Euroscepticii europeni fac front comun împotriva lui Macron

O nouă axă politică pentru o ”primăvară europeană”

Partidele populiste, naționaliste și eurosceptice din UE au început mari manevre electorale în vederea alegerilor europene din luna mai, scrie Le Monde, cotidian pentru care strategia acestor formațiuni se bazează pe dezinformare, intoxicare și sprijinul oferit de fostul consilier prezidențial american Steve Bannon.

Cotidianul francez este îngrijorat de alianța pe care o pun la cele partidele de guvernare din Italia (Liga, condusă de Matteo Salvini) și din Polonia (Partidul Lege și Justiție, condus de Jaroslaw Kaczynski). Salvini a efectuat o vizită la Varșovia, în calitate de ministru de Interne și vicepermier al Italiei. Cele două guverne își doresc să recupereze bună parte din suveranitatea transferată Bruxellesului și vor ca partidele să coopereze în vederea alegrilor din luna mai. ”Polonia și Italia vor fi parte a unei noi primăveri europene, a renașterii valorilor europene”, a declarat Salvini la Varșovia. ”Europa ce se va naște în iunie ne va ghida pe toți, spre deosebire de Europa de azi, care este condusă de birocrați”, a spus Salvini.

În aceeași zi de 9 ianuarie, lidera Frontului Național din Franța (rebotezat Rassemblement National), a declarat în fața presei străine de la Paris că ”Europa se poate schimba radical, din interior”, după alegerile din mai. Pe de altă parte, unul dintre liderii partidului eurosceptic și naționalist flamand Vlaams Belang (parte din grupul Europa Națiunilor și Libertăților din PE, cu 34 de deputați din opt state) a declarat că are în vedere o alianță cu partidul populist italian Mișcarea de 5 Stele, aflat în coalitia de guvernare de la Roma, alături de Liga lui Salvini.

Vicepremierii italieni Salvini și Luigi di Maio (Mișcarea de 5 Stele) se implică tot mai mult în mișcarea suveranistă paneuropeana. Acum aflat sub presiunea protestelelor ”vestelor galbee”, Macron primește o lovitură din Italia. Salvini a declarat că îi susține pe protestatari, ”cetățeni onești care protestează împotriva unui președinte ce guverneaza împotriva poporului”. Luigi di Maio a mers mai departe și a oferit sprijinul olgistic al partidului său pentru ca ”vestele galbene” să-și poată vota reprezentanții pe o platformă online – un prim pas către transformarea într-o mișcare politică (cotată în sondaje cu circa 8%). Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, a criticat oferta lui di Maio: ”Franța nu dă lecții Italiei. Domnii Salvini și di Maio ar trebuie să-și facă întâi ordine la ei acasă”.

Oare așa să fie? Franța a dat lectii Italiei și încă intr-un mod foarte dur și socotit ”arogant” la Roma. Emmanuel Macron declara, în iunie 2018, fără a numi explicit Italia, că ”populiștii se dezvoltă precum lepra în întreaga Europă, în țări în ne gândeam că este imposibil să-i mai vedem”. Replica Romei pentru Loiseau a venit imediat. ”Poate doamna Loiseau uită că președintele ei ne-a comparat cu lepra când a vorbit despre guvernul nostru”.

În lupta pentru alegerile din mai intră și premierul Ungariei, Viktor Orban. El l-a atacat pe președintele Macron, spunând că este ”campionul forțelor pro-migrație”. ”Nu putem nega că Macron este o persoalitate importantă, în special liderul forțelor pro-migratie”, a spus Orban, într-o conferință de presa la Budapesta. ”Nu avem nimic personal cu el, ci este vorba despre viitorul țărilor noastre. Dacă se va întâmpla ce își doreste el în Europa, asta ar fi nefast pentru Ungaria și, prin urmare, trebuie să-l combatem”.

”Alianța italo-poloneză, alianța Varșovia-Roma, este unul ditre cele mai mari evenimente care pot să marcheze începutul anului”, a spus Orban, arătând că Salvini este ”aeroul” care a oprit imigrația in Italia. ”Trebuie să se constituie o axă Roma-Varșovia, pentru a lucra cu toate forțele antimigrație din PPE”, a spus Orban, al cărui partid face parte din rândurile popularilor europeni. Orban și-a exprimat nemulțumirea că PPE încearcă să-și caute aliați de stânga, pro-migrație, în Europa.

Sondaje citate de presa franceză arată că partidele considerate de extremă dreapta ar putea avea 160 de deputați în noul Parlament European, față de o sută în acest moment. La asta s-ar adăuga și o scădere abruptă a numărului deputaților socialiști, mandate care ar trece într-o oarecare măsură la aripa conservatoare din PPE, apropiată de viziunile lui Viktor Orban. Presa franceză notează că, în ciuda acestei preconizate ascensiuni la alegerile din mai, partidele eurosceptice au șanse minime să vorbească pe o singură voce în noul legislativ al UE. Toate aceste formațiuni sunt pentru suveranitate, pentru protejarea identității naționale și a frontierelor, însa simpatia lui Orban, Le Pen sau Salvini pentru Vladimir Putin îi va îndepărta de polonezul Jaroslaw Kaczynski, după cum Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă) nu va tolera extravaganțele bugetare ale guverului populist de la Roma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.