Toader îi ia de guler pe procurori

Ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a „invitat”, marți, revoltat pe procurorul general, Augustin Lazăr, la o întrevedere comună cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria din Brașov care au cerut suspendarea unor decizii a Curții Constituționale.

„Spațiul public e plin de dezinformări. Procurorii au independența soluționării cauzelor (…), Constituția spune că sunt magistrați, cu diferențele specifice. Vă voi invita ca împreună să avem o întrevedere cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, având încredere în concordanța spuselor dumneavoastră cu realitatea, și să avem o discuție să vedem cum este posibil ca un grup de procurori să ceară suspendarea deciziilor Curții Constituționale și altele din cerințele de acolo”, a afirmat ministrul, marți la ședința Secției de procurori a CSM, acolo unde se dicută propunerea sa pentru șefia DIICOT.

Reacția ministrul Justiției a venit în contextul solicitării de luna trecută a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, care vor suspendarea oricăror decizii din partea CCR sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia şi respectarea întocmai a recomandărilor GRECO.

”În unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov a formulat următoarele consideraţii şi solicitări: suspendarea oricăror altor decizii din partea Curţii Constituţionale a României sau din partea celorlalţi factori implicaţi în procesul legislativ cu privire la legile justiţiei până la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, organism consultativ al Consiliului Europei, dreptul UE aplicându-se cu prioritate în faţa dreptului naţional, chiar şi în faţa Constituţiei; respectarea întocmai a recomandărilor emise de GRECO cu privire la legile justiţiei. În conformitate cu prevederile Constituţiei României, Tratatele internaţionale la care România este parte sunt obligatorii şi se aplică cu prioritate, în faţa normelor legale interne, astfel că, implicit şi recomandărilre GRECO sunt obligatorii pentru legiuitorul român”, se arată în documentul transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

La aceeași ședință a Secției pentru procurori a CSM de marți,  ministrul Tudorel Toader a criticat activitatea DIICOT de până acum, precizând că în prezent sunt dosare aici care trenează de 11 ani și că ar vrea să cunoască și sumele cheltuite în anchete.

„Am mai spus și o repet că mi se pare absolut inadminisibil ca o cauză la urmărire penală să treneze 11 ani şi să nu fie soluţionată. Dacă stai cu un dosar nerezolvat s-a dus principiul acela cu celeritatea soluţionării, de soluţionare într-un termen rezonabil. Dacă vor fi trimişi în judecată presupuşii făpturitori cel mai probabil ne îndreptăm spre prescrierea urmăririi penale. Am întrebat şi pe contracandidatul domnului Bănilă cum poate fi justificată această întârziere, probabil şi procurorul general cunoaşte, domnia sa probabil e preocupat de un răspuns. Candidatul a prezentat cerinţa de transparenţă a cheltuirii banilor din fondurile alocate DIICOT. Știm că în momentul acesta e o discuție publică foarte acută privind nevoia societății de a cunoaște câți bani se cheltuie în efectuarea urmăririi penale. Sunt curios în dosarul acela cam câţi bani s-au cheltuit”, a spus Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8531 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Dorele nu te lasa! Patria iti va fi recunoscatoare de-i vei prinde cu ocaua mica precum Cuza! Ai grija de statuia lui Cuza-Voda din Piata Uniii din Iasi fiindca ciorile isi fac de cap!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.