Nuclearelectrica a cumpărat apă grea de la Rezervele de Stat

 

Administrația Națională a Rezervelor de Stat a câștigat un contract de 22 milioane lei pentru furnizarea de apă grea pentru Centrala Nucleară Cernavodă, într-o licitație în care a fost singurul ofertant, potrivit datelor din SICAP.

 

Apa grea trebuie livrată în 90 de zile. În prezent, toată apa grea a României este stocată la Rezervele de Stat , pentru că nu mai avem producție curentă. În 2013, tot stocul de apă grea al RAAN Drobeta Turnu Severin – 863 de tone a fost trecută la Rezervele Statului. Doar de aici se poate aproviziona Nuclearelectrica, pentru zeci de ani. Compania ce administrează Centrala Cernavodă a anunțat recent că este interesată să repornească producția de apă grea de la Halânga, fosta sucursala a RAAN închisă de un deceniu. Falimentul regiei a fost declarat în ianuarie 2016, după ce aceasta a fost în insolvență din 2013.

Situația financiară dificilă a RAAN a fost influențată de producția de apă grea nerecuperată pe parcursul mai multor ani, care nu a fost vândută pentru rezervele strategice de stat și a dus la acumularea unor datorii către creditori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1088 Articole
Author

7 Comentarii

 1. Jaf national . Apa grea este suficenta pentru 20-30 de ani si 2 reactoare. Daca se continua constructia celorlalte 3 reactoare ( bani au fost dar s-au furat) , apa grea era insuficiente si astfel halnga avea si acum 3000 de angajati. Basescu si iohannis tradatori.Costurile cu uraniul si apa grea ale Nuclear Electrica sunt de 5 bani pe KW .

 2. Ce-ati făcut cu RA de la Drobeta Turnu Severin, hahalerelor? Câți bani v-ati luat sa duceți tara de râpă? Ca sa cumpărăm cu bani grei acum!? Pe Ceaușescu l-ati împușcat ca le-a facut! Cu voi ce sa facem ca le-ati distrus,acum ca ati avut grija sa scoateți din Codul penal evaziunea pana la 1 milion de euro,atentatul la securitatea națiunii, asa ca rămân puține soluții…

 3. Tot lui Ceausescu i se datoreaza si aceasta investitie,o mana cereasca ptr tarile care au guverne nu lichele. Un guvern care sa tina la tara gasea desfacere, se vinde apa grea ca aurul.Au avut sarcina de la canadieni s-o puna pe butuci.I-a ajutat agronomul de Ciolos, o secatura securista.L-a durut la basca de familiile celor pusi pe liber,acum se vrea din nou la ciolan.Ce ticalos. Kg de apa grea era 300 de euro.In reactor intra tone.le curgeau balele la canadieni la U1 Cvoda s-o puna pe a lor, un jaf adus din India,plina de tritriu.Asa e cand ai pus lupii la stana. Condusi de lichele lipsite de scrupule.Ii vezi cum se balacaresc prin ziare si televiziuni ca disperatii, sa nu plece de la ciolan. Vrand ,nevrand lui Ceausescu i se vor recunoaste meritele,sigur de viitorime, nu de aceste gunoaie. Ma tot intreb cum poate sa traiasca acest criminal Ilici cand vede ce-a facut cu aceasta tara. .Nu Ceausescu a infometat poporul.Poporul s-a infometat singur.Tot ce iesea din mana lor,Dacie,Tv,frigider,etc,era de dus la gunoi.Cu asa ceva nu putea plati datoria. Papica si petrolul se cautau la plata,restul era jaf, mergea pe la turci si arabi,dar nici acolo. L-au lucrat jidanii de la FMI. Clasa muncitoare, trebuia sa stai la fundul ei cu bastonul sa nu vina beti,sa nu te fure,sa nu sara gardul si sa mai faca si treaba.Cam cu asta se ocupau maistrii,inginerii.Directorii erau parazitii si spagarii,lichelele de azi. Adevarul supara, minciuna te duce la putere si te face om nu-i asa? Traiasca Romania, tara mea de glorii si de dor, nu ma lasa ca mor! O lozinca.

 4. …mai nea popescule, hotaraste-te: ori oamenii munceau in acele timpuri, ca ceausescu nu dadea la pila sa faca fabricile si uzinele, nici strainii nu le-au ridicat, cum se intampla acum, ori nu munceau si tot ce se fura acum a crescut pur si simplu dupa o ploaie meseriasa…sa stii si mata ca dacia, de exemplu, la aparitia ei pe piata era o masina in timpul ei!…se exporta inclusiv in canada, america de sud era plina, asta fiind motivul pt care asteptai doi ani sa-ti cumperi una…aro a fost 7 ani declarat cel mai bun turism de teren din lume…tractoarele alea simple erau singurele care puteau lucra in conditiile din orientul mijlociu…pompele, la fel…am fost pe locul patru la export de armament produs aici…am faurit vapoare pentru aproape toti armatorii vremii…utilajele de foraj erau folosite si de americani, fiind cele mai fiabile…cand prindeai un tricou facut pt export te pupai in dos…te credeam om serios!…

 5. Cu liberali la putere ? Ăștia sunt că PNTCD cu comanda la distanta , ei fac tot ce a ce trebuie pentru a specula și a saracii românii . Români și-au construit capacități energetice , iar her Catzu und Popescu lea închis pentru a specula energia românilor si ai baga in falimenten . Sunteți dezgustători și trădători . Kakaia mai prindeți puterea !

 6. 1. Producerea apa grea in RO cu instalatiile existe este o himera. Instalatii noi …. buna gluma.
  2. Pretul de fabricatie pt apa grea a fost cu minim 10$ mai mare decat pretul de cumparare din sursa externa.
  3. In Cernavoda sunt 2 reactoare care folosesc apa grea , cantitatea de apa grea existenta ajunge <>
  Pentru reactoarele din Cernavoda, pentru producerea combustibilului nuclear, a apei grele etc dar si a fortei de munca competenta Romania socialista a avut solutii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.