OCDE, un semnal de alarmă pentru economia mondială

Starea economiei mondiale se înrăutățește, avertizează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica (OCDE) în noile sale previziuni, tot mai pesimiste, prezentate pe 18 februarie. Diagnosticul pus de OCDE – reluarea creșterii economice se lasă în coninuare așteptată și sunt urgente măsurile pentru stimularea cererii.

OCDE estimează o creștere economică mondială de 3% în 2016, cu 0,3% mai redusă decât în previziunile făcute în noiembrie 2015. Aceasta înseamnă că rata creșterii economiei mondiale va rămâne la nivelul din 2015, nivel care a fost cel mai scăzut din ultimii cinci ani.

Evoluția aceasta este explicată de OCDE prin încetinirea creșterii economice în multe state emergente, extrem de modesta creștere din statele dezvoltate și o fragilitate persistentă a investițiilor, a comerțului și a cererii.

”Cu 3% creștere în 2016 și 3,4% în 2017, tinerii nu au cum să-și găsească locuri de muncă, pensionarii nu au cum să-și primească întreaga pensie și investitorii nu pot avea profit suficient”, spune economista-șefă a OCDE, Catherine Mann. Mesajul ei este foarte ferm: ”Avem în mod absolut nevoie de o creștere accelerată, iar pentru aceasta avem nevoie de o strategie care să se bazeze pe trei elemnte: bugetar, monetar și reforme structurale”. Singură, politica monetară nu poate să ofere un nivel satisfăcător de creștere economică.

Un element îngrijorător este că PIB-ul mondial este mult inferior nivelului său mediu pe termen lung și este inferior și nivelului pe care trebuia să-l aibă într-o perioadă de reluare a creșterii economice. Degringolada prețurilor materiilor prime și reducerea importurilor provenite din China și din alte economii emergente au dus și la scăderea exporturilor statelor dezvoltate, membre OCDE, motiv pentru care creșterea PIB-ului în cadrul OCDE s-a blocat undeva la jumătatea anului 2015.

Un alt semnal de alarmă ține de cererea redusă de pe piață. O cerere slabă duce la o inflație redusă și merge până la deflatie, duce la o fragilizare a pieței muncii și a productivității. În cele din urmă, toate se reflectă asupra nivelului de trai și sprin creșterea inegalităților. Soluția pe care merge OCDE: investiții private mai mari și salarii mai mari.

În Europa, OCDE nu estimează decât stagnare sau o creștere deloc satisfăcătoare, adica 1,4% în 2016 și 1,7% în 2017. Sunt estimari ajustate negativ față de cele precedente, iar cel mai mult oau pierdut Germania și Italia, ambele aproape jumătate de punct procentual. Creșterea economică în Franța a fost ajustat și ea negativ, cu 0,1%. În zona euro în ansamblu, situația arată mai rau decât cea de dinainte de criza din 2008 – investițiile sunt slabe, iar șomajul este cu 2% peste rata din urmă cu opt ani.

În Statele Unite creșterea este în mod limpede mai puternică decât în Europa, însă sub un nivel care să se simtă în buzunarul americanului simplu sau care să nu adâncească ingalitățile. Și aici estimările au fost ajustate în jos: 2% creștere în 2016, fata de 2,5%, și 2,2% în 2017, față de 2,4. ”Economia SUA este o loconotivă pentru planetă. Însă este o locomotivă mai mică care trage un tren mai lung”, spune raportul OCDE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.