O companie deținută de Mohammad Murad, suspectă de abuz

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hebe SA, controlată de proprietarul holdingului Spring Time, Mohammad Murad, pe piața serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi.

Societatea are în patrimoniu, în staţiunea Sângeorz-Băi, un hotel cu aceeaşi denumire, „Hebe” care dispune de facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear. Pe de altă parte, compania deţine Licenţă exclusivă de exploatare a apei minerale terapeutice din aceeaşi staţiune. Investigația vizează un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de Hebe SA în staţiunea Sângeorz-Băi manifestat prin refuzul acesteia de a încheia un contract de prestare servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea Sind Tour Trading SRL, care deţine hotelul „Someşul” din aceeaşi localitate. În cadrul investigaţiei s-au efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Hebe, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practice anticoncurenţiale analizate.

Apele minerale din Sângeorz-Băi sunt concesionate cu un contract care de 17 ani nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Cetățean libanez, Mohammad Murad este deținătorul holdingului Spring Time, din care face parte, printre alte firme, și lanțul hotelier Perla Majestic Grup (PMG) care are în componență: Complexul Majestic, Complexul Perla, Complexul Select (toate din Mamaia), Complexul Coral Beach din Năvodari, Complexul Majestic din stațiunea Jupiter, Complexul Majestic din Olimp și Hotelul Hebe. Holdingul mai cuprinde și lantul de restaurante fast-food Spring Time din Bucuresti, firmele de construcții Grup STG Construct SRL, Expo Construct Import-Export SRL (firme prin care s-au realizat lucrările de reabilitare de la Hotelul Hebe), Triumf Construct, Spring Art SRL, Install Grup SRL și Smartcom SRL.

În 2001, Hotelul Hebe a fost scos la vânzare după ce, în același an, a trecut de la fostul APAPS în portofoliul Ministerului Turismului. Reprezentanții Hebe SA spuneau atunci că acționarul majoritar al societății care deține hotelul ar fi Gheorge Simion. Un an mai târziu, Dan Matei Agathon, pe atunci ministrul Turismului, a spus că hotelul a fost preluat de instituția pe care o conduce de la APAPS, pe baza unei Ordonanțe de Urgență (7/2001). Ministerul Turismului, în calitate de acționar majoritar la Hebe SA, a pus în vânzare acțiuni care reprezentau 64 % din capitalul social. Pachetul a fost achiziționat de Simion. Hebe a ajuns în propriatea lui Murad în 2014, prin Phoenicia Express SRL. La finele lui 2014, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a cerut Autorității de Supraveghere Financiară să-l sancţioneze pe  omul de afaceri Mohammad Murad, acţionarul majoritar al companiei Hebe Sângeorz Băi (simbol HEBE), pentru că nu a realizat ofertă publică în termenul prevăzut de lege. ASF a dispus în luna decembrie a anului trecut refacerea raportului de evaluare în baza căruia a fost stabilit preţul din oferta de preluare care urma să fie lansată la Hebe Sângeorz Băi după ce reprezentanţii investitorilor au arătat că activele firmei au fost subevaluate. ASF a retras şi autorizaţia Smart Consult, evaluatorul care a fost stabilit că activele Hebe valorează doar 4,1 milioane lei, deşi printre acestea se regăseşte cel mai mare hotel balnear din România (cu 450 camere, din care 220 funcţionale acreditate la două stele), precum şi disponibilităţi de aproape 2 milioane lei în conturi, iar firma nu are datorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Gheorghe Simion,pe care l-am cunoscut personal in 2003,era „omul de casa” al lui Mohamed Murad,director general la STG Group si nu facea nici-un pas,oricat de mic,fara aprobarea libanezului.A murit mai demult,in urma cu vreo 7-8 ani cred.

  2. camd spui libanezi ori te referi la verii lor..ar trebui sa te surprinda când ocompanie apartinand acestora ar fi suspecata ca drept corecta ..asa i ..banalitate cu staaif

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.