O ţară cu viticultură de mii de ani a interzis cuvântul “vin”

Ministerul Culturii din Iran a interzis utilizarea în cărţile publicate în această ţară a cuvântului “vin” şi a expresiei “animale strâine”. Conform instituţiei, cenzura este proiectată pentru a proteja iranieii de “atacul violent al culturii occidentale” şi să promoveze “principiile revoluţiei islamice”.

Şeful editurii care publică lucrări de orientare islamică din cadrul ministerului amintit, Mohammad Selgi, a declarat pentru publicaţia Shiraze că personalul editurii trebuie mai întâi să citească pagină cu pagină cărţile ce urmează să fie publicate pentru a se asigură că acestea necesită sau nu modificări de redactare în conformitate cu promovarea principiilor revoluţiei islamice, conform Business Insider. Cărţile publicate în Iran trebuie, conform lui Selgi, să cenzureze insulata la adresa profeţilor.

În republica islamică alcoolul este în mare măsură interzis dar consumul său este încă ridicat. Cultura viţei de vie este veche de mii de ani în Iran, iar marele oraş Shiraz a dat numele mult căutatului vin Shirazi. Legenda spune că vinul din Shiraz produs în Franţa s-a făcut cu struguri aduşi din Iran cu secole în urmă.

Cele mai mari regiuni producătoare de vin din Iran sunt Qazvin, Orumiyeh, Shiraz și într-o măsură mai mică provincia Esfahan. Cel mai popular vin este cel roşu, iar în nordul ţării predominant este vinul alb. De cele mai multe ori producătorii de vin din Iran sunt armeni sau cetăţeni de religie zoroastriană pentru că minorităţile non-musulmane au voie să producă vin, dar şi alte băuturi, pentru uz propriu. Deşi este illegal să vândă vin iranienilor dar şi vizitatorilor străini, regula nu este urmată strict.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.