„O afacere regală”, un thriller cu dragoste şi comploturi

“O afacere regală”, titlul original „A Royal Affair”, este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie.

Pelicula „A Royal Affair” are la bază unul dintre momentele dramatice din istoria Europei, a Danemarcei, în special, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, respectiv în anii 1760. Ceea ce este interesant în această poveste este că, într-o perioadă foarte scurtă de timp, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în Danemarca s-au întâmplat evenimente importante. Johann Struensee, un medic dintr-un oraş mic, a ajuns la curtea regală, a devenit amantul Reginei şi prietenul cel mai bun al Regelui şi în scurt timp a preluat puterea, devenind aproape rege timp de un an. În această perioadă de timp a schimbat totul. A modernizat curtea daneză şi întreaga ţară. Era un personaj luminat şi a pornit o revoluţie non-violentă într-un interval foarte scurt. La sfârşitul anilor 1760, a reuşit ceva uimitor, scoţând Danemarca din anchilozare, dând legi noi, care avantajau poporul.

Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor, dintre Christian al VII-lea – un rege din ce în ce mai nebun, interpretat de Mikkel Boe Følsgaard, medicul Struensee, de origine germană, căruia îi dă viaţă pe ecran Mads Mikkelsen, şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda, întrupată de Alicia Vikander, drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii. Înainte de toate, însă, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă. În final, în urma unor intrigi politice şi jocuri de culise, doctorul Struensee este asasinat, Regina Caroline Mathilda este expulzată în Germania, unde se îmbolnăveşte grav. De acolo trimite câteva scrisori copiilor ei, povestindu-le adevărul.

Mads Mikkelsen şi Alicia Vikander, într-o frumoasă scenă romantică

Tânărul regizor danez Nikolaj Arcel, al cărui film de debut „King’s Game” (2004) a ocupat locul întâi în Top 20 şi a fost urmărit de peste o cincime din populaţia Danemarcei, peliculă premiată cu numeroase distincţii, a devenit în scurt timp unul dintre numele apreciate în cinematografia mondială. Cu „Island of the Lost Souls” (2007), a adunat cinci premii “Robert”, decernate de “Danish Film Academy”. Totodată, el a semnat şi scenariile la “Fata cu dragon tatuat”, “Cecilia”, “Journey to Saturn” ş.a. Peliculele sale au fost selecţionate şi premiate în cadrul competiţiilor internaţionale.

Filmul “A Royal Affair” a fost selecţionat în competiţia oficială a “Festivalului Internaţional de Film” de la Berlin şi premiat cu “Ursul de Argint” pentru Cel mai bun actor – Mikkel Boe Følsgaard, “Ursul de Argint” pentru cel mai bun scenariu, semnat de Rasmus Heisterberg şi Nikolaj Arcel.

„Amestecul perfect între pasiune şi putere”

Regele şi Doctorul, Mikkel Boe Foelsgaard şi Mads Mikkelsen

“În Danemarca, acest episod istoric se predă în şcoli, s-au scris mai mult de 15 cărţi pe această temă (cărţi istorice şi beletristică) şi s-au pus în scenă un spectacol de operă şi unul de balet. Mă simt onorat şi extrem de norocos că am şansa de a aduce întreaga poveste pe marile ecrane. Din punctul de vedere al tonului abordat, m-am inspirat din marile filme epice ale anilor ’40 – ’50, care dau uneori impresia a fi opere literare, structurate în jurul personajelor şi al trecerii timpului, şi care nu urmăresc în mod clar structura clasică a unui scenariu. Eu şi echipa mea de creaţie am fost impulsionaţi de ideea de a aduce drama istorică scandinavă într-un nou secol. Am vrut să obţinem acest lucru aderând la o regulă impusă de noi înşine; nu am vrut să «înfăţişăm» istoria sau să insistăm fără rost asupra marilor evenimente oficiale, a costumelor fastuoase, coafurilor sau etichetei cinei. În schimb, am vrut ca oamenii să simtă povestea pur şi simplu prin perspectiva personajelor şi să privească în mod natural asupra anilor 1760. Şi chiar dacă perioada istorică este evident prezentă în scenografie şi costume, acţiunea a fost filmată şi editată ca şi cum am fi filmat şi editat o poveste care se petrece în Copenhaga zilelor noastre”, mărturisea regizorul Nikolaj Arcel.

De altfel, într-un alt interviu, regizorul Nicolaj Arcel se destăinuia: “Eram foarte entuziasmat de producţiile hollywoodiene, chiar şi cele precum «Gone with the Wind/Pe aripile vântului», şi îmi doream foarte mult să fac un film în stilul acesta. În Danemarca există acest episod istoric foarte cunoscut, care stă la baza poveştii din «A Royal Affair». Am rămas la propria mea versiune a poveştii pentru că ceea ce este dificil în ea este amestecul firului epic de dragoste cu elemente de thriller politic – şi cum să alături aceste genuri fără să provoci confuzie? Aşa că ceea ce am vrut cu adevărat să facem a fost să aducem filmul scandinav în noul mileniu. Modalitatea prin care am reuşit a fost încercând să nu ne concentrăm numai asupra perioadei istorice, a costumelor sau a clădirilor frumoase. Am fost mult mai interesaţi de personaje şi de situaţii şi am vrut să spunem povestea ca şi cum ea s-ar petrece astăzi”.

Scena finală în care doctorul Struensee este dus spre eşafod

Amintind despre actorii care au întrupat aceste personaje istorice, regizorul adăuga: “Din momentul în care am început finanţarea filmului şi am ştiut că urma să fie în limba daneză, m-am gândit la Mads pentru rolul lui Johann Struensee. El a fost prima mea alegere, una perfectă pentru acest personaj; este inteligent şi are o latură întunecată şi misterioasă. Este de asemenea foarte potrivit pentru o poveste de dragoste – e un tip bine, dar, cel mai important, e un foarte bun actor. Ceea ce m-a inspirat pe mine în povestea asta este faptul că Johann Struensee a fost un adevărat vizionar al timpului său. Cred că uneori ne lipseşte asta în politica modernă. Ne lipsesc oamenii care vor cu adevărat să schimbe lucrurile în loc să asculte tot timpul ce spune electoratul şi să urmărească exit poll-urile. El era un om foarte simplu, un medic dintr-un oraş mic, care a considerat că ceva e în neregulă în societatea în care trăia. Bogaţii devin mai bogaţi, săracii devin mai săraci. Şi pentru că apoi a preluat puterea, a decis să schimbe totul repede, numai că probabil că a fost prea rapid pentru vremurile respective. Dar îmi place ideea apariţiei unor vizionari în diferite momente ale istoriei, care schimbă lumea în bine”.

Alicia Vikander, frumoasa actriţă suedeză, cu o pregătire de 9 ani la “The Royal Swedish Ballet School”, are o calitate specială de a inunda ecranul. În 2010 a interpretat personajul principal din lungmetrajul de ficţiune “Crown Jewel”, iar în 2011 a jucat rolul lui Kitty în “Anna Karenina”, filmul regizat de Joe Wright. A fost o alegere perfectă pentru rolul Reginei.

Regele Christian al VII-lea a fost un rol foarte greu de jucat. Puţin nebun, comic, întunecat. Actorul Mikkel Følsgaard are toate aceste laturi. Este perfect pentru acest rol. El a interpretat roluri în serialele daneze “Those Who Kill” (2010) şi “Bryggeren” (1996) şi în spectacolele de teatru “Men Who Hate Women” (2010), “Metamophorse” (2010), Melampe (2010) şi “Hov? Tjek! Tjekhov” (2010).

O frumoasă imagine din film

Mads Mikkelsen este un actor cu reputaţie internaţională, cu un palmares impresionant de premii. Debutul internaţional a fost în rolul personajului negativ Le Chiffre, în “Casino Royale” (2006). De atunci, Mads a interpretat o serie de roluri în lungmetraje internaţionale de ficţiune, cum ar fi “Valhalla Rising” (2009), “Coco Chanel şi Igor Stravinsky” (2009), “Clash of the Titans” (2010) şi “The Three Musketeers” (2011). În 2011, Mikkelsen a fost recompensat cu prestigiosul premiu “European Achievement in World Cinema”, în semn de recunoştinţă pentru contribuţia unică adusă cinematografiei internaţionale, premiu oferit de “European Film Academy”.

Şi nu în ultimul rând, să amintim imaginea semnată de Rasmus Videbaek, detaşându-se splendida scenă a balului, cea a dansului doctorului Johann Struensee cu Regina, scenele de vânătoare şi lungile plimbări prin păduri, revolta populară în paralel cu balul de la Curte.

Minunata coloană sonoră este creată de Gabriel Yared, compozitorul din peliculele “Pacientul englez” şi “Talentatul domn Ripley”, şi Cyrille Aufort, subliniind rădăcinile epice ale filmului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.