Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat

Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani. Astfel, potrivit datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române, anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, ușoare și grave.

Circa 9 din 10 accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se: abaterile de la respectarea regulilor de circulație, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea de prioritate, neasigurarea la schimbarea direcției de mers sau circulația pe sens opus.

În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu față de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea uşoară a altor 5.

Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează și în cazul accidentelor ușoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente ușoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea ușoară a 919 persoane.

Dan Barna, accident pe trecerea de pietoni

Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creștere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenți în trafic, dar și să apelăm la soluții adecvate de protecție, precum polițele de asigurare”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Președinte și Director General al UNSAR.

Mai mulți asigurători au în portofoliu polițe care oferă protecție financiară și pentru astfel de  situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei polițe de răspundere civilă. În același timp, pentru cel vinovat, o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață.

Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Trotinestii in Bucuresti, sunt criminali in forma continuata, drogati si bauti, dementi si agresivi, accelereaza pe trotoare, peste copii, varstnici, adulti, lovesc pe oricine le iese in cale – nenorocitii astia trebuie interzisi pe trotoare, sa accelereze pe carosabil pe cont propriu. In parcuri Hersatrau, Circului, Cismigiu, criminalii trotinetisti lovesc si doboara in viteza maxima, pe oricine nu reuseste sa se fereasca din calea lor. Alooo! Primaria, Politia, trebuie sa obligati prin legi severe pe nenorocitii astia cu trotinetele, sa circule numai pe trasee fara pietoni.

  2. in schenghen sunt 4 chestii obligatorii:
    1 langa trotuar pista de biciclete+trotinete
    2 participantul la trafic nu e drogat,beat,etc
    3 in supermarketurile saracilor sunt disponibile veste (ca cele de santier) insa foarte subtiri,stridente,fluorescente OBLIGATORII PTR PARTICIPANTII LA ASTFEL DE TRAFIC (militienii trec cu vederea in unele tari, dar, in caz de accident esti inovat ca nu ai avut ce trebuia) +casca
    4 ziua,in caz de ceata sau dupa ora 17:00 (sau mai devreme -iarna) cand incepe a se intuneca,participantii la trafic=toti trebuie sa aprinda luminile(fata spate)
    ..nu mai spunem ptr ca se stie: toata lumea respecta culorile semafoarelor,pe trotuar nu se merge cu trotineta!!!

  3. Interziceti inchirierea de trotinete si o sa scada cum a scazut unde s-a mai interzis aceasta practica prin care orice neavenit se tranforma in bolid de mare viteza.
    Soferii sunt obligati sa faca sapatamani sau luni de scoala, testare psihologica, medicala, teoretica de cunostiinte rutiere cu politaiul langa el supraveghetor si camere, practica care nu-i asa de usor de luat, daca se ia pe bune.
    Trotinetist este oricine instataneu se naste invata face un accident, daca e gasit bine, daca nu pa. Si asigurar3 ciu-ciu. Trotinetele cu soft modificat depasesc masini pe autostrada.+droguri bombe pe roti, mai rau ca la motocilisti, care tot se mai aud, ca multi au evacuarea si toba modificata. Trotinetistii n-au interzis sa circule pe trotuare in viteza, autovehiculele au. Ii doare la basca stiind ca n-au obligatii si nici raspunderi, nu-i va intreba nimeni de cat de sanatosi la cap sunt, nu le va pune sa faca drugtest, de alocool nici atat.

  4. lasate pe mijlocul strazilor, ca asa au vazut ei „intr-o tara ca afara”, conduse de drogalai in viteza maxima pe trotuar. pentru ei nu exista lege…

  5. Aproape toți trotinetiştii care se accidentează şi-o iau fiindcă se dau şmecheri, merg mult mai repede decât ar trebui, nu se asigură fiind convinşi că toată lumea, inclusiv pietonii, trebuie să le dea lor prioritate, ba mai vezi chiar oe câte unii haştagrezişti deosebit de proşti care merg pe trotinetă şi cu căştile audio pe urechi, că aşa li se pare lor cel mai cool! Partea proastă e că îi bagă şi pe alții în belea: fie accidentează pietoni (pe unii îi bagă în spital), fie dacă provoacă un accident cu o maşină, şoferul va avea probleme chiar dacă nu are nicio vină (dosar penal pentru vătămare din culpă, trebuie să-şi repare maşina pe banii lui, fiindcă e prea complicat să-l dea pe prost în judecată, şi tot aşa).
    Ideea cu asigurările ar fi foarte bună, fiindcă şi psihologic i-ar mai responsabiliza un pic pe tefeliştii ăştia viteji!

  6. Problema numarului mare de accidente cu trotinetele si bicicletele este una psihologica. Un sofer trebuie sa aibe mare grija la pietoni si biciclisti si trotinetist, ca ei au prioritate, altfel primeste amenda si/sau pierde carnetul de conducere. Un biciclist sau trotinetist poate merge cu obiectul pe strada si fara carnet de conducere, si fara sa aiba grija unei asigurai de vehicul, si nici nu se simte cumva obligat sa acorde prioritate pietonilor, adica cei mai slabi din trafic. Deoarece biciclisti sau trotinetisti se considera ca sunt un fel de pietoni ce merg mai repede si ar merita sa fie tratati de cilalti ca prioritari pe trotuar sau strada, nu egali cu pietonii obisnuiti. Si mai sunt si cei mai rai dintre biciclisti sau trotinetisti, cei ce sunt soferi, cu carnet de conducere, ce considera ca acuma nu mai trebuie sa respecte nici o regula de circulatie ca doar nu merg cu masina lor pes strada. Si uite asa se inmultesc accidentele din cauza lipsei de discernamint si frustrari ale unora dintre participanti la trafic in detrimentul celorlalti.

  7. Nici nu este de mirare. Le vezi parcate aiurea, pe mijloc de trotuare! Circula cu viteza mare. Multe trotuare au fost taiate si sunt f.inguste ca sa facem parcari oriunde si oricum. Piste de biciclete ioc. Autobuzele STB merg pe linia de tramvai si distrug sinele ca nu au banda unica. Deh, trebuie inca o banda pentru autoturisme. Te apuca nervii in Capitala Ro.!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.