O poză din justiție face cât o mie de argumente economice!

O vorbă de duh spune că o poză face cât (sau mai mult decât) o mie de cuvinte! Doar cu referire la ultimul timp să fim drepți că o poză, de pildă de la rușinoasa dezbatere – forțată de stăpânii externi ai țării în parlamentul european, pentru a nu se schimba cumva legile justiției din România –, a spus mai mult decât tratate întregi despre statutul de colonie al României în sistemul centru-periferie pe care îl reprezintă UE. La fel, o altă poză, cea a probelor măsluite de unii procurori în așa-numita luptă anticorupție, dusă de DNA și mult cântată în structurile europene: a grăit mai clar decât orice altceva despre realități, făcând pur și simplu ridicolă, caraghioasă și vomantă dezbaterea de la Bruxelles-Strasbourg! Deși calificativul vomant ar fi de rezervat lipsei de reacție a așa-numitelor „oficialități“ române (nu mai are sens să le enumerăm), ceea ce le-a demascat, mai degrabă decât orice alte dovezi, ca marionete ale stăpânilor dinafară. Pentru că o reacție firească ar fi trebuit să fie scoaterea din joc imediată a celor care, prin montaje, măsluiri, falsificări și șantaje au împroșcat cu noroi tocmai justiția, dar și suspendarea țării, la fel de imediată, din structurile europene, dacă reprezentanții oficiali ai acestora nu și-ar fi cerut scuze oficial că au parohiat prin tolerare aceste ilegalități, pentru că au lăudat ce nu era de lăudat și au stigmatizat ce nu era de stigmatizat. Să fim serioși însă, nu era nimic de așteptat în aceste privințe, în condițiile înghesuielii de la București la pupat funduri pe la Bruxelles.

Să mai vedem două poze care ne spun mai mult decât o mie de tratate despre statutul de colonie al României în sistemul centru-periferie pe care-l reprezintă UE și exact în legătură cu care se află de fapt și presiunile pe justiție ale Bruxelles-ului și nesancționarea practicilor incorecte și ilegale ale unor procurori și, evident, coada la pupat funduri bruxelleze. Să vezi drăcia dracului: la infuzii în majorări de capital ale unor companii din România, evident subsidiare ale unor mame vestice, banii au venit nu cumva de la cartierele generale ale acestora de prin capitalele occidentale, ci din paradisuri fiscale: Cipru, Luxemburg, Elveția, Insulele Cayman. Stupoare: și zisele „investiții directe“ tot din paradisuri fiscale au venit, și nu din țările de origine ale companiilor, țări din care fluxurile către România au stagnat (precum din Austria ori Germania) sau chiar s-au redus (precum din Franța ori Spania)! Dacă nu ai cumva rucsăcel în spate și smartphone în mână, înțelegi clar că România nu face parte din angrenajul productiv occidental, că nu este nici măcar vreun atelier al acestuia (cum sunt Cehia sau Slovacia), ci o biată anexă de consum sau maximum o hală (demontabilă) pentru fabricații în lohn. Și că banul obținut în România nici nu pleacă direct în țările „mântuitoare“ (unde ajunge doar în final), ci se duce de fapt în paradisuri fiscale, spre a fi dirijat abia apoi potrivit intereselor pe termen scurt și lung ale stăpânilor. Este, în aceste condiții, o pură prostie să pui impozite mici pe profit, întrucât nivelul procentual nu are nicio importanță, deoarece impozitarea profitului oricum este eludată de către multinaționale. Dacă profiturile ar migra către țările cu impozitele mici pe profit, atunci impozitarea lor din țările UE ar avea loc chiar în România sau, și mai și, în Bulgaria (unde impozitul pe profit este și mai mic). Dar nu este așa! Profiturile realizate oriunde, inclusiv în România, sunt externalizate fără fiscalizare în paradisuri fiscale, unde are loc „albirea“ lor, spre batjocorirea proștilor de toate felurile și de pe toate meridianele. Dacă nu ar exista paradisurile fiscale, externalizările de profituri nefiscalizate ori n-ar avea loc, ori ar avea loc în favoarea țărilor cu impozitele pe profit mai mici. Ceea ce nu se întâmplă nicidecum! Dacă s-ar dori într-adevăr ceea ce pretinde Comisia de la Bruxelles că vrea să se impoziteze profiturile în țările în care se obțin, ar trebui să se desființeze paradisurile fiscale! Or, acest lucru nici prin gând să fie avut în vedere!

Și acum o altă fotografie, luată la puțin timp după ce multinaționale de vază pătrunseseră pe piețele din România prin franciză. Un fel de rentierat: îți împrumuți numele și, în timp ce francizatul muncește, tu tai frunze la câini pe bani buni, fără să faci nimic, doar, eventual, să monitorizezi. Și acum, fotografia: mai mulți mari francizori, în frunte cu IKEA, Sephora, Zara și Y. Rocher, au scos bani din buzunar, i-au plătit ei pe francizați, și-au răscumpărat franciza ca să intre să opereze direct pe piață. Vă dați seama ce chilipir este pe piața românească, profit pur fără efort, de au ales acești giganți să-i scoată din schemă pe francizații pe care ei îi aleseseră, doar pentru a nu mai împărți cu nimeni profiturile pe care le pot obține. Acces ieftin la resurse, acces ieftin la utilități, acces ieftin la forță de muncă și mai ales guverne, care se dau de stânga și care nu numai că nu-ți fac nimic dacă nu plătești impozite pe profit, dar îți mai dau și cadouri, denumite imbecil „relaxare fiscală“! Trai, nineacă, pe banii proștilor! Justiția din România face parte din tacâm! Este justiția care nu descoperă decât corupți și hoți români, dar niciun străin! E clar, nu?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Ilie Serbanescu 111 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Da Domnule Profesor… Hitler a incercat cu forta sa preia in numele Reich-ul german Skoda …nu a reusit…
    Azi se folosesc metode „pasnice” de preluare pe maruntis a ceea ce a insemnat vreodata simbol al dezvolarii suverane a economiei unui stat… komisarii sovietici au fost inlocuiti cu noii comisari de la UE… din lac in put…Sa ne fie de bine!

  2. Sistemul bugetar este supradimensionat sa poata cuprinde toate rudele si clientela, investitiile nu se recupereaza si nu produc profit, stadioanele si bordurile sunt prioritati, nu se iau masuri de prevenire a coruptiei(lipsesc verificarile periodice, inainte ca prejudiciile sa ajunga la milioane de euro),birocratia si favoritismele sunt ceva obisnuit , lipseste transparenta, concurenta este fentata de smecheri iar firmele isi maximizeza profitul lucrand cu necalificati , contractele cu statul sunt cele mai profitabile, clasa politica de amatori iar politicienii si cei cu functii fac adesea ‘confuzie’ intre proprietatea publica si cea particulara – toate acestea arata ca se da vina degeaba pe careva din afara . De fapt, coruptii incearca sa se puna la adapost, mutand atentia publica spre altcineva.Termenul de „colonie” este repetat de propaganda, pentru ca e nevoie sa justifice cumva rezultatele slabe ale celor de la butoane si ale regimului.

  3. Degeaba ne spuneti de ani buni aceste adevaruri, don profesor! Eu denumesc Romania, teritoriu sub mandat provizoriu rotativ, unde fiecare putere a lumii, mai acatarii, isi face de cap! Doar USA tine conducerea in afacerile strategice si militare, de tip razboi rece contra Rusiei, restul e impartit „frateste”, de ailalti! Nu ne lasa vestul nici sa construim ceva mai durabil, autostrazi si cai ferate, in regie proprie, caci ar muri multinationalele abonate constant de 20 de ani incoace, la felia din investitiile publice romanesti!

  4. Dupa atatea vorbe multe mestesugite despre protocoalele astea dintre JUSTITIE si servicii secrete din tara ROMANIA esti din zi in zi mai buimac incepi sa fi imbrobodit de atatea articole comentarii care in mod voit cauta sa zapaceasca de creieri pe cititorii la gazeta ! In trendul asta romanii nu mai inteleg nimic din balamucul asta al emisiunilor pe sticle mai mult sau mai putin mogulizate, al articolelor imbarligate, care mai mult zapacesc cititorii. Comentariilor la articole si mai imbarligatoare in care se folosesc vorbe care fac o balamuceala si un bahaos despre ticalosia in derulare de atata amar de ani in JUSTITIE a unor securisme staliniste de cea mai joasa speta practici ticaloase sustinute din afara tarii de unii care se amesteca copios si abundent in trebile noastre interne ! Probabil ca intr-un final in bahaosul asta din care nu mai intelege nimeni mai nimic decat ca ticalosiile din tara asta sunt fara de sfarsit pana cand ne faramam ca stat national unuitar ! Faceti un tur cu telecomanda pe toate canalele, cititi articole si comentarii aici la gazeta, concluzia-BALAMUC NOU ! Vai mama noastra suntem irecuperabili, suntem o tara de bajocoriti, suntem o tara de sclavi, suntem orice numai oameni nu mai suntem ! – –

  5. integrarea ( nu intrarea) în UE seamănă cu bancul acela cu soarecele,vaca si pisica, care are o morală: nu intotdeauna ci te bagă în rahat îţi vrea răul şi cine vrea să te scoată din rahat(UE) îţi vrea binele. sau cu trecutul străzii cu forţa.războiul contra corupţiei va omorâ ţara. operaţia reuşită-pacientul mort. oare poporul nu are înţelepciune?

  6. DA ESTE CLAR ! Vrem impozitarea multinationalelor pe cifra de afaceri !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.