România educată rămâne cu „doctorii“ pe cap

România educată rămâne cu doctorii pe cap. CCR a decis miercuri, cu majoritate de voturi, că Ministerul Educației poate lua măsura retragerii unui titlu de doctor doar dacă titlul de doctor nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice. Jurnalista Emilia Șercan celebră pentru munca sa prin care a dezvăluit că multe lucrări de doctorat ale politicienilor ar fi fost plagiate a reacționat dur dar argumentat pe FB.

„S-a terminat cu integritatea academică în țara asta. Curtea Constituțională a României (CCR) tocmai a amnistiat în masă toți plagiatorii din România cărora de acum înainte nu li se va mai putea retrage titlul de doctor pentru plagiat.

CCR a admis o excepție de neconstituționalitate invocată de fosta judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție Corina Michaela Jîjîie, care a atacat articolul 170, alin. 1, lit. b din Legea Educației, care zice așa:

„(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

b) retragerea titlului de doctor”.

Ce a decis azi CCR, într-un comunicat de presă:

“A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr. 1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Și acum să vă traduc decizia: un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor. Ce s-a plagiat până acum, rămâne bun plagiat. Va deveni bun național, va putea intra în patrimoniul cultural al țărișoarei!

Totuși, această decizie, care încă nu este motivată, este una lipsită nu numai de logică, dar și de fundament juridic. Să explic de ce:

1. Titlul de doctor este emis doar de ministrul Educației. Comisia de susținere a unei teze de doctorat propune acordarea titlului, iar CNATDCU validează sau invalidează decizia comisiei de susținere, adică propunerea.

2. CCR spune în comunicatul de presă așa: „dispozițiile art.170 alin. (1) lit. b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Un titlul de doctor NU există decât în momentul în care este semnat ordinul de atribuire a titlului de către ministru, deci anterior ce să intre în circuitul civil și ce efecte juridice ar putea produce?

3. Cum va justifica din punct de vedere juridic această decizie CCR, care a fost dată deși e ilogică și lipsită de fundament juridic, doar ca să scape hoardele de impostori din politică, justiție, servicii, administrație etc.?

În fine, concluzia e simplă: pohta ce-a pohtit fostul triplu academician, rămas doar dublu academician Sorin Cîmpeanu s-a materializat cu mâna CCR. De acum înainte nu se vor mai putea retrage titluri de doctor pentru plagiat de niciun organism științific, nici măcar de universitatea care l-a acordat.

Singura varianta în care se va putea spune că o teză e plagiată va fi prin anchete de presă – acest drept nu ni-l veți putea lua, domnilor protectori de impostori și plagiatori! Doar că anchetele de presă nu vor mai avea niciun efect juridic de acum înainte. Nimeni nu va mai plăti nici măcar cu titlul de doctor impostură în țara asta.

Educația a fost făcută praf taman în mandatul tătucului „României educate”, la fel cum a fost făcută praf justiția, iar acum și democrația însăși prin ororile gândite în laboratoarele securiștilor, ăia de au umplut țara până la refuz cu plagiate și impostori.

Noapte bună, România!”, scrie Șercan pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

19 Comentarii

  1. Emilia Șercan usr-ista de profesie nu prea mă intereseaza,dar sunt nespus de interesat de programul prezidențial Romania Educata a cărui rezultat incepe sa se contureze după aproape opt ani.Realizarile sunt mărețe și vizibile peste tot.Cel mai avansat capitol din aceasta OPERA PRACTCA este capitolul „cum sa devii un bun sparanghelist.Aici practica bate teoria iar realizările sunt peste asteptari.

  2. Lasati dottoriii in pace , cine este dottor , este si gata ! Sa i se dea si lui Ponta titlul inapoi ! Inafara de asta , mai sint oameni la rind pt titlu : Johannes , Viorica , Marcel si cei ca citzu , ca ciciu si ca restul…

  3. Batranul…securistoid cand ii sunt atacati idolii ceausisti sau produsi de ceausism se face foc ca important
    ar fi ce spune cineva, nu ce a fost sau ce e!? Intotdeauna am aparat adevarurile exprimate indiferent daca „ma intereseaza ” persoanele respective, dovada rarele cazuri cand Marga si Severin spuneau adevaruri intregi, dar
    intre timp ei le spun trunchiate pentru a trage concluzii false. Mistocareala Batranului aparator de doctorate
    cumparate pe seama ALOGENULUI Secu-i transforma TRAGEDIA DESTABILIZARII EDUCATIONAL-CUKTURALE a Romaniei de catre acest DUSMAN AL ROMANIEI intr-o simpla parodie!!! Batranul Humoroid pute de la distanta…

  4. CHIAR NU SE VREA SĂ SE ÎNȚELEAGĂ ? PĂI LA STAREA ROMÂNIEI ,,EDUCATE,EȘUATE, VIRUSATE, VARIOLATE MAIMUȚIC,ȘI ALTE „HAFECȚIUNI VALORIC-OCCIDENTALE” -SUNT NECESARI „„DOFTORI”- NU GLUMĂ. SUCCESURI DOM-DOCTORI” – CE SUNTEȚI -RESTRICTIVI-? VREȚI DOAR GENERALI -FĂCUȚI LA ABELUL(!!!) DE SEARĂ ? DE CE NU ȘI DOCTORI CARE ȘTIU –COPY-PASTE!?(INVIDIOSU)

  5. Toti asa zisi doctori sunt bugetari inclusiv parlamentari. Niste paraziti cu lefuri nesimtite, pensii nesimtite

  6. Doctoratul, chiar copiat, e un ban de incasat.
    La pensiile noastre speciale e doar un detaliu.
    Ne platim facturile la utilitati din diferenta, cei cu doctorat fata de aia fara doctorat.
    Ce e contributivilor. Va ofticati?!

  7. Nu vă e rusine nenorociților!!…asta-i bomboana pe colivă, nu mai e nimic de facut in arahtul ăsta de țară!!..vindeți tot și valea, dunga..căutați un loc unde să vă retrageți, să vă trăiți liniștiți bătrânețile…

  8. Titlul de Doctor a fost retras Distinsei von Lyden? Dacă da, atunci, „pe cale de consecință”, se va proceda și la noi. Are cineva, curajul să deschidă „Cutia Pandorei”? Așteptăm, cu mult interes, oferte. La Casele de pariuri, cota este „minus infinit”. Cel puțin deocamdată.

  9. Multi dintre „doctori”(militari, magistrati si altii) s-au folosit de aceasta chichita care la da dreptul legal la niste bani in plus la salariu, pentru un „titlu care n-are legatura cu profesia sau daca are nu ajuta cu nimic economia, ai vrut titlul de doctor sa ai diploma foarte bine, dar nu iti dam bani pentru ca ti-ai facut un moft sa fi doctor. Mergem mai departe doctorii plagiatori si incompetenti care nu adus nicio contributie economiei nationale, au incasat sporul de doctor, au iesit la pensie cu acel spor, avand pensia mai mare. Daca s-arr anula toate plagiatele si doctoratele s-ar mai face rost de niste bani la buget, ca sunt multi doctori plagiatori. Dar cu burtosul de premier, doctor plagiator si el, nicio sansa.

  10. Sa fie decizia un semn ca a fost cucerita si ultima institutie fundamentala a Romaniei? Iata ca exista o logica
    in noua initiativa legislativa de reintrare in „legalitate” a Securitatii dupa 33 de ani…

  11. Comentariul de la 16,35 nu pare scris de CNARIE,pentru că nu are stilul și eleganță in exprimare a celui pe care îl știu.Pare scris de o clona,s-a mai intamplat.Am citit cu voce tare partea cu „bătrânul securistoid” și curcile din CURte s-au prăpădit de ras.Mai precizez că nu am idoli.Emilia Șercan are alte interese mult mai proFUNDe și până ajunge la doctoratul meu stau linist.Din comentariu nu ai înțeles nimic,dar Charlie rămâne unul dintre preferații mei,daca contează.Cui nu-i plac rămâne varianta RUDOTEL.

  12. „Cel mai bun profet este bunul simț, inteligența noastră nativă”. —Euripide
    Cele patru „scaune ale inteligenței” descrise vag ca centrii intelectual, emoțional, motric și instinctiv nu sunt nici armonioși, nici complet dezvoltați la omul care există doar în a treia stare de conștiință. O persoană poate avea un centru intelectual strălucit și totuși poate fi un prost emoțional. Adevărata educație implică fiecare aspect al ființei omului, funcțiile sale instinctive, motorii, emoționale și intelectuale. Ceea ce trece drept educație în universitățile și centrele de învățare avansată este o afacere dezechilibrată în care se pune tot accentul pe umplerea centrului intelectual cu fapte. Așa că „încărcarea de biți” este o parodie de educație. Indiferent de ceea ce o persoană este dispusă să accepte fără verificare directă prin experiență sau fără sprijinul dovezilor, rezultă în presupuneri care sunt luate ca bază pentru acțiune sau nonacțiune. Credințele sunt instrumente pentru condiționarea socială, mai mult decât expresii ale realizării interioare sau adevărului universal.
    „Vom ști că programul nostru de dezinformare este complet când tot ceea ce crede publicul american este fals.” ~ William J. Casey, 1981 CIA

  13. „Comentariul de la 16,35 nu pare scris de CNARIE”

    Charlicul are demult obiceiul sa se auto-plagieze, i se tragke de la pastilele cu Litiu luate cu palinka.

  14. In toata lume oamenii destepti fac urmatoarea afacere gigantica: cumpara doctori la pret care valoreaza realmente (foarte mici) si dupa cea ii vind la pret care zic ei ca valoreaza. Dar,in UE se face exact contrarul, de exemplu: von der Leyen, Stoltemberg si Borrell au fost cumparati la preturi uriase dar ei singuri au aratat ca nu valoreaza nimica.

  15. De cand a inceput doctoratele la taraba romaneasca, toti sau mare parte din cei care muncesc in strainatate si care vor sa li se recunoasca diplomele universitare la zi, sunt faultati cerandu-le acte. Jigodiile din Romania chiar pun bete in roate celor care au studiat la modul real.

  16. „…care nu a intrat in circuitul civil si nu a produs efecte juridice…”! Deci, „per a contrario”, daca un titlu de doctor a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice poate fi plagiat cap coada ca nu mai poate fi anulat si retras de nimeni. Da ?! ASA SE TRADUCE ?!Bravo CCR, bravo Romania. Bravo maCiuca ?! R-ati ai Draku cu tara voastra de rahati in ploaie si cacatul asta de popor…?! Huoooooooo nenorocitilor….?! Nu faceti si un referendum sa aprobati cele peste 175.000 de pensii speciale a cate 10.000 de euro pe luna in medie de persoana ?! Haide-ti ma ca aveti mana buna, slugilor si sclavilor.

  17. Doctoratul plagiat nu mai poate fi retras prin decizie administrativă de Ministerul Educației, ci doar prin drcizia unei instanțe în fata căreia reclamantul prezintă probe! Ce e așa de supărător în decizia CCR? Sau este vorba de lipsă de atenție și de inteligență în lectura deciziei CCR?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.