O companie a statului, cea mai profitabilă

Producătorul de energie electrică Hidroelectrica, deținut de statul român, a realizat în 2020 un profit net de 1,453 miliarde de lei, în creștere cu 4,8% față de 2019, conform raportului anual al Fondului Proprietatea. Societatea a devenit astfel cea mai profitabilă din România, beneficiind de scăderea cu aproape 65% a câștigului net al OMV Petrom, de la 3,634 miliarde de lei în 2019 la 1,291 miliarde de lei în 2020, din cauza pandemiei. Trebuie spus că rezultatele Hidroelectrica sunt preliminare neauditate.

Raportul Fondului Proprietatea arată că în cursul anului 2020 Hidroelectrica a înregistrat o cifră de afaceri de 3,788 miliarde de lei, în scădere cu 8,7% față de 2019, un EBITDA de 2,698 miliarde de lei, în scădere cu 8,0% față de 2019, un profit operațional de 1,686 miliarde de lei, în scădere cu14,6% față de 2019, un profit înainte de impozitare de 1,764 miliarde de lei, în scădere cu 15,2% față de 2019, și un profit net de 1,453 miliarde de lei, în creștere cu 4,8% față de 2019. Cantitatea de energie electrică vândută din producția proprie a ajuns la 14,58 TWh, în scădere cu 1,3% față de 2019, în timp ce cantitatea totală de energie electrică vândută a fost de 15,96 TWh, în creștere cu 0,7% față de 2019. Pe parcursul perioadei, prețul mediu de vânzare realizat al energiei electrice a scăzut cu 6,6% față de 2019, până la 214,1 lei pe MWh. Pe segmentul concurențial al pieței energiei electrice prețul mediu realizat a fost 238,6 lei pe MWh, în scădere 1,6% față de 2019. În 2020 compania a livrat pe piața reglementată un volum total de energie electrică de 3,15 TWh comparativ cu 1,64 TWh în 2019, la un preț mediu de 109,5 lei/MWh, în scădere cu 3,0% față de 2019. La sfârșitul lunii decembrie lichiditățile companiei erau de 2,08 miliarde lei.

În contextul pandemiei de COVID-19 compania a implementat o serie de măsuri menite să protejeze personalul companiei, să asigure securitatea și continuitatea operațiunilor și să protejeze poziția financiară a companiei. Printre măsurile menționate de către conducere se numără: implementarea lucrului de acasă în ture pentru o parte semnificativă din personalul administrativ și de suport, implementarea unor măsuri stricte de prevenție și de distanțare socială pentru departamentele de producție, precum și monitorizarea îndeaproape a cheltuielilor companiei.

OMV Petrom, societatea controlată de austriecii de la OMV, a raportat rezultatele preliminare pentru 2020. Veniturile din vânzări au fost de 19,17 miliarde de lei, în scădere de la 25,48 miliarde de lei, iar profitul operațional a coborât de la 4,24 miliarde de lei în 2019 la 1,46 miliarde de lei. Vânzările la nivel consolidat au scăzut în T4 2020 cu 37% față de T4 2019, fiind afectate negativ de cantitățile și prețurile mai mici ale produselor petroliere și gazelor naturale vândute, precum și de cantitățile mai mici de energie electrică vândută, acestea fiind parțial compensate de prețurile mai mari ale energiei electrice. Rezultatul operațional ajustat în valoare de 467 milioane lei în T4 2020 a fost cu 58% mai mic față de T4 2019, în principal ca urmare a evoluției negative a segmentului Upstream, determinată de prețurile mai mici ale petrolului brut și ale gazelor naturale și de marjele de rafinare mai mici din segmentul Downstream Oil, care au fost parțial compensate de condițiile de piață mai bune în sectorul energiei pentru segmentul Downstream Gas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cristian Cretu 866 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Lasati Hidroelectrica in pace! Jos labele de pe ultima speranta de ” al nostru” , ” a noastra” !!!!

  2. Mi se pare normal sa declare omv ca sunt pe pierderi! Nu cumva legislatia e de asa natura? Asa pare! E in acest hal ca sa termine tot ce exista si prospera in Romania! Culmea, atatia numiti politic nu au reusit sa falimenteze aceasta institutie?! Raspuns corect: consumatorii finali patesc tot!

  3. Hai s-o vindem , actiune cu actiune ! Ce ne trebuie noua , romanilor, Hidroelectrica , desigur , dupa ce ,cumva, se vor gasi metode de a o baga in insolventa ! Sau , daca nu , s-o distrugem , asa cum au fost distruse , atatea altele ! Romania are un potential hidroenergetic enorm ! D’aia si s-a investit masiv , de guvernantii ultimilor 30 de ani, in domeniu ! Sanchi! Hi,hi,hi!

  4. Mai vorbim la anul despre cui v-a apartine Hidroelectrica !Nazistii si marxistii au batut deja palma cu noi proprietari…

  5. La inchisoare pe viata cu tradatorii si vanzatorii de neam !!!

  6. Tot Ceausescu saracul! L-au impuscat tradatorii securisti care apoi au ramas singurii care au profitat si profita de pe urma sa. Jigodiile securiste nu au fost in stare in 30 de ani sa faca macar o minihidrocentrala pe un parau.

  7. Adevarul este ca nu putem administra Hidroelectrica , este nevoie de prietenii lui Bese pentru a administra , deabea asteapta Ghitestem si alti men, sa inceapa sa suga din lucrul construit de romani , care astazi nu mai au vlaga sa poata administra , ce a ce tot ei au construit . Sunt cirios ce parere au ambasadele , la cine isi doresc pretini nostri sa vindem ?
    Am ajuns der papagalen du la Europe !
    Basescu&SIE si-a facut datoria si acum suntem in genunchi ! Ma gandeam ca dupa ce a moarit eroul roman Pacepa , lucrurile se vor schimba si ni se va diminua pedeapsa .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.