Ameninţarea rusească pe piaţa mondială a grâului

Rusia agită pieţele agricole din nou cu o ameninţare de intervenţie guvernamentală în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin şi premierul său sunt nemulţumiţi cu privire la inflaţia preţurilor alimentelor în una dintre cele mai mari ţări exportatoare de grâu şi ulei de floarea-soarelui.

Conform Bloomberg, Putin s-a declarat recent surprins de creşterile puternice de preţuri pentru alimente de bază cum ar fi pâinea şi uleiul de floarea-soarelui şi a cerut guvernului să dezvolte un plan de reducere a acestora. Premierul Mihail Mişustin a reacţionat la rândul său, spunând că producătorii, exportatorii şi retailerii de alimente nu ar mai trebui să profite de clienţi.

Oficialii analizează deja o taxă pe exporturile de grâu pe lângă o propunere anterioară de stabilire a unei cote privind livrările de cereale timp de câteva luni anul viitor, potrivit un grup de lobby din sectorul exporturilor.

Nu ar fi pentru prima dată când Rusia perturbă piaţa grâului prin implementarea de restricţii sau taxe. Ţara a impus o taxă pe exporturi în 2007 pentru a combate creşterea preţurilor alimentelor, împingând în acest fel preţurile grâului la un nivel record, cât şi o interdicţie în 2010 după o recoltă slabă, determinând o creştere a preţurilor la maxime pe doi ani.

Rusia intervine deja pe pieţele oleaginaoaselor, premierul stabilind taxe pe exporturi din ianuarie pe materii prime ca seminţele de floarea-soarelui.

Inflaţia produselor alimentare a accelerat la 5,8% în noiembrie, cea mai puternică creştere anuală de la mijlocul anului 2019.
Un indicator ONU al preţurilor la nivel mondial se situează la un maxim pe 6 ani în condiţiile în care cererea solidă de cereale venită din partea Chinei şi oferta în scădere alimentează creşterea preţurilor.

Contractele futures pe grâu au înregistrat creştere în urma comentariilor lui Putin deşi guvernul rus nu a indicat nicio limită privitoare la vânzări. Preţurile pe plan local se situează aproape de un maximrecord, iar producătorii locali de panificaţie şi carne au cerut guvernului o taxă pe exporturi luna trecută.

Ministerul agriculturii a propus o cotă de la mijlocul lunii februarie. Deprecierea rublei a contribuit la accelerarea exporturilor de grâu în acest an, făcând livrările ruseşti mai competitive.

„Comentariile lui Putin generează o oarecare nesiguranţă cu privire la acest subiect“, arată Matt Ammermann, de la StoneX.

Rusia a avut o recoltă aproape record, ar cota propusă este relativ relaxată, însă faptul că Putin şi premierul său discută acest subiect înseamnă că potenţialul de intervenţie nu ar trebui subestimat, potrivit lui Carlos Mera, analist la Rabobank International.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

24 de Comentarii

  1. Rusii e rai, vor sa puna taxe care vor mari pretul de export dar care taxe vor reduce pretul in Rusia ptr rusi. Romania face invers. Vinde ieftin la export si mareste pretul in Romania. Spre multumirea conducatorilor… de la Bruxelles. Romanii? Ghinion.

    • Comisia UE nu este nimic alceva decit coada de topor a Statelor Unite ce doresc sa puna Europa la pamint sub dominatia lor, si asta din 1948 Astfel este un concurent mai putin si piata de desfacere impotriva Rusiei si Chinei. (Sus on mare).

  2. Corect,un conducator caruia ii pasa de proprii cetateni!

  3. ce tie nu-ti place altuia nu face. asa a fost infometata Romania inainte de 89, prin importarea alimentelor si energiei din Romania spre est si acum prin exportul de lemn, titei si cereale din Romania spre vest. Dupa covid se pregateste de o rascoala mondiala ???

  4. Daca PUTIN stranuta – speculatorii scad Bursa iar daca PUTIN ride aceiasi prestidigitatori capitalisti cresc Bursa .
    Desigur Rusia si tiranul Putin poarta toata vina …..

  5. jos palaria pentru Putin. la 6 ani dupa impunerea sanctiunilor impotriva Rusiei, au devenit cel mai mare producator de grau.

  6. Dupa Crimeea Europa si altii au pus embargou, interzicand vanzarea catre Rusia de legume fructe si carne, atunci a invatat ca trebuie sa nu mai depinda de altii. Daca exporta cereale inseamna ca si-a dezvoltat agricultura si din importator a devenit exportator. Daca nu ne trezim va fi vai de noi, pt ca fara o agricultura care sa asigure traiul poporului, intr-o criza ajungem muritori de foame. Deja se vorbea ca in Asia a fost seceta si nu s-a facut orezul. Daca nu ai orez suficient vei cumpara alte cereale, deci nu Rusia a ”miscat” pretul, ea este doar prudenta pana la noua recolta…

  7. Cam asta este diferenta in Rusia conducatorii sunt patrioti iar in Romania hoti si tradatori. Mai mancam si noi paine adevarata sau doar congelata de prin Ungaria sau Polonia ? Ce paine se facea acum 30-40 de ani in Transilvania avea diametrul de 50 cm. cat rotile din fata ale Tractoarelor Universal Brasov care acum se produc doar in Tabriz-Iran in fabrica construita de Romanii acum 46 de ani.Fabrica din Brasov a fost daramata ca daca tot nu producem nici macar paine de ce am mai face tractoare.

  8. Ei na,, acu aș vrea să văd, pe unde o fi mândria de a fi ”grânarul europei”,. nemaivorbind de alte fudulii gen ”micul paris”,.. sau alte mizerii de imbecili cu rețetele ”tradiționale” ale românilor, de la bunica aflate din 1907,.. când se gătea piciorul opt al sepiei in sos de ciocolată cu chili și ceapă marinată,. de se uită românu printre dinți la ele..Cu grâul,. mai e de lucru și acu hambarul e cam gol,.Iar de acu inainte va fi din ce in ce mai gol.. Doar nu ai păduri, nu ai ape, nu ai sol fertil ci doar otrăvit.. Ergo,..Degetu din mijloc bre,. Ți-ai furat și căciula,..

  9. El vede si simte ca se apropie rapid foametea prin cresterea preturilor pe glob si urgent ia masuri pentru propriul popor! Ia sa vedem cum destui se vor indrepta sa faca aprovizionarea de la rasarit!

  10. Vine foamea pentru ceilalti. Bravo Putin.
    Cand Trump punea taxe, ziceati ca este bine.

  11. ROMANII nu trebuie sa aiba nicio speranta! Nici de la „dreapta”,nici de la „stanga” si nici de la USR.
    In 30 de ani tara a fost pusa pe chituci si priponita in coada Europei.
    De exemplu padurile sunt defrisate salbatic si sub psd si sub pnl.Coruptia din portul Constanta e veche,antica si de demult. Nimeni nu se atinge de ea. De ce? E usor de raspuns. Groparii tarii din ultimii 30 de ani sunt usor de identificat si ar trebui cazati si cu averile confiscate.
    Partidele psd,pnl ar trebui sa stea in opozitie cel putin 8 ani. Eu nu ma gandesc la AUR, dar trebuie gasita o formula de guvernare care sa igienizee politic tara.

  12. Rusii au n’envoie si ei de un Iohannis sa le duca Tara de râpa si sa ii indatoreze pt urmatorii 500 de ani, sa poata sa exporté si ei pe nimica si sa importe pe bani grei, dar de, nu toti sunt destepti ca romanii si stiu sa-si aleaga consucatorii!

  13. Baraganul nu-i amarutul de Ardeal unde nici cartofi nu se mai cultiva. Granarul Europei va mai fi in Insula Mare a Brailei numai ca-i arendat de arabi. Iar din povestea din Cotidianul cu „viloiul” incendiat in Olt am aflat de fermieri, cel pe ce care presa a il infiera cu viloiul o casa intr-un sat are o cifra de afaceri pe plante legminoase si seminte olioginase de milioane si profit tot cu sase cifre. Cautand ”culturi de leguminoase”, am ajuns la cativa fermieri fruntasi din jud. Braila tot cu profit de sase cifre si daca exista rotatia culturilor, atunci acestia in unii ani mai produc si grau. Pt cultura ta Bursa de cereale din Europa a fost la Braila nu pe dealurile argiloase din Transilvania. Cernoziomul este in campie, mai ales in Baragan, pacat ca unii de la imbunatatiri funciare taie frunza ca caini si in Ialomita sunt Grovuri, care au distrus deja cateva sute de hectare cand un senior al agriculturii romanesti se lupta sa fie auzit de Ministerul Agriculturii, nu pt el pt ca octogenar se lupta impotriva desertificarii Romaniei, ci pt binele ei. Oricum este inutil pt ca popor roman a disparut condusa de tradatori lacomi. Baraganul este viu inca.

    • De ce crezi ca in afara de Daea care a facut ceva pentru refacerea sistemului de irigatii, majoritatea celorlalti ministri au ocolit aceasta urgenta. La fel face actualul guvern.

  14. Ups, cotidianul da idei la ticalosii de la noi?
    Daca nu vor fi opriti, vor exporta tot graul din tara, iar romanii sa cumpere grau din UE si state , de zece ori mai scump.
    De data asta nu cred ca va fi asa, pentru ca tartita viitorilor guvernanti se misca ca la gainile epuizate!
    Vine vijelia gainilor, o sa zburati din pozitii … incercati numai sa fiti nepasatoare, pasari proaste, sa vedeti ce patiti!

  15. Va amintiti, la caderea URSS au acceptat ajutoare alimentare din afara, pachete, etc . Azi produc circa 150 Milioane de tone si ce’i mai important-grau natural , nu modificat genetic.
    Daca toate granitile pe glob s’ar inchide, ca si comertul in general- Rusia ar fi cel mai putin afectata. E cu adevarat cea mai independenta tara din lume – oricat ar latra hienele occidentale.

  16. O țară poate e liberă să stabilească taxele de import sau export.

    Rusia nu-și închide piețele să-și falimenteze producătorii și să omoare producția internă, pentru favorizarea marilor lanțuri globale de magazine, cum au făcut Iohannis și guvernul lui PNL.

    USR, PNL și Iohannis urmăresc interesele globalizării, nu interesele naționale.

  17. @ baitas Marele Urs la 2020 la 15:19 Amice, cred că ori nu trăiești in vestita romania buricu pământului, ori nu cunoști niște adevăruri,.Adică, de nu ai păduri, care se fură non stop in prostie și nu de UDMR sau Verestoy sau de maghiari, evident se distruge cernoziomul,. Apele din ploi, torentele care cu oricare ploaie mai mărișoară face inundație, evident mută solul fertil din lipsa pomilor, In plus nu mai ai izvoare, pâraie, părăuri.. Cred că e clar.. In plus,. de treci prin romania vei găsi depozite mari sau foarte mari de gunoaie cam din 50 in 50 de km,..care iți otrăvește solul, apa freatică și cam tot. Să nu mai vorbim de lipsa sistemelor de irigație furate, Deci, de te uiți la deșertul oltenesc, trebuie să fii convins că aceeași treabă va fi sau deja este in bărăgan, chiar și in insula brăilei, unde arabul deja se plânge că a luat țeapă,.Te-am informat și atenționat ca să afli de ce te paște,.exclusiv datorat ticăloșiei românului patriot.

  18. @Marele Urs: Din birlogul tau, vorbesti numai prostii. In Balta Brailei si imprejurimi, se face agricultura irigata. Cit despre arabi, ciinele nu pleaca de la macelarie. Valabil si pentru alti nepoftiti niciodata.

    • @ Anonim,.. adică bre Nimeni, Iți șoptesc așa discret,. că urmează ca in maxim un deceniu să nu mai fie nevoie să faci pod la bulgari peste Dunăre,. vei putea trece pe jos, prin albia dunării,.Ce zici ? Poate-ți vine să nu plantezi vre-un pom,.

  19. @Marele Urs: Mai bine, fa nani in birlogul tau si suge-ti laba sau ce mai ai pe acolo, decit sa spui atitea timpenii. Noapte buna pina la primavara.

  20. Nu e nici o amenințare, este normal să își protejeze proprii cetățeni. Așa ar trebui să facem și noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.