O rețetă: împrumuturi și corupție

Un fost înalt funcționar al Băncii Mondiale, retras la pensie, a relatat într-o carte de universal impact emoțional* rețeta oligarhiei financiare multinaționale pentru țările fără putere militară, dar bogate în resurse minerale. Acest funcționar lucrase mai ales în Africa. Iată rețeta, pe scurt:

1. Convinge-i pe conducătorii țării să facă împrumuturi mari pentru infrastructură, baza unei viitoare dezvoltări oriunde în lume.

2. Învață-i, apoi, cum să deturneze banii pentru interesele lor personale.

3. Explică-le, mai departe, că au nevoie de noi împrumuturi, ca să plătească rata dobânzii și să facă totuși ceva kilometri de autostradă.

4. Nu este nevoie să mai insiști: și acești bani vor fi jecmăniți de corupția locală.

5. Explică-le, la urmă, că ar putea concesiona exploatarea zăcămintelor de cupru, de pildă, unor mari corporații, contra unor dividende.

Noi am perfecționat rețeta: am jecmănit bugetele naționale, împrumuturile le-am făcut pentru salarii și pensii, iar zăcămintele cele mai valoroase le-am concesionat (împotriva Constituției) prin vot în Parlament; apoi, am înființat o Direcție anticorupție care a devenit ea însăși mai coruptă decât corupții pe care ar fi trebuit să-i prindă; Direcția urmărea de fapt ca nu cumva să ajungă în Parlament… cititorii acelei cărți.

*John Perkins, Amintirile unui asasin economic, în românește la editura ziarului „Săptămâna Financiară“,
parte a trustului de presă deținut de Dan Voiculescu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1110 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.