Numărul alegătorilor din diaspora înscriși în Registrul Electoral a ajuns peste noapte la 609.962!

După ce reprezentanții guvernului şi-au exprimat nemulţumirea că foarte puține persoane din diaspora s-au înscris în Registrul Electoral, într-o singură zi, numărul acestora a explodat, ajungând la nu mai puţin de 609.962!

Anunţul făcut marţi de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a generat reacţii din partea românilor din străinătate, în condiţiile în care doar 9.116 de cereri depuseseră românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, dintre care 6.673 optaseră pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru secții de vot.

„După ce timp de câteva luni toți reprezentanții Guvernului, inclusiv premierul Dacian Cioloș, se plângeau că s-au înscris foarte puține persoane în Registrul Electoral din diaspora, numărul acestora a crescut brusc, într-o singură zi”, se arată într-un comunicat de presă remis cotidianul.ro de către Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE).

Se presupune că cei 600 000 sunt de fapt cetățeni români cu domiciliul în străinătate (cu pașaport CRDS). Ciudat este însă faptul că reprezentanții AEP și ai guvernului au îndemnat în nenumărate rânduri ca și cei din această categorie să se înscrie în Registrul Electoral. Dacă tot aveau de gând să îi introducă în listele permanente, de ce i-au pus să se înscrie în registrul electoral?”.

FADERE acuză manevre de culise îndreptate împotriva candidaților independenți din diaspora, care strângeau semnături pentru a-și prezenta candidatura, aceştia având nevoie acum de 6.099 de semnături (1% din 609.962 persoane înscrise în Registrul Electoral.

Numărul semnăturilor trebuia să fie de 1% din numărul alegătorilor înregistrați în colegiu, dar nu mai mic de 1.000, în condiţiile în care nu se ajunsese la un număr de 10.000 de înscriși.

Astfel, FADERE cere Autorității Electorale Permanente ca numărul de semnături pe care îl va solicita candidaților independenți din diaspora să fie de 1% din cei înscriși în registrul electoral, așa cum se comunicase iniţial.

„Se vede foarte clar că cele două partide mari, PSD și PNL, încearcă orice manevră pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să candideze. Scopul lor este să își trimită clientela politică din tară să candideze pe cele câteva locuri alocate diasporei. Problema acestor „Agamiță Dandanache” trimiși de la centru este că nu cunosc problemele românilor din afara țării și că singura lor preocupare este să îndeplinească slugarnic toate ordinele șefilor politici”.

Preşedintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, Daniel Tecu, arată cu degetul către guvern

„Pe culoarele puterii deja circulă zvonuri că ceea ce se întâmplă este o manevră a Guvernului Cioloș prin care i se netezește drumul unui ministru din actualul guvern spre fotoliul de parlamentar al diasporei. Doar punându-se bețe în roate candidaților independenți, acesta ar mai avea ceva șanse de reușită”, a spus Tecu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.