OCDE reduce perspectivele de creștere economică

Războiul din Ucraina a făcut ca perspectivele de creștere economică să fie mult mai sumbre, chiar dacă economia mondială ar trebui să evite un episod de stagflație în stilul anilor ’70, a declarat miercuri OCDE, reducându-și previziunile de creștere și majorând estimările privind inflația.

Economia mondială ar urma să crească cu 3% în acest an, mult mai puțin decât cele 4,5% preconizate atunci când Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și-a actualizat ultima dată previziunile, în decembrie.

Apoi, anul viitor, creșterea va încetini și mai mult, ajungând la 2,8%, în scădere de la o previziune anterioară de 3,2%, a declarat forumul politic cu sediul la Paris în cea mai recentă ediție a raportului Economic Outlook.

Între timp, este puțin probabilă o ameliorare rapidă a creșterii prețurilor, inflația urmând să atingă un vârf de 8,5% în acest an în țările OCDE, înainte de a scădea la 6,0% în 2023. Anterior, OCDE se aștepta ca inflația să atingă un vârf de 5% înainte de a se retrage treptat până la 3% în 2023.

În pofida creșterii mai scăzute și a perspectivelor de inflație mai ridicate, OCDE a considerat că există un risc limitat de stagflație precum cea de la mijlocul anilor 1970, când șocul prețurilor petrolului a declanșat o inflație galopantă și o creștere fulminantă a șomajului.

În special, economiile dezvoltate, care se bazează mult mai mult pe servicii decât în anii 1970, sunt mai puțin energofage în prezent, iar băncile centrale au mână mai liberă pentru a lupta împotriva inflației, independent de guvernele mai preocupate de șomaj.

OCDE a declarat că a considerat că există motive întemeiate pentru eliminarea treptată a stimulentelor de politică monetară în țările cu inflație ridicată, cum ar fi Statele Unite și Europa de Est.

Pe măsură ce impulsul fiscal legat de pandemie expiră, economia americană aar putea crește cu 2,5% în acest an, încetinind apoi la 1,2% în 2023 – mai puțin decât previziunile anterioare de creștere de 3,7% în 2022 și 2,4% în 2023.

Economia Chinei, care a fost afectată de un nou val de blocaje COVID-19, este văzută în creștere cu 4,4% în acest an și cu 4,9% anul viitor, în scădere față de 5,1% preconizat anterior în ambii ani.

Mai expusă la importurile de energie din Rusia și la consecințele războiului din Ucraina, economia zonei euro este văzută în creștere cu 2,6% în acest an și cu 1,6% în 2023, în scădere față de previziunile de 4,3% și, respectiv, 2,5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. În colonia rumania nu se fac statistici!!…nimeni nu mai are curaj sa spună adevărul, trăim într-o minciună generală ,va dati seama cât sunt indicatorii de nivel de trai dacă golanii din parlament și-au mărit salarile cu 20 %!!!..

  2. Toti expertii sunt sumbri contrar tuturor evidentelor, asa le e rolul, primesc bani pentru asta ?

  3. De o luna aceiasi placa:reducerea perspectivelor de crestere economica!Deja plictisiti onorat auditoriul,bine ca creste in Rusia,sa avem de unde

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.