Procurori puțini, dosare multe

Pe parcursul anului 2023, procurorii Parchetului pe de lângă Tribunalul Buzău au trimis în judecată peste 1.200 de inculpaţi, în 5.800 de cauze s-au dispus soluţii de clasare, fiind înregistrat un stoc de 9.300 de dosare, unitatea funcţionând cu jumătate din schema de personal.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, în anul precedent procurorii au avut de soluţionat un număr de peste 20.000 de dosare.

„În anul 2023 procurorii de la unităţile de parchet din judeţul Buzău au avut de soluţionat 20.195 dosare (inclusiv dosarele cu AN), din care au soluţionat 7.665 dosare. Au fost întocmite 1.018 rechizitorii şi s-au încheiat 5 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, realizându-se o finalitate a activităţii judiciare (n.r. rechizitorii raportat la numărul de dosare soluţionate) de 21,82 % (36 rechizitorii din 165 dosare soluţionate la activitatea de urmărire penală) şi 13,16 % (982 rechizitorii şi 5 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei din 7.500 dosare soluţionate) la activitatea de supraveghere a urmăririi penale”, a transmis, pentru AGERPRES, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Ca urmare a anchetelor desfăşurate de către procurori, a fost dispusă trimiterea în judecată în cazul a 1.261 inculpaţi, din care 5 în baza acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei. Totodată, în 838 de cauze s-a dispus renunţarea la urmărirea penală, iar în 5.804 cauze s-au dispus soluţii de clasare. La sfârşitul anului 2023, informează unitatea de Parchet, a fost înregistrat un stoc de 9.349 dosare, fără a fi incluse şi dosarele cu autor necunoscut.

„În cazul infracţiunilor pe genuri situaţia se prezintă astfel: au fost instrumentate 53 de dosare vizând infracţiuni de corupţie, fiind soluţionate 26, în 3 dintre acestea fiind întocmite rechizitorii. Au fost instrumentate 216 dosare de evaziune fiscală, din care au fost soluţionate 78, fiind întocmite 25 de rechizitorii în care s-a reţinut un prejudiciu total de 10.265.010 lei. În cauzele de evaziune fiscală s-a recuperat un prejudiciu în cuantum de 3.437.110 lei, dispunându-se măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile şi imobile în cuantum de 5.201.098 lei. În cazul infracţiunilor de mare violenţă au fost instrumentate 64 de dosare, din care au fost soluţionate 36 dosare, având ca obiect infracţiunile de omor, omor calificat, tentativă la aceste infracţiuni şi lovituri cauzatoare de moarte, fiind întocmite 19 rechizitorii, unul pentru infracţiunea de omor şi 18 tentativă la aceste infracţiuni”, informează sursa citată.

În anul 2023 instanţele de judecată au dispus restituirea a două cauze şi achitarea unui număr de 5 inculpaţi, ponderea inculpaţilor achitaţi fiind de 0,40% (5 inculpaţi din 1.256 trimişi în judecată). În anul precedent Parchetul a funcţionat cu jumătate din schema de ocupare a procurorilor.

„Resursele umane existente raportat la volumul foarte mare de activitate au fost insuficiente în tot anul 2023, la sfârşitul anului gradul de ocupare al schemelor de procurori fiind de 52,63%, din 38 de posturi de procuror (9 posturi de conducere şi 29 posturi de execuţie) fiind ocupate efectiv 20 şi vacante 18 posturi (5 posturi de conducere şi 11 posturi de execuţie), media de vârstă a procurorilor fiind de 35 de ani, fiind întâmpinate dificultăţi datorită lipsei personalului la toate unităţile de parchet, pentru funcţionarea cărora a fost delegarea succesivă sau prin rotaţie a unor procurori la unităţi care la un moment dat nu era niciun procuror activ”, atrage atenţia Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Dezinformati din ignoranta: procurorii Parchetului Judetean NU au trimis ei in judecata 1200 de inculpati. Realizati ce inseamna ca 20 de procurori sa faca rechizitorii pentru 1200 de persoane? Nu ei au trimis atatia in judecata, ci toti procurorii din judetul Buzau, asadar mai ales cei de la unitatile locale, orasenesti.

  2. Aiurea … ,, Procurori puțini, dosare multe ,,…! Activitatea de procuror nu este una normată . Mai degrabă , soluționarea justă a dosarelor ,, în dorul lelii ,, ține de capabilitatea profesională precară a acestora , și dacă mai sunt loviți și de morbul puterii , suntem victimele unei justiții tribale … .

  3. NU-i mai poate asmuti AMERLOCICA impotriva cetatenilor RRUMUNI !!! NICI TZIGANII de TEMEDHVAR , AJUNSI profesori UNIVERSITARI NU-i MAI CRED !!!CU TOATE CA LE-AU OCUPAT VILELE !!!PROCUROR va deveni o MESERIE PERICULOASA IN RRROMANICA !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.