O schemă ciudată de acordare a ajutoarelor de stat

18 companii cu capital românesc și 14 societăți cu capital străin vor primi ajutoare de stat în valoare de 1,38 miliarde de lei pentru crearea de 5.242 noi locuri de muncă, potrivit unei decizii a Ministerului de Finanțe. Asta înseamnă că fiecare loc de muncă nou este răsplătit cu 56.000 de euro. Acești bani vin de la bugetul statului, adică de la noi toți.
Solicitările au fost făcute în baza schemei de ajutor de stat instituite prin H.G. nr. 807/2014, care susține investițiile de mare anvergură, favorizează extinderea activităților economice în regiunile defavorizate şi stimulează investițiile în tehnologii avansate care conduc la crearea de locuri de muncă. „Recent am început procesul de îmbunătățire a cadrului legal privind schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014 și ne propunem ca în viitorul apropiat să venim cu noi modificări care faciliteze accesul la finanțare al unui număr cât mai mare de investitori. Sperăm ca în curând efectele să se regăsească în economia reală, iar 2019 să fie un an al investițiilor care să creeze cât mai multe locuri de muncă. Așa cum am spus în mai multe rânduri îmi doresc ca românii din străinătate să aibă motive reale pentru a se întoarce acasă”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.
În cazul în care statul ar fi recurs la susținerea impozitelor per loc de muncă, la salariul minim pe economie, cu cei 1,38 miliarde de lei s-ar fi sprijinit aproape 1,4 milioane de noi locuri de muncă timp de un an de zile. În acest moment, o firmă trimite la stat lunar 781 de lei pentru un salariu minim. Diferența între 1,4 milioane de locuri noi de muncă și cea de 5.242 noi locuri de muncă naște controverse în sensul că în spatele deciziei Finanțelor ar exista o puternică mișcare de lobby făcută în favoarea unor agenți economici. Și asta în condițiile în care în România șomajul este în continuă scădere și nu dă bătăi mari de cap autorităților. Conform Institutului Național de Statistică, umărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna august a anului 2018 a fost de 386 mii persoane, înregistrând aceeași valoare ca în luna precedentă, dar în scǎdere față de aceeaşi lună a anului anterior (448 mii persoane).

 


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4615 Articole
Author

7 Comentarii

  1. hai sa dezvaluim ce se intampla de fapt: locurile de munca nou create vor fi ocupate cu nepotii, copiii, amantele sau amantii celor care elibereaza aceste fonduri(exista o lista cu viitorii noi angajati, manca-i-ar cine stiu eu), iar salariile lor sunt de la 299 de euro in sus, asta ca sa stiti pe ce se duc banii nostri…

  2. hai sa dezvaluim ce se intampla de fapt: locurile de munca nou create vor fi ocupate cu nepotii, copiii, amantele sau amantii celor care elibereaza aceste fonduri(exista o lista cu viitorii noi angajati, manca-i-ar cine stiu eu), iar salariile lor sunt de la 2000 de euro in sus, asta ca sa stiti pe ce se duc banii nostri…

  3. strainii si patronii cer, daca nu primesc incep sa spuna ca economia este in declin, asa ca pentru a potoli manipularea prin presa trebuie platite niste biruri, ca se numea autostrada din Transilvania, o fabrica auto care a primit in alte vremuri vreo 700 de milioane de $ sau euro, mereu cei bogati vor sta cu mana intinsa si vor face atmosfera daca nu-s ajutati, fac afaceri de zeci de milioane, dar daca ii intrebi sunt muritori de foame, asa ca pentru saracutii de ei trebuie sa faca un efort fiecare din milioanele de oameni platiti de saracutii cu minim pe economie, se apropie 3 noiembrie trebuie ca pomana sa fie imbelsugata…

  4. Spune Ministrul Finantelor Publice domnul Eugen Teodorovici: ” Așa cum am spus în mai multe rânduri îmi doresc ca românii din străinătate să aibă motive reale pentru a se întoarce acasă”,… ”, numai ca pentru a se intampla lucrarea asta ar trebui ca romanii sa aiba parte de INVESTITII, consistente in industrie si nu numai … , de locuri de munca in fabrici si uzine, cu salarii in acord cu preturile de azi, adica o luna lucrata in occident ( ma refer in industria de varf ! ) de un muncitor, inseamna valoarea salariul pe sase luni aici in ROMANIA in conditiile idustriei citate de mine aici( adica in conditii de: productivitate, calitate, termene de livrare ca afara !) ! Sper sa auzim si de mai bine !

  5. Este o dezinformare totală. Guvernul Dăncilă și coaliția PSD-ALDE liderată de domnul Liviu Dragnea nu fac asemenea lucruri ciudate și urâte. Cinstea și onestitatea domnului Dragnea și a membrilor cabinetului Dăncilă este deasupra oricăror bănuieli. E dușmanii partidului, Soroș, preșe-dintele de la Cotroceni, #Ezist, etc care intoxică poporul cu informații false.

  6. Ajutoarele astea de stat sunt o alta excrocherie pentru a baga bani de pomana in buzunarul firmelor, pentru ce trebuie ca statul imbogateasca firmele? Cum sa te bucuri ca dai 56.000 de euro de angajat creand 5000 de locuri de munca? Ajutoarele de stat ar trebui date celor cu probleme, nu sa dam din buzunarul nostru bani de pomana unora, iar acestia sa exporte profitul prin paradisurile ficale. La salariul mediu pe economie, rezulta ca la un curs de 4.7 lei, din banii primiti de la stat, adica din buzunarul nostru, firma respectiva isi va plati angajatii timp de 8 ani, noi toti ceilalti le platim alora salariul. Si ce rost mai are firma respectiva? Ne bucuram la ceva maruntis primit din impozitul pe salariu fara a vedea sacul cu bani dat de pomana unora. Si stim cu totii ca in acele firme sunt angajate pe salarii mari toti politrucii, odraslele primarului, de militieni, securisti si tot felul de looseri care de stiu cum se numesc doar daca se uita in buletin. Si pentru ce vrea Teodorovici asa de tare sa vina romanii din afara inapoi? Ca toti au aceasta preocupare dubioasa, sa vina romanii din afara sa munceasca pe salariul minim pe economie in vreme ce statul baga sacul cu bani in conturile firmelor de partid. De cei ramasi in tara cand va ocupati? Tot ce faceti este sa dati bani de pomana unor categorii de persoane si firme, gen bugetarii si tot felul de societati care isi platesc angajatii din ajutoarele de stat, in rest pauza. Cum e posibil ca un trantor din primarie de comuna sa primeasca salariu 3000 lei si un militian local 4000 lei cand el mai mult doarme in birou? In felul asta o sa mai ramaneti cu pensionarii, asistatii social si bugetarii incompetenti, ca nimeni nu o sa mai vrea sa ramana intr-o tara in care unuii huzuresc pe banii celorlalti.

  7. Spune Ministrul Finantelor Publice domnul Eugen Teodorovici: ” Așa cum am spus în mai multe rânduri îmi doresc ca românii din străinătate să aibă motive reale pentru a se întoarce acasă”,… ”, numai ca pentru a se intampla lucrarea asta ar trebui ca romanii sa aiba parte de INVESTITII, consistente in industrie si nu numai … , de locuri de munca in fabrici si uzine, cu salarii in acord cu preturile de azi, adica o luna lucrata in occident ( ma refer in industria de varf ! ) de un muncitor, inseamna valoarea salariul pe sase luni aici in ROMANIA in conditiile idustriei citate de mine aici( adica in conditii de: productivitate, calitate, termene de livrare ca afara !) ! Sper sa auzim si de mai bine !-

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.