Numărul săracilor din China a crescut cu 100 milioane doar scriind un procent

Din vârful pixului, aproape 100 de milioane de chinezi care trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi au fost încadraţi în categoria oamenilor săraci. Prin ridicarea pragului sărăciei cu peste 80% comparativ cu nivelul anterior, guvernul de la Beijing vrea să extindă ajutoarele sociale acordate populaţiei din mediul rural cu venituri foarte mici pentru a restrânge migraţia locuitorilor de la sate spre oraşe, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, scrie Bangkok Post.

Un rezident chinez din mediul rural cu un venit net anual sub 2.300 de yuani (275 euro), va fi de acum înainte considerat că trăieşte în sărăcie.

„Revizuirea pragului va creşte numărul chinezilor săraci la 128 de milioane, faţă de cei 26,88 de milioane care se situau sub pragul sărăciei şi anul trecut”, afirmă un oficial guvernamental chinez, citat de sina.com, cel mai mare portal de ştiri şi informaţii din China.

A doua economie a lumii după mărime se confruntă cu o inegalitate socială tot mai pronunţată, mai ales între locuitorii marilor oraşe de pe coasta de est şi cei din satele aflate în centrul ţării. În contextul în care investiţiile guvernamentale s-au axat preponderent pe dezvoltarea zonelor de coastă, regiunile au avut un ritm inegal de creştere economică, iar prăpastia dintre mediul rural şi cel urban s-a adâncit.

China are un sistem fiscal descentralizat, iar finanţările pentru sănătate şi educaţie se obţin de la guvernele locale. Astfel, de multe ori municipalităţile sărace nu pot asigura servicii publice elementare locuitorilor lor. La acestea se adaugă restricţiile impuse de guvern pentru migraţia de la sate la oraşe şi interdicţia de a vinde sau ipoteca terenurile arabile.

„Pragul anterior subestima numărul săracilor din mediul rural. Doar 2,8% din populaţia rurală era considerată oficial săracă, un procentaj mult mai scăzut decât cel al SUA care are o rată a sărăciei de aproximativ 15%”, a afirmat profesorul Wang Sangui de la Facultatea de agronomie şi dezvoltare rurală din cadrul Universităţii Renmin din China, citat de sina.com.

În 2007, Ministerul Afacerilor Civile a introdus o schemă de asigurare a venitului minim pentru locuitorii regiunilor rurale, astfel încât un număr mai mare de persoane nevoiaşe să poată fi sprijinite de autorităţi. Un standard mai înalt înseamnă că mai mulţi cetăţeni ai ţării sunt incluşi în programele de reducere a sărăciei.

După ridicarea pragului, peste 100 de milioane de chinezi nevoiaşi din mediul rural vor primi asistenţă din partea fondului guvernamental pentru reducerea sărăciei care va fi suplimentat în acest an cu 21%, la 27 mld. yuani (3,18 mld. euro). Asistenţa constă în îmbrăcăminte, alimente şi asigurarea accesului la educaţie şi servicii medicale. Totodată, chinezii aflaţi sub „limita sărăciei”, beneficiază de importante subvenţii, programe de calificare la locul de muncă, credite preferenţiale şi prioritate de angajare în cadrul proiectelor de infrastructură finanţate de guvernul chinez.

Pragul sărăciei stabilit de China se situează în continuare sub nivelul de referinţă fixat de Banca Mondială la 456 dolari (350 euro) pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.