Macron, contrazis de propriii generali

În urmă cu o săptămână, revista Marianne a publicat un articol în care citează mai multe rapoarte ale unor ofițeri francezi despre situația din Ucraina, rapoarte care atrag atenția asupra situației critice a armatei ucrainene, asupra pregătirii precare a armatelor occidentale pentru un eventual conflict cu Rusia. Articolul publicat de Marianne a fost îngropat de presa franceză, britanică și americană de mainstream, fiind preluat în special de presa din India.

Asupra așa-ziselor rapoarte citate de Marianne planează suspiciunea unei operațiuni din apelul război informațional dintre Rusia și Occident. Limbajul folosit este colocvial, atribuit unor ofițeri francezi care au fost în Ucraina și cunosc situația de pe front. ”Nu trebuie să ne facem iluzii – în fața rușilor suntem o armată de majorete”, arată unul dintre rapoartele citate de Marianne.

”Știm măcar că generalii noștri și-au păstrat simțul umorului și că președintele știe să afirme suveranitatea Franței chiar și atunci când ea nu mai există – nici Franța, nici suveranitatea. Iar totul se întâmplă când Franța se află în NATO unde trebuie să respecte regulile solidarității și să se supună opiniei majorității, așa cum o face și președintele-mareșal în fața Adunării Naționale a provinciei franceze din NATOstan”, scrie Dedegensa.org.

Articolul amintit a fost publicat la după declarația președintelui Macron privind posibilitatea unei intervenții militare in Ucraina din partea unor state membre NATO, pentru a întări criticile aduse lui Macron și a ridiculiza un asemenea scenariu. A fost o idee respinsă imediat de secretarul general NATO, care prin fișa postului este un purtător de cuvânt al Pentagoului. Doar statele baltice și, mai nou, Polonia au susținut ideea exprimată de Emmanuel Macron.

”Din fericire, președintele Rusiei nu se numește Macron”, comentează AgoraVox propunerea făcută de Emmanuel Macron, citând și rapoartele publicate de Marianne. ”Mareșalul Macron ar trebui să se informeze despre starea de spirit a comandanților militari al puterii noastre tutelare americane, pentru că ei sunt cei care fac să funcționeze ascensorul NATO care aduce instrucțiunile pentru săptămânile și lunile care vin”, scrie site-ul francez Dedefensa.org, arătând că mai mulți generali americani au ajuns să laude și ei tactica defensivă a armatei ruse.

Mai jos, fragmente din articolul publicat de revista Marianne.

 

Rapoartele consultate de Marianne arată că ofensiva ucraineana ”s-a împotmolit treptat în noroi și în sânge și nu a obținut nicio victorie strategică”, iar planificarea ei, realizată de Kiev și statele majore din Vest, s-a dovedit a fi ”dezastruoasă”. ”Planificatorii au crezut că, odată ce liniile ruse vor fi străpunse, întregul front va cădea. Aceste faze preliminare ale contraofensivei au fost gândite fără a lua în calcul moralul trupelor inamice aflate în defensivă, voința soldatului rus de a-și menține poziția”.

Rapoartele mai subliniază ”inadecvarea antrenamentului soldaților și ofițerilor ucraineni”. Din cauza lipsei de ofițeri și de veterani, soldații care au intrat în luptă în al doilea an al războiului au fost instruiți doar câteva săptămâni, iar apoi au fost trimiși să ia cu asalt linia fortificată a Rusiei, care s-a dovedit impenetrabilă.

Fără sprijin aerian, cu echipament occidental eterogen și care s-a dovedit mai puțin eficient decât vechiul material sovietic (”depășit, dar ușor de întreținut și care poate fi folosit și atunci când este degradat, scrie raportul), trupele ucrainene nu aveau șanse să spargă apărarea rusă.  Se adaugă ”super-dominația rusă în bruiajului electronic, afectând folosirea dronelor ucrainene și centrele de comandă ucrainene”.

”Armata rusă este acum etalonul tehnic și tactic al conceperii și implementării luptei defensive”, arată raportul. Moscova are echipamente de geniu care au permis construirea unor lucrări defensive, în timp ce de partea ucraineana au lipsit aceste materiale, iar Vestul nu a reușit să le furnizeze la timp. Apoi, frontul de 1.200 de km, linia Surovikin, a fost minat într-o proporție uriașă.

Raportul mai arată că, în ciuda celor susținute de Ucraina, ”rușii și-au gestionat bine trupele de rezervă pentru a asigura rezistența operațională”. Moscova își reîntărește trupele înainte ca acestea să fie epuizate, amestecă recruții cu militarii cu experiență, asigură perioade de odihnă și are  întotdeauna niște forțe coerente de rezervă care să gestioneze evenimentele neprevăzute. Toate acestea sunt departe de ideea din Vest cum că armata rusă își aruncă fără număr militarii în tocătorul de carne.

”Statul major ucrainean nu are masa critică de forțe terestre capabile de manevre inter-arme, capabile să pună probleme inamicilor ruși, pentru a trece de linia lor defensivă”, concluzionează raportul confidențial, potrivit căruia ”cea mai gravă eroare de analiză și gândire ar fi căutarea strictă a unei soluții militare pentru a opri ostilitățile”. Un ofițer francez scrie: ”Având în vedere forțele de acum, este limpede că Ucraina nu poate câștiga acest război în plan militar”.

Conflictul a intrat într-o fază critică în luna decembrie 2023

”Combativitatea soldaților ucraineni este afectată profund”, arată un raport care privește în perspectivă, pentru anul 2024. ”Zelenski ar avea nevoie de 35.000 de oameni pe lună, însă nu recrutează nici jumătate din acest număr, în timp ce Putin are 30.000 de voluntari pe luna”, spune un ofițer francez care s-a întors de la Kiev. În termeni de echipament, lucrurile sunt la fel de dezechilibrate: ofensiva eșuată din 2023 a distrus tactic jumătate din cele 12 brigăzi de luptă ale Kievului.

De atunci, ajutoarele vestice au fost tot mai mici. De aceea, este limpede că în acest an 2024 nu vor putea fi lansate ofensive ucrainene. ”Vestul poate să furnizeze imprimante 3D pentru a fabrica drone și mai poate trimite cu întârziere muniție, însă nu poate printa bărbați”, arată raportul. ”Având în vedere situația, poate că s-a decis întărirea armatei ucrainene nu cu luptători, ci cu forțe de sprijin în spatele frontului, pentru a permite trimiterea mai multor soldați ucraineni în prima linie”, spune un ofițer care confirmă că a crescut numărul militarilor occidentali în haine civile aflați în Ucraina. ”Pe lângă americani, care au permis celor de la New York Times să viziteze o tabără CIA, mai sunt și britanici”, spune un alt ofițer francez, care nu neagă prezența trupelor speciale franceze, în special scafandri care au misiuni de antrenament.

Riscul unei străpungeri a rușilor este real

Pe 17 februarie, Kievul a decis să abandoneze orașul Avdiivka, în suburbiile nordice ale Donțekului, care până atunci a fost o poziție fortificată de unde ucrainenii au bombardat constant Donețkul. ”A fost un simbol a rezistentei ucrainene în Donbasul rusofon”, arată un raport. ”Rușii și-au schimbat modus operandi compartimentând orașul prin folosirea pentru prima dată pe scară largă a bombelor ghidate cu planare”. Un obuz conține circa 7 kg de explozibil, în timp ce o asemenea bomba are între 200 și 700 de kg și poate penetra pereți de beton de până la doi metri grosime. A fost iad pentru apărătorii ucraineni, care au pierdut și o mie de soldați pe zi.

”Decizia retragerii ucrainenilor din Avdiivka a fost o surpriză”, arată raportul, subliniind că ”lipsa pregătirii” retragerii arată că opțiunea a fost mai mult una forțată de împrejurări decât decisă de comandamentul ucrainean. Raportul sugerează că liderii militari au simțit că se poate instala dezordinea în rândul trupelor.

”Forțele armate ucrainene au demonstrat la nivel tactic că nu au suficienți oameni pentru a menține un sector al frontului în care s-au concentrat atacurile inamice”, arată raportul. ”Eșecul de la Avdiivka arată că, în ciuda desfășurării urgente a Brigăzii de Asalt Azov, Kievul nu este capabil să restabilească un sector al frontului care dă semne că se prăbușește”.

Rămâne de văzut cum vor profita rușii de acest succes tactic, dacă vor continua ca și până acum, ”înțepând linia frontului”, sau dacă vor căuta să facă o străpungere mare în profunzime. ”Terenul de dincolo de Avdiivka permite aplicarea ultimei variante”, arată raportul, avertizând că sursele occidentale tind să-i „subestimeze” pe ruși, care sunt ei înșiși adepții tacticii ”Maskirovka” – ”vrând să pară slabi atunci când sunt puternici”. Potrivit analizei, după doi ani de război, forțele ruse au arătat că pot să obțină ”anduranță operațională” , fapt ce le permite să ”ducă un război lent și de mică intensitate, pentru a toca armata ucraineană”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

15 Comentarii

  1. Zvonul este că Brigitte, nevasta cu 24 de ani mai mare decît președintele, ar fi bărbat. Îl chema Jean-Michel Trogneux, a fost căsătorit, are trei copii, și a început tranziția, sau ce cuvinte folosesc, după 30 de ani. De aceea nu sînt poze cu fostul soț al Brigittei; el, la vremea aceea, era soțul.
    Așa că nu primul minstru al Franței a spart…ce-a spart?…nu e la ce vă gândiți vreau să zic, a spart gheața ci însăși președintele. E drept că acesta pe ocolite, pe cînd primul ministru pe față. Dacă-i adevărat și nu abaterea atenției, praf în ochi.

  2. Sprijinul vestului catre Ucraina se aseamana cu modul in care se distribuie premiile Oscar.Foarte multe poze si foarte putina substanta cenusie.

  3. De la invazia in Ucraina rușii n-au arătat că ar avea capacitatea militară să intre în război cu NATO. În ciuda puterii de foc superioare, forțele ruse nu au reușit să-și îndeplinească potențialul și se confruntă cu o luptă descurajantă pentru a recâștiga avantajul asupra Ucrainei.
    Pentru început, punctele forte ale Rusiei: doctrina rusă – teoria modului în care ar trebui să lupte armata – este clară, precisă, bine evidențiată și elegantă din punct de vedere conceptual. Doctrina rusă este adesea cu mult înaintea teoriei militare occidentale. Acest lucru creează o provocare metodologică pentru evaluările de informații ale operațiunilor rusești, deoarece dacă acestea sunt executate așa cum este descris în ordinele militare superioare, atunci concluzia este adesea că ar reuși. Practica, însă, rareori se potrivește cu teoria.

    Rușii au o rețea feroviară eficientă, optimizată pentru deplasarea echipamentelor de luptă. Au, de asemenea, multe fabrici pentru a produce muniție, companiile implicate direct sub control guvernamental și acces la cele mai necesare materii prime. Acolo unde Occidentul a urmărit eficiența în detrimentul rezilienței, rușii au încă surplus de capacitate în liniile lor de producție. Acest lucru este mult mai puțin adevărat pentru armele de precizie, deoarece Rusia nu are o industrie avansată de microelectronică și, prin urmare, trebuie să importe componente critice.
    Armata Rusiei a fost concepută pentru a lupta cu războaie scurte, de mare intensitate, capacitatea logistică și echipamentul său nu este potrivit pentru un război prelungit. Ei ajung acum la această limită.
    Ucrainenii, în schimb, își organizează armata incepand din 2014 tocmai pentru acest gen de război.

  4. „-in fata rușilor suntem o armata de majorete”
    Super.Au înțeles corect. Le Monde a aflat că în ultimile zile Macron a făcut abuz de scotch!!?? Afirmațiile lui au avut o evoluție uluitoare.. Căutați prin Google caricaturile Charlie Ebdo despre Macron și soția lui.Doamne ferește..
    Rușii au crezut că ucrainenii vor trăi ca frații alaturi in pace și cooperare.. Ucrainenii însă au adus anglo-saxonii sub vertebra lor ..Pedeapsa pentru trădare va fi cumplită..

  5. Prostanacul ingropat in Rusia, ai vazut filmuletul cu elicopterele distruse la sol cu Iskander de la 400 km distanta? Aia se cheama precizie, ori esti mai prost ca noaptea ori pentru confortul neuronului te uiti doar la nexta, ca-ti place…

  6. Prostia îngroapă doar prostul care postează … contra vântului. Băiete, du-te la reciclat. Ai debitat atâtea falsuri la Comentarii că nu ar fi cazul să fii decât soldat neinstruit.

  7. Rusii i-au tras-o lui Emmanuel acolo unde-l durea mai tare, adica la resurse. Papugiul n-a stiut sa-si gestioneze relatiile cu fostele colonii din Africa. In septembrie 2022 s-a dus in Mali cu aere de colonialist si le-a cerut ” sa-i dea „. Iar ei i-au dat un sut in ” cul „. Dupa Mali, au urmat Burkina Faso, Coasta de Fildes si, cireasa de pe tort, Niger. Uraniu canci, dimante canci, metale rare canci, ori la pret de piata. Aici si rusii si chinezii au lucrat magistral, asmutindu-i pe africani. Acum, Macron latra la Luna.

  8. Dar femeile de ce nu sunt mobilizate si trimise pe front? De ce trebuie sa fie doar barbati tineri care trebuie sa moara? Sau intr-o societate in care ambele genuri au drepturi egale doar una trebuie sa fie privilegiata cand vine vorba de moarte?

  9. @valah +1, asteptam reactia wokistilor de pe hn, care incearca si aici sa pacaleasca cititorii cu aceleasi aberatii postate pe hn, unde alte opinii nu trec de cenzura golaneasca de-acolo ..

  10. Individul e un psihopat periculos. Si francezii si restul Lumii s-au convins demult ca este o canalie impostoare (la fel ca Iohannis, una din cele mai negre perioade de presedintie, 10 ani, in istoriile tarilor respective !) dar acuma toti se conving pe pielea lor ca individul nu e intreg la cap si, ce e mai rau, ii trage si pe altii in catastrofa pe care o pune la cale !! E ca un copil debil care, lasat singur acasa, gaseste cutia cu chibrituri si, desi bunica Brigitte i-a cerut sa nu se joace cu acestea pentru ca „va face pipi in pat”, da foc la casa !

  11. Deci sa tragem concluzia ca frumoasa femela cimpanzeu Zira, din „Planeta maimutelor”, e de fapt masculul Cornelius ?

  12. Duhnesti a dol Minsk 1 si 2? poporul francez il va pedepsi pana atunci trebuie blocat la mantinela

  13. ” A fost iad pentru apărătorii ucraineni, care au pierdut și o mie de soldați pe zi.” Astia nu se uita la Digi24. Acolo se zice invers: rusii mor cate 1000 pe zi. Pe cine sa crezi mai intai?

  14. FRANTA = vai mama ei !
    … s-au dus si broscarii cu cultura lor
    Le GRAND NATION = ZERO, azi !

    Cand celebrul (in anumite cercuri informationale „discrete”, „intelligence”-ul privat si trans-national: 3301)
    le-a zic ca „consultanii” NATO, mercenarii, le vor fi PUNCTUAL ucisi in URKANIA de rusi 😀
    NU l-au crezut desi a ziso pentru a confirma veridicitatea predictiei
    colateral straniei stiri ca si LLOYD v-a disparea -> in alta cladire ) ! 🙁 (nici in „7 octómbrie” POGROAME si GENOCOD etc.)

    MDA ! Asa se intampla in mediocrii caree nu cred in GENII …
    (fie ele pur INFORMATIONALE, totusi vezi DEMISIA 😀 😛 😐 NULANDEI 😀 / nu e oare pre-informatia cea mai scumpa marfa ? )

    😀
    IQ=?

  15. Bună!
    ASTA e CONCLUZIA de REȚINUT!
    „Potrivit analizei, după doi ani de război, forțele ruse au arătat că pot să obțină ”anduranță operațională” , fapt ce le permite să ”ducă un război lent și de mică intensitate, pentru a toca armata ucraineană”.
    SCOPUL LUI PUTIN ESTE MĂCINAREA FORȚELOR ARMATE UCRAINIENE.
    NU PREA MAI SUNT SOLDATI ? AU FOS!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.