O știre care ar trebui să dea de gândit

:
În primul semestru al anului trecut s-a născut cel mai mic număr de copii din cei 145 de ani de când înregistrăm statistic acest lucru. Circa 73.000 de copii. Este o știre și un număr care ar trebui să dea de gândit celor din zona educației, mai ales celor din mediul universitar, atrage atentia profesorul de economie Cristian Păun.
Economistul subliniază că ne îndreptăm rapid spre mai puțin de 180.000 de copii născuți pe an în România.
„În 1990 se nășteau 315.000 și în 2005 – 2006 (cei care acum au 18 ani) se nășteau circa 220.000 de copii (cu 100.000 mai puțin față de 1990). În 18 ani, din 2005-2006, am pierdut din numărul nașterilor circa 40.000 de copii.
Din cei circa mai puțin de 180.000 de copii care se nasc astăzi pe an în România, mai mult de 1/3 din ei nu se prezintă la bacalureat. Peste 60.000 de copii în 2023 nu s-au prezentat la bacalaureat, s-au înscris circa 124.000, s-au prezentat 120.000 și au luat bacalaureatul 89.000 (73,.9% a fost rata de promovabilitate). În 2005-2006 s-au înscris la bacalureat 168.000 de copii (în 2007-2008 se nășteau peste 380.000 de copii pe an), au luat bacalaureatul circa 135.000 de copii.
Din cei care își iau bacalureatul, doar o mică parte se îndreaptă apoi către universități (și mai departe continuă cu masterate sau doctorate). România are printre cele mai mici procente de studenți din total absolvenți de liceu, 1/5 din aceștia merg în România la o facultate astăzi (față de 2/5, adică dublu, cât este media europeană).
Cu alte cuvinte, după ce că avem cu 50% mai puțini copii care finalizează bacalureatul astăzi față de acum 18 ani, avem și mai puțini dintre ei interesați să își dezvolte compentențele și aptitudinile prin studii universitare.
În următorii 18 ani scenariul nu sună deloc bine, mai ales pentru universitățile din România.
Apreciez că mai mult de jumătate din universități și din specializările acestora vor dispărea la acel moment. Iar procesul de dispariție a început deja, ușor, ușor”. concluzionează profesorul.
Sursa datelor: Banca Mondială, Ministerul Educației
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

 1. Bă nemernicilor concluzionisti, nu mai băgați informații obișnuite trăite și vizibile pentru cetățeni permanent pe pagini de orice fel, trimiteți dracu la guvern înscrisuri, cereri, statistici cu plan obligatoriu pentru guvern nu pentru îmbolnăvit cetățenii sau sa execute cetățenii că nu se poate, nu ai condiții, nu ai respect de la guvern, nu ai niciun ajutor, ăștia din guvern trebuiesc forțați să facă! Ce scrii dumitale pe paginile de socializare, ajunge doar sa irite cetățenii, primești exact concluziile scrise cu iubire de înjurături pentru că provoci iritare și scârbă.

 2. …si, cu toate acestea, avem 19 mil cu drept de vot!…

 3. Ce învață copiii de la facultățile occidentale, mai ales americane, precum”particularitățile discriminării persoanelor queer latino” sau „trăsăturile specifice dansului lezbian afroamerican” la 70.000 $/an nu mai spune autorul.Facultățile din România au tot atâtea legături cu piața muncii din România precum politică are.

 4. Dă de gândit pentru cei care au o țară a lor și nu o colonie.

 5. Să dispară toate jegurile de ”universități” înființate de securiști pentru plozii lor. Au ajuns alde Marcel și Ion să conducă România, doi produși ai licceleor și al universităților post-decembriste conduse de securiștii care bubuie de atâta deșteptăciune. România va face implozie în curând. Bucurați-vă români ați acceptat minciuna și înșelătoriala ultimele alegeri…
  Vă furați singuri cușma !

 6. Post scriptum ION este tizul cibernetic al lui Nicu , ăla de a enunțat ”românii e frumoși” !

 7. In viitorii 18 ani vom ajunge in schimb la 23 mil de votanti. Asa ca de…
  ……[Rumburak]

 8. De ce sa dai BAC-ul? Lasa, mai intai sa ocupi o functie de consilier, ales, undeva in condition cere si apoi dai si tu bacul ..deci pe la 40 de ani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.