Minciuna care a ținut în viață termoficarea Capitalei

Sistemul de termoficare al Capitalei ar fi trebuit să aibă soarta celorlalte 287 sisteme de termoficare din țară care au încetat să mai producă apă caldă și căldură în perioada 1998-2008 însă a fost ținut în viață printr-o minciună a autorităților. ”Ne mințeam că totul este bine și în spate se „pompau bani” care să mascheze problemele și să ascundă nerezolvarea acestora. Lipsa recunoașterii problemei nu îți permite să o rezolvi și asta te aduce în situația critică de astăzi. Spre deosebire de milioanele de români care au trebuit să se confrunte cu realitatea dură a trecerii iernii fără căldură sau apă caldă acum 20 de ani, bucureștenii au beneficiat de: ”Subvenția pentru gigacaloria care trebuia plătită de consumatori; ”Subvenția” pentru neplata gazelor consumate pentru a produce energia termică;”Subvenția” pentru reparații și întreținere; ”Subvenția” mascată din taxa de cogenerare plătită de către toți românii; ”Subvenția” pentru prețul gazelor achiziționate de CET uri”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Potrivit acestuia, bucureștenii au fost aduși în situația de a suferi de Sindromul „broaştei fierte”. ”Teoria este bazată pe o observaţie – şi anume că un broscoi aruncat într-o oală cu apă încălzită zdravăn va sări imediat afară, însă dacă este pus într-o oală cu apă rece, dar care este încălzită treptat până în punctul de fierbere, va sta acolo până va fi fiert odată cu apa și va muri. Toate aceste ”subvenții” nu au avut scopul să rezolve problemele, ci doar să acopere dezastrul în care se află sistemul de încălzire. Astfel, ne amăgeam că totul este bine, iar când mai scârțâia ceva, se mai aruncau câteva milioane și se masca din nou nefuncționalitatea unui sistem, prelungind și adâncind agonia acestuia”, a mai spus Chisăliță.

Potrivit acestuia, sistemele de termoficare din Romania au o problemă sistemică – au fost realizate pentru alți parametri decât funcționează ele în prezent fiind total nepretabil la situațiile de astăzi și o problemă de durabilitate – fiabilitatea lor este foarte mică, dată fiind durata depășită de funcționare, iar mentenabilitatea este total neadecvată unui sistem cu o astfel de fiabilitate. (nu poți să ai un sistem critic așa cum este sistemul de termoficare cu o piesă esențială cum este o pompă principală, care să fie veche de 60 de ani și să nu ai o mentenanță predictibilă care să anticipeze probabilitatea ca aceasta să se defecteze și trebuia schimbată sau măcar să pregătești o rezervă a acestei piese). Mai mult această situație poate duce în două direcții și mai periculoase: Oamenii vor da buluc să cumpere încălzitoare electrice, vor supraîncălzi rețelele electrice individuale, comune sau stradale cu risc mare de incendiu; Oamenii vor folosi gazele naturale de la mașina de gătit pentru încălzirea apartamentelor cu un risc major de deces urmare a monoxidului de carbon emis la arderea deschisă a gazelor naturale în spații închise. Din păcate nu există astăzi nici o soluție optimă pe termen scurt, suntem neputincioși în fața frigului care va bântui apartamentele românilor în iarna asta, a mai spus Chisăliță.

Deși bucureștenii își plătesc facturile la întreținere, banii nu sunt de ajuns pentru a susține giganticul sistem de termoficare al capitalei. Cum costurile sunt uriașe, primăria subvenționează, pentru moment, prețul apei calde și a căldurii (gigacaloriei). Mai departe, pe lanțul comercial, banii ar trebui să meargă la Elcen, producătorul de agent termic. Elcen produce energia termică și o trimite către Termoenergetica care, prin rețeaua de conducte și punctele termice din cartiere, o distribuie către cele aproximativ 500.000 de apartamente şi 5.000 de instituţii de stat ( inclusiv școli și spitale) şi firme particulare.

Termoenergetica este noua societate înființată de Primărie după ce RADET a intrat în faliment, pentru că n-a mai putut să-și plătească facturile. Acum, Termoenergetica se află pe același drum păgubos. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de Elcen au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către Elcen, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, Elcen a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare.

Rețeaua de termoficare a Capitalei, operată de Termoenergetica, pierde în prezent 2.500 tone de apă caldă pe oră, de peste trei ori mai mult decât în 2016, când pierderile erau de 800 de tone/oră. În 2019, în sol se scurgeau 1.200 de tone/oră de apă caldă. Din această cauză, sistemul de încălzire al Bucureștiului funcționează la limita de avarie. Pierderile din ce în ce mai mari sunt generate de insuficiența investițiilor în rețeaua de conducte. S-au înlocuit mai puțin de 20% din rețeaua de transport și 13% din rețeaua de distribuție de la începutul anului 2000, iar restul rețelei este dinainte de 1989. În ultimii 6 ani s-au investit circa 130 milioane de lei în rețeaua de termoficare. În schimb, Primăria Capitalei a plătit subvenții în valoare de 3,6 miliarde lei către fosta RADET (regia intrată în faliment) pentru a acoperi diferența dintre prețul real al gigacaloriei și prețul plătit de populație. Subvenția este una dintre cele mai mari din țară, peste jumătate din prețul gigacaloriei. În lipsa investițiilor, avariile se înmulțesc (cam 3.500 pe an). Din cauză că nu există capacitate de tratare pentru toată cantitatea de apă de adaos care trebuie reintrodusă în sistem, se folosește și apă netratată, care deteriorează și mai mult conductele sau echipamentele Elcen, producătorul de căldură al Capitalei, aflat în proprietatea Ministerului Economiei. Presiunea la care livrează Elecen agentul termic e de trei ori mai mică acum decât în urmă cu câțiva ani, pentru că altminteri conductele Termoenergetica n-ar face față.

Tarifele sunt practic înghețate din 2011, în condițiile în care costurile au crescut, iar subvențiile curente nu sunt plătite; drept urmare, nici Termoenergetica, urmașa RADET, nici Elcen nu au bani de investiții, deși la Elcen există echipamente și din 1964 și capacitățile de producție riscă să rămână fără autorizații de mediu, iar conductele Termoenergetica sunt vechi și ciuruite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Cu banii dati pe doua pubele zburatoare americane cred ca se poate (re)face toata reteaua de termoficare a tarii ! Si probabil ca mai ramin bani si pentru vreo citeva spitale si doua duzini de scoli.

  2. Nicusor a spus,cu subiect si predicat ca va face un audit financiar al primariei!
    Nicusor a arata ca pierderile termice sunt imense pe tevaraia RADET pana la 25-30 % la apa calda,ceea ce stie mai toata lumea traitoare in Bucuresti de minim 30 de ani ! Nici in SF-urile lui Bufnila nu se poate mentiona ca pana in decembrie 2020 noul primar general va reabilita 1000 km de teava..:)))Va tine echipe in alerta pentru a rezolva incidentele vizibile..
    Imi pare rau ca sunteti nedrept cu Nicusor, Din fericire,cunosc prea bine lumea asta,din informatii culese la vreme, din povesti la gura sobei,poate aveti niste fanatici care va injura imediat ce spuneti ca PSD are o scama,dar eu chiar va inteleg!
    Toti papagalii PSD au zburat de pe craca! Nicusor ,fa curatenie in PMB afara cu argatii Firei Sarmancur!

  3. Spune ce stiu cu totii, mai putin care sunt problemele. Felicitari lui Nicusor pentru minciuna electorala ca bucurestii vor putea face dus imediat dupa ce castiga alegerile. Sigur o sa reuseasca sa ii convinga peste patru ani sa il voteze din nou desi majoritatea vor fi fara apa calda. USR=populism.

  4. De cand va tot spun sa nu intrati in capcanele aruncate de unii si altii?! De ce nu intelegeti ca a venit si momentul, prioada in care noi să nu mai credem orbește în nimeni și nimic?! Obligatoriu trebuie sa aveti incredere voi in voi si nu voi in altii! Bazati-va pe puterea voastra de analiza la rece cu discernamant! Toti sunt o apa si-un pamant in politica, ba mai mult, au aparut AUR care ii deranjeaza pe multi scursuri care se vedeau eterni in functii politic! Hai sa vedem cum schelalaie madam clotilde dupa aproape 2 luni de la preluarea functiei! Fiti obliectivi cu argumente in conentarii!

  5. Da, dar Nicu Shordan nu trebuia sa minta in campania electorala si sa spuna ca a doua zi dupa ce va prelua mandatul va rezolva problema apei calde si a incalzirii. Ori e atat de prost si nu stia ce spune , ori a mintit cu nerusinare. El a zis, noi am auzit , deci nu are nici-o scuza!!

  6. „minciuna” a fost că politrucii dau bani din bugetul public pentru subvenţii dar nu au mai dat banii respectivi…
    Bucureştiul este un mare bazin electoral aşa că minciuna va continua până ies oamenii în stradă

  7. @mircea@ Cum sa iesi pe strada daca esti congelat?

  8. Eu zic ca e simplude judecat. Iarna trecuta au avut caldura?
    Ati votat principii, acum bagati-le pe foc…

  9. Erea inainte o lege la nivel de tara care specifica TIMPUL LA CARE SE FACE CASAREA UNEI INSTALATII.
    Adica o instalatie de tevi traieste 25 ani apoi esti obligata tu firma de distributie sa o inlocuiesti cu o instalatie noua. Daca aceasta lege a casarii ar mai fi in vigoare aveam instalatii de transport agent termic in stare buna.Cum legea nu este avem instalatii de 60 ani ruginite care se sparg cand vor ele. ASTA ESTE SOLUTIA….si ar mai fi CENTRALE TERMICE DE CARTIER sau pentru cateva blocuri.

  10. Ar fi bine ca Madame Firea sa taca si sa dispara vreo 2-3 ani din peisajul public.
    O incompetenta ca asta foarte rar, mai ales cu atat de mult tupeu.
    Nu a facut absolut nimic in patru ani.
    A facut praf taxa Oxigen.
    Nu a innoit conductele Radet.
    Nimic, doar a peticit, spoit si a acoperit cu plasa niste cladiri.

  11. E …e … este niste chestii ….
    Dupa ce a fots ales Plicusor Dan …. a scazut temperatura la calorifer .. Turul pleaca din subsol cu 37 de grade … Am intebat cu ce temeratrura vine agebtu de la CEt. 80 de grade mi s-a zis …. Deci as putea avea pe tur 48 -51 de grade ca in martie anu asta ..
    Dar nu am …
    As mai zice ca feriocita alegere a Plicusorului a fost „servata” cu vreo 5 pene de curent „pe zona” (adica mai multe blocuri,, pe kilometri!)

    asa ca sunt silit sa il banui pe noul primar ca umbla cu iordane!

  12. SOOOOROOOSSSHHHHH SI GOOO GRIIIIIIN (ADIK ZICE EL GREEN)! HAI SIKTIR PERVERSILOR! IN FAPT VETI STA IN FRIG CA PE VREMEA LUI CEASK. PENTRU CA ENERGIA ASTA „REGENERABILA” NU POATE SUSTINE FRIGURILE IERNII, MAI MULT FIIND PANOURI SOLARE SI ALTE PROSTII „GREEN” #NOUA VIATA VA FI LIPSITA de lumina in cladiri pentru ca ferestrele vor disparea pentru „eficienta”. asta inseamna depresie, boala, moarte. SI-N CURAND VINE SI INFOMETAREA PROGRAMATA. absolut toate metodele lor sunt de exterminare a omenirii! TREZITI-VA SI ARUNCATI DIN ROMANIA BOLSEVICII SI FASCISTII CARE AU PUS LABELE SOROSISTE PE TARA !!

  13. marin spune:
    14 DECEMBRIE 2020 LA 12:57

    Marineeee, iar a Bagat Carmol la oferta in farmacia din colt?
    sau tragi pe nas?
    Ai grija ce-ti doresti.
    Sa aruncam bolsevicii si fascistii ar insemna sa ramai fara psd si haur.

  14. În weekend pe bd Expozitiei, la parcarea de la Romexpo, , era o groapa mare marcata cu panglica din care ieșeau aburi în draci, ca-n Iad. Nici țipenie de lucrători. Nici macar Clotilde cu furca prinsa-n brâu. De ea nu ne miram, nu se aștepta nimeni sa o vadă. Nici măcar cetățenii domestici.

  15. La New York functioneaza sistemul.Sau la Copenhaga.Domnul Chisalita a fost director la Romgaz.
    Ca s-au distrus sistemele de termoficare este adevarat Dar la Oradea merge brici.
    Depinde de gospodar

  16. Tovarasii astia care nu spun ACUM ce nenorociri s-au produs IN URMA CU 20 DE ANI, CE AU FACUT ATUNCI? Atunci AU TACUT? Pai, SA TACA SI ACUMA, CA NU AU CREDIBILITATE. Esti credibil daca SPUI ATUNCI CAND CONSTATI NEREGULA, NU DUPA 20 DE ANI. NU poti sa taci ATUNCI, ca sa-ti fie tie bine, si sa fii credibil dupa 20 de ani, cand nu-ti mai este tie bine.

  17. Bai, e cel mai simplu sa vii sa zici ca e dezastru, ca e nasol. Ca Firea a ascuns in sus, in jos… Ce ai zis mai ca de a doua zii vioi cu solutii. Solutii tata? Nu ai, dute in puii mei cu minciunile tale electorale. Dati voi Bucurestenilor sa isi puna centrale si in 2 luni 15-20% trec pe centrale de apartament.
    Jadain Durais e de serviciu. Nicusor e bun, dar nu stiti voi, KWI e un minunat profesoras de tara, Clotida A este o zeita a binefacerii, Orban minunat, Turcan la fel, Catzu de pus pe rana etc etc. Are asta in debara o tona de servetele umede, la cat linge 😛

  18. „Mai mult această situație poate duce în două direcții și mai periculoase: Oamenii vor da buluc să cumpere încălzitoare electrice…; Oamenii vor folosi gazele naturale de la mașina de gătit pentru încălzirea apartamentelor …”

    Eu cred ca oamenii vor adopta o a treia directie pe care autorul nici macar nu o „banuieste”:
    isi vor achizitiona si monta centrale de apartament.
    Solutie validata in practica de milioane de oameni din alte orase determoficate ale Romaniei (orase care si-au degrevat bugetul de plata subventiei la gigacalorie).

  19. TATINE…Sa aruncam bolsevicii SOROSHISTI si fascistii ar insemna sa ramai fara florin roman, raresh rostogan, si Johanis marele rumegator globalist….adica tot PNL..Uniunea Sorosista Retarda si UDMR.

  20. Acum dacă cineva are sânge în instalații ar trebui arestați pe loc judecați și împușcați în piața Universității..!!! următorii… Băsescu, Videanu Orban, Oprescu, Firea, Halaicu, Ciorbea,..ce mai toți primarii capitalei după’89….toți știau dezastrul din termoficare ,dar au tăcut și au furat subvențiile acordate de guvern de-a lungul anilor…. asta e , condamnați la moarte…!!

  21. Nu centrale de apartament ci de bloc, pentru ca nu avem decat sa suportam poluare din miile de cosuri de apart. Apoi si retelele de conducte gaze din apartamente sunt vechi. Asa ca mai cititi si apoi veniti cu solutii.

    • Daca e asa cum zici, cum de suportam miile de aragaze in apartamente?
      Dar retelele de conducte gaze vechi din apartamente, cum fac fata la consumul aragazelor?
      Tine cont ca aragazele evacueaza gazele arse in INTERIOR, pe cand centralele de apartament – in EXTERIOR.

      Daca pui centrala de bloc reduci comunismul de la nivelul unui oras la nivelul unei asociatii de proprietari:
      – pensionarii vor dori pornirea caldurii de la 1 noiembrie, cand se dau ajutoare sociale
      – familiile cu copii mici vor dori de la sfarsitul lui septembrie, caci medicamentele pentru un copil racit costa mai mult decat consuma centrala intr-o luna

  22. @Strainu
    Nu prea ştii exact datele problemei când spui că la Oradea funcţionează brici.
    Oradea e un oraş în care 70% din consumatori NU sunt conectaţi la gaz (nea Nicu a reuşit să introducă infrastructura de gaz într-un singur cartier din Oradea înainte să fie mierlit). Fără consumatori captivi n-ar mai fi existat termoficare în Oradea, pentru că agentul termic livrat e scump şi prost (puţină căldură).

  23. charlie@ Vorbesti ca un politruc. Reteaua de termoficare a Bucurestiului are vreo 4000 de km. Firea a inlocuit cateva sute de km, mai mult nu se poate, ar insemna sa blochezi toate strazile orasului. Nicusor stia asta doar a fost in Consiliul General dar el, fiind in campanie electorala de 4 ani, avea alta problema, cu procesele si sa blocheze bugetul primariei incluziv investitiile.

  24. Ar trebui cineva sa faca un calcul care sa dovedeasca ca refacerea impecabila a retelelor de termoficare din capitala ar fi necesitat probabil mai putin decat costul a zece kilometri de autostrada facuta in Ardeal pe banii banii produsi de bucuresteni. Este discutabil sa comparam pe bucuresteni cu altii din tara care oricum beneficiaza de ajutor substantial chiar din partea capitalei tarii. Banii alocati de la buget (de fapt reimpartiti) au fost intotdeauna la limita sabotajului indiferent ca la guvern s-au aflat indivizi ca Ponta sau Grindeanu sau Orban. Este adevarat, ultimul cu comandantul sau si-au batut joc de bucuresteni.

  25. O parere@ Sa vezi cand o sa inceapa sa puna probleme reteaua de gaze care este ingropata tot sub asfaltul trotuarelor si strazilor din oras. De vreo 15 ani Distrigaz a externalizat serviciile de intretinere a propriei retele iar lucraride investitii se fac numai la nole ansambluri rezidentiale sau la reteaua interioara a blocurilor vechi.

    • La nivel de Bucuresti avem de luat o decizie strategica, indiferent de costul ei politic/electoral:
      1. Inlocuim 1000 km conducte de apa fierbinte din reteaua primara si inca 2.000 km de conducte din reteaua secundara, stiind ca noile conducte au o durata de functionare sigura de circa 25 de ani?
      2. Inlocuim mii de km de tevi de gaze (in mod progresiv si nu in regim de urgenta, dar crescand capacitatea de transport) stiind ca o conducta de gaze din materiale moderne tine si 100 de ani?

      Solutia preconizata pana acum a fost gandita electoral si ea duce (in cazul in care se va realiza ca la carte) la un sistem centralizat de termoficare cu pierderi planificate (acoperite prin SUBVENTII), adica o gaura neagra la buget de dimensiuni mai mici decat gaura neagra actuala.

      Bineinteles ca votantul bucurestean doreste gigacalorie ieftina si subventionata, precum Conu Leonida care dorea lefuri platite de stat si scutiri de taxe pentru cetateni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.