O reverenţă pentru eternul feminin, la Londra

În 8 martie, Institutul Cultural Român din Londra explorează avatarurile creativităţii feminine printr-o seară de poezie, muzică şi dialog literar. Evenimentul, prilejuit de lansarea volumelor de poezie The Catch şi Volta ale autoarei britanice Fiona Sampson, o veche prietenă a României, se adresează în primul rând doamnelor din mediul artistic, dar şi celor din comunitatea românească din capitala britanică, precum şi publicului general.

Seara va debuta cu o conversaţie despre sursele creativităţii şi rezultatele colaborării feminine la intersecţia mai multor arii artistice, avându-le ca protagoniste pe autoarea celor două volume, dar şi pe producătoarea BBC Emma Harding, compozitoarea Luminiţa Spînu şi profesoara Fiona Doloughan, directoarea Departamentului de Literatură Engleză de la Open University. Discuţia va fi ilustrată cu lecturi de poezie, dar şi cu muzică. La finalul serii, mezzo-soprana Adriana Feşteu şi compozitoarea Luminiţa Spînu vor oferi publicului prezent un „mărţişor” muzical – lucrarea inspirată de poemul Bee Sama din volumul Volta, cu acompaniament de pian.

The Catch, publicat în luna februarie a acestui an de editura britanică Chatto & Windus, parte a celebrului grup editorial Random House, este cel mai recent volum de poezii semnat de Fiona Sampson, în care autoarea îşi mărturiseşte fascinaţia pentru forţa transformatoare dintre experienţă şi istorie, precum şi dintre experienţă şi mit. Celălalt volum de poezie, intitulat Volta, a apărut de curând la Editura Tracus Arte în traducerea poetei Ioanei Ieronim. Ambele cărţi sunt inspirate de ambianţa românească, Fiona Sampson fiind o bună cunoscătoare a României. Cele două volume sunt rezultatul unei îndelungi colaborări a autoarei britanice cu poeta Ioana Ieronim şi fac parte din proiectul Village Europe: An East-West Dialogue, lansat de ICR Londra în cadrul programului românesc de la Muzeul Horniman în toamna anului 2014, şi promovat de BBC Radio 4 sub titlul Postcards from the Village.

Poeta britanică Fiona Sampson s-a născut la Londra în 1963. A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică din Londra (clasa vioară) şi apoi a studiat la Oxford. A publicat peste douăzeci de volume de poezie şi critică literară în peste treizeci de limbi. A fost distinsă cu nenumărate premii, printre care Zlaten Prsten (Macedonia), Angoff Charles (SUA), Newdigate Prize şi Cholmondeley Award, precum şi premii literare din partea consiliilor artistice din Anglia şi Wales. De asemenea, a fost nominalizată de două ori pentru premiile T.S. Eliot şi Forward. Între 2005 şi 2012, Fiona Sampson a fost redactor-şef al revistei Poetry Review, după care a devenit profesor la Roehampton University, unde a fondat şi Centrul de Poezie Roehampton. În prezent, este redactor-şef al revistei Poem.

Mezzosoprana Adriana Feşteu

Emma Harding este realizator BBC Radio 4, cu un interes deosebit pentru poezia contemporană. Printre proiectele sale recente se numără ecranizări ale Divinei Comedii a lui Dante, Corecţiilor lui Jonathan Franzen, precum şi emisiunea Postcards from the Village, în care poetele Ioana Ieronim şi Fiona Sampson vorbesc despre universul rural ca sursă de inspiraţie.

Fiona Doloughan este lector la Open University şi predă literatura. Printre interesele sale de cercetare se numără narativitatea în contemporaneitate, precum şi traducerea şi creativitatea. Ultima sa carte, intitulată English as a Literature in Translation (Bloomsbury, 2016), examinează modul în care literatura engleză se bazează pe cunoaşterea altor limbi şi culturi, tematizând astfel diferite aspecte ale traducerii.

Luminiţa Spînu Gray a studiat compoziţia cu Myriam Marbe şi Tiberiu Olah la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu Paul Patterson la Royal Academy of Music din Londra şi cu Silvina Milstein la King’s College din Londra. Ea este câştigătoarea unor burse şi premii printre care: Bursa Royal Academy of Music din Londra, Bursa Mendelssohn, Premiul Women in Music Composition, precum şi locul I în cadrul Lower Machen Composition Competition. Compoziţiile sale au fost prezentate în interpretarea London Sinfonietta, the Bingham String Quartet, Lontano, London Schubert Players, the RAM Symphony Orchestra, Martin Jones.

Adriana Feşteu este activă ca mezzo-soprană şi profesoară de canto – este în curs de a-şi încheia doctoratul la Royal Academy of Music şi este lector la Leeds College of Music. Studiile ei au fost sponsorizate de AHRC, International Opera Awards şi Opera Prelude. Ca mezzo-soprană a lucrat cu companii precum Longborough Festival Opera (Giovanna Rigoletto), Garsington Opera (Cenerentola, Calbo Maometto secondo – cover), New London Consort (Priestess King Arthur, Juno The Judgement of Paris), European Opera Centre (Candida Emilia di Liverpool) şi Royal Academy Opera (Komponist Ariadne auf Naxos).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.