O idee toxică la fel ca Emil Boc: desfiinţarea sistemului public de pensii

Zilele trecute, prim-ministrul Emil Boc a participat la o dezbatere organizată de Institutul de Studii Populare (ISP), o fundaţie PDL, pe tema „Ordoliberalismul şi economia socială de piaţă – un proiect de reformă a societăţii româneşti”, în cadrul căreia s-a pus problema desfiinţării sistemului public de pensii şi privatizarea sistemului de sănătate.

Emil Boc a susţinut proiectul ISP manifestându-şi convingerea că „oamenii nu pot fi liberi decât dacă nu mai sunt dependenţi de stat, acesta este obiectivul fundamental şi al Partidului Democrat Liberal, şi al guvernării pe care o reprezint”. „Eu cred că rolul statului este de a asigura libertatea individuală, funcţionarea pieţelor, a ordinii publice, a securităţii naţionale. Orice extindere a funcţiilor statului îl slăbeşte şi, totodată, afectează bunăstarea oamenilor şi libertatea lor. În esenţă, statul intervenţionist nu serveşte cetăţenilor. Prin urmare, statul pe care îl susţin este acela de a-şi restrânge intervenţiile, de a lăsa libertatea de mişcare a cetăţenilor, de a crea cadrul propice de manifestare şi de a asigura egalitate de şansă”, a declarat prim-ministrul.

Ceea ce a susţinut Emil Boc, adică desfiinţarea pensiilor de stat, este o idee toxică pentru români la fel ca actuala guvernare. În primul rând că desfiinţarea cotizaţiilor la sistemul public de pensii ar creşte foarte mult deficitul bugetului de pensii în această perioadă de criză. În plus, mulţi oameni care azi muncesc au cotizat ani în şir la bugetul de pensii şi nimeni nu ştie pentru perioada cât au cotizat la stat dacă vor primi înapoi banii daţi.

Mai apoi trebuie spus că un premier care susţine desfiinţarea pensiilor de stat, dar nu creşte cota pe care românii o plătesc la pensiile private nu poate schimba sistemul actual de pensii.

E greu de spus dacă în momentul în care şi-a dat cu părerea despre desfiinţarea pensiilor Emil Boc avea ceva în cap. Eu unul aş putea băga mâna în foc că ţeasta lui Emil Boc suna a gol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.