

  5. Aici se vede ca toti oamenii astia „destepti” ce hotarasc destinele tarii, sunt „doctori docenti” doar pe hirtie, in practica sufla vintul. Si ce pot face unii ce nu se pricep la nimic, si nici la finatele tarii? Sa se faca ca inventeaza roata, sa aranjeze mici furtisaguri din banii oamenilor ce muncesc si cistiga acei bani, si daca pot sa mai sifoneze cit mai mult, si asta cu legea in mina, lege facuta de ei pentru ei. Ins tot mediocri si incompetenti sunt. La ce sa te astepti la dastia ce au trecut prin scoala cu 5 pe linie (nota meritat), iar acuma ne dau lectii ce inseamna sa ai succes in viata si se lauda ca cunosc „scoala vietii”.

  6. Nici o problema, PSD are solutia: un Miting in Piata Victoriei!
    Va rezolva Bugetul care se indreapta spre Faliment!
    Mitingul va Aduce Autostrazile in Romania, va omori Bacteriile din Spitalele de ev mediu, va moderniza Scolile, Gradinitele, cresele, va construi Diguri, poduri si Podete, Sisteme de irigatii, va ADUCE Inapoi in tara Milioanele de Romani PLECAT din Romania, Milioane care vor fi IMPRESIONATI de Forta Partidului-Stat!
    O sa fie „bine”!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.