Fifor a sesizat Parchetul Militar

O dronă subacvatică a Armatei Române a dispărut

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a sesizat Parchetul Militar după ce o dronă militară subacvatică a Armatei Române a fost pierdută, potrivit unui răspuns al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), remis la solicitarea MEDIAFAX.

Drona subacvatică a fost pierdută în iunie 2017, în timpul unor activităţi de cercetare ştiinţifică în Marea Neagră.

„În cursul unor activităţi de cercetare ştiinţifică efectuate în luna iunie a anului trecut în Marea Neagră, platforma a fost pierdută, iar activităţile de căutare pe mare, desfăşurate împreună cu specialişti ai Forţelor Navale, nu au avut succes. În consecinţă, ministrul Mihai Fifor a dispus sesizarea Parchetului Militar Bucureşti”, se arată în răspunsul MApN, remis la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale mai precizează că submersibilul SECRIS a fost construit pe o platformă subacvatică furnizată de firma Ocean Server.

„Aportul tehnico-ştiinţific al Centrului de Cercetări Ştiinţifice pentru Forţele Navale (CCSFN) la proiectul ”SECRIS” a constat în identificarea cerinţelor operaţionale, elaborarea studiului de concept (cu o analiză Remotely operated underwater vehicle vs. Autonomus underwater vehicle), analiza de risc, proiectare şi modelare de sistem, integrarea unor subcomponente şi module şi efectuarea activităţilor de testare platformă „in-house” (în bazin şi testare pe mare). În anul 2015, o comisie a Direcţiei de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul MApN a derulat un control privind desfăşurarea programelor de cercetare ale CCSFN, având ca obiectiv verificarea modului de derulare a unor proiecte de cercetare cuprinse în Planul sectorial de cercetare dezvoltare şi Planul Naţional de cercetare dezvoltare şi inovare. Ca urmare, echipa de control a înaintat sesizări către instituţiile abilitate în ceea ce priveşte existenţa unor suspiciuni privind săvârşirea unor acte penale”, arată MApN.

Mai mult, ministrul apărării naţionale a dispus conducerii Statului Major al Forţelor Navale analiza şi formularea unei concepţii prin care să preia CCSFN în subordine, ca departament de cercetare ştiinţifică al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.