Octavian Știreanu: Turnătoria împresoară România

România este o țară în care cămătăria și turnătoria sunt legalizate. Acestea pot fi considerate două dintre marile „cuceriri” ale democrației. Urmează, din câte se spune, legalizarea consumului de canabis.

Cămătăria este legalizată sub forma faimoaselor IFN – instituții financiare nebancare – care împrumută pe cei aflați în nevoie cu dobânzi ce depășesc 20.000 la sută. „ANPC a fost sesizata de un client al unui IFN pentru care dobânda ajunsese sa fie de 69.467,57%”, declara nu demult senatorul Daniel Zamfir.   Purtătorul de drapel și susținătorul politic al acestei forme de transformare a celor săraci în și mai săraci este  un ambițios lider liberal.

Apostolii cămătăriei cu gulere albe (II)

Legalizarea turnătoriei este o altă cucerire a democrației noastre originale. În România, există o democrație administrată. Adică butonată de interese externe care nu totdeauna coincid cu interesele naționale. Și în comunism erau turnători. Pentru depistarea acestora și purificarea  societății, democrația postdecembristă a creat o instituție specializată în vânătoarea de tip „mcchartyst” a turnătorilor. A mobilizat bani mulți, oameni dedicați și o propagandă irezistibilă.

Timp de trei decenii, din demonizarea comunismului și vânătoarea de turnători s-au făcut averi, s-a dobândit celebritate, s-au scris doctorate, s-a câștigat glorie și s-au căpătat galoane politice importante.

Turnătorii din democrație sunt, însă, altfel. Ei sunt diferiți de turnătorii din comunism. Sunt turnătorii buni, ni se sugerează. Turnătoria în democrație este o componentă a sistemului democratic, nu un mijloc ocultă de protecție a sistemului, cum era în comunism.

Turnătorii din democrația administrată sunt oficializați prin legi speciale  și sunt împărțiți în mai multe categorii. În afara celor tradiționali,  recrutați de SRI,  care șoptesc sub acoperire și semnează sub nume de cod, s-au inventat și alte specii de turnători. Astfel că societatea, firmele, instituțiile colcăie de personaje care sunt „avertizori de integritate”, „consilieri de etică”, „ofițeri de conformitate”, „ofițeri pentru protecția datelor”.  Sau, după caz, de toți la un loc.

Toate aceste denumiri nu sunt metafore, ci titulaturi oficiale ale unor noi profesii inoculate în societate, recunoscute prin reglementări speciale și beneficiind de protecția legii. Pentru fiecare categorie s-au consumat timp, bani și multă imaginație ca să se scrie texte de lege, norme de aplicare, ghiduri de îndrumare etc, etc. Munți de maculatură se vor fi consumat până când în lume au ieșit acești șoricei pârliți care sunt turnătorii zorilor noii orânduiri capitaliste.

Este pentru prima dată în istoria a țării când îndeletnicirea mizerabilă a turnătoriei – la care sunt predispuși cei cu proastă educație, lipsă de caracter și  vocație a răului –  a fost instituționalizată ca parte a sistemului democratic.

 

În lumea democratică, represiunea este o problemă, nu o soluție

Alături de turnătorii sectoriali din categoriile de mai sus, este pe cale o generalizare a turnătoriei în masele largi populare. Un proiect de ordonanță publicat în 27 martie a.c. pe site-ul MAI prevede ca polițiștii de la rutieră să aibă dreptul să aplice sancțiuni pe baza înregistrărilor video și audio transmise de participanții la trafic! Ministerul Afacerilor Interne, sub pana iezuită a viceprim – ministrului și ministrului de Interne Cătălin Predoiu ridică turnătoria din Români la nivelul următor, pe care l-am putea numi  „turnătoria de masă”.

Observația mai generală care se impune este că poliția rutieră se află într-un proces lent, dar ferm,  de acumulare a unei puteri tot mai mari. Are de partea sa o armă teribilă: agentul de circulație are întotdeauna dreptate. Așa e cutuma: ce a perceput polițistul cu propriile simțuri, aia este adevărul! Nimeni nu se încumetă se aducă pe terenul CEDO această practică antidemocratică și absurdă. Procesul verbal de amendă are în continuare prezumția absolută de legalitate și de veridicitate. Atacarea actului în instanță este pierdere de vreme și de bani.

Scoțându-ne mereu ochii cu tot felul de statistici neverificabile, care arată că suntem printre primii în Europa după numărul accidentelor de circulație, băieții cu fireturi și cască albă, în loc să iasă în stradă să dirijeze circulația, stau prin birouri și scriu legi. Poligonul de încercare al imaginației lor este Codul Rutier. Pe care l-au făcut varză, într-o singură direcție: creșterea represiunii. În fiecare lună, țâșnesc de pe te miri unde tot felul de modificări ale Codului Rutier orientate într-un singur sens: creșterea represiunii și a puterii agenților de circulație.

Nicăieri în lumea democratică represiunea nu este o soluție, ci o problemă. În niciun caz numărul accidentelor nu va scădea dacă se măresc numărul,  valoarea și gravitatea sancțiunilor. Dacă tot ne comparăm cu diferite țări la numărul accidentelor, ar trebui comparate și celelalte componente implicate în circulația rutieră: gradul de modernizare, semnalizare și sistematizare a căilor rutiere, nivelul de participare în teren a  agenților de poliție, modul de pregătire și examinare a conducătorilor auto etc Se poate discuta calm și constructiv pe astfel de subiecte, dar dacă o carte se lovește de un cap și sună a gol, nu totdeauna este de vină cartea.

 

                    Prostiile cu tâlc ale Ordonanței „Bode” 

Se inventează noi contravenții doar pentru a se crea noi sancțiuni. Exemplul cel mai semnificativ îl reprezintă Ordonanța nr.1/2022 prin care, în Codul Rutier,  se introduce contravenția numită „comportament agresiv” în trafic. Textul a fost prezentat într-o conferință de presă de fostul ministru de Interne Lucian Bode ca o mare victorie a mandatului său. El fusese ocupat mai mult cu vizite turistice prin Suedia și Austria, cică să convingă președinția suedeză a UE și guvernul de la Viena să ne primească în Schengen. Iar când ajungea prin țară, se strofoca să lupte cu acuzațiile tot mai apăsate despre plagiatul tezei de doctorat. Ministrul Bode fiind ocupat cu astfel de chestiuni subțiri și la nivel înalt, băieții cu fireturi din minister au folosit prilejul și l-au „împachetat”,  cum se spune, băgându-i sub nas textul acelei ordonanțe catastrofale. Pe care un alt habarnist, Ludovic Orban, pe atunci prim-ministru, aflat în mahmureala de după sărbători, l-a semnat probabil fără să-l citească.

Situațiile pe care Ordonanța „Bode”  le definește ca fiind comportament agresiv nu sunt demonstrabile. Prevederile respective sunt de formă, deoarece nu există atât de mulți agenți de poliție care să constate astfel de abateri punctuale care au loc în trafic. În plus, acele abateri nici pe departe nu pot fi considerate  cauze semnificative ale accidentelor.

Lucian Diniță, fost șef al Direcției Poliției Rutiere în perioada 2009-2014 și practician de decenii poliția rutieră avea să explice la vremea respectivă lipsa de noimă modificărilor respective, incluzând abateri care nu pot fi probate. „Se consideră comportament agresiv schimbarea succesivă a benzii. Asta numai dacă observă poliţistul, dar nu există poliţist pentru toate miile de kilometri care sunt în România! Încă un exemplu, cu flashurile. Cum o probezi pe asta? Circulaţia aproape de o maşină. Cum o probezi? Nu ai cum. Doar dacă e poliţistul acolo. Ce faci, te duci şi îi spui, a circulat ăsta în spatele meu, la distanţă foarte mică? Cine îl ia în seamă şi cum poate poliţistul să aplice sancţiunea?”.

                   

Garcea nu se lasă!

Băieții cu fireturi știau de la început prostia reglementărilor pe care i le-au băgat sub nas lui Bode. Abaterile respective nu puteau fi constatate decât din întâmplare ex propriis sensibus de către polițiști. Dar totul avea un tâlc: să-i transforme în agenți constatatori pe șoferii din trafic! Iar ei, polițiștii,  să dea amenzi pe baza materialelor  audio-video primite de la șoferi! A urmat următorul pas: prin căi bănuite, în parlament  a ajuns un proiect de lege care ar fi permis poliţiştilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute de șoferi în trafic.

Numai că, ghinion, Parlamentul n-a căzut în capcană și a respins manevra.

Dintre motivele care au răsturnat intenția poliției de a-i transforma pe șoferii de pe toate șoselele patriei în potențiali turnători, două sunt mai relevante. Primul este că  „sesizările venite din partea  participanților  la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ”.

Apoi, „nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancţionării abuzive şi nelegale în contextul în care poliţiştii rutieri nu deţin atribuţii ori competenţe în certificarea veridicităţii acestor înregistrări video.”

„Știm bine că există tehnologia «Deepfake AI», un tip de inteligență artificială folosit pentru a «inventa» imagini mai mult decât convingătoare”, menționa Lucian Diniță. În plus, proiectul deschidea calea erorilor, răzbunărilor personale sau chiar a unor abuzuri. „Adică dacă te cerți cu un vecin, îi pregătești un video fals și îl trimiți la Poliția Rutieră ca respectivul să primească amendă”, spunea Diniță.

Inclusiv juriştii care sprijină drepturile victimelor accidentelor rutiere sesizau că intenția poliției de a posibilitatea oricui să facă dreptate în trafic poate deschide portiţe spre alte abuzuri. Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, arăta la ce  situații se poate ajunge dacă intenția poliției s-ar realiza: „Dacă posibile abateri ar fi fost depistate de către nişte privaţi, aceștia ar putea gestiona informaţia  în interes propriu,  mergând la persoana în cauză și să-i spună ori trimit informaţia către poliţie şi rămâi fără permis,  ori îmi dai mie 500 de euro şi am şters filmarea”. 

                     Boloș cu turnătoria fiscală, Predoiu – cu cea rutieră

Asemenea consecințe erau la mintea cocoșului. Ministru al Justiției în perioada în care a fost avizată Ordonanța nr.1/2022 era Cătălin Predoiu, dar nu se știe dacă el personal a semnat avizul sau, cum a mai fentat și altă dată, a pus un secretar de stat să semneze. Oricum, Predoiu poate fi suspectat de orice, dar numai de prostie nu.

Dar băieții cu fireturi și caschetă albă nu se lasă. Ei mai reîncălzesc pentru a treia oară aceeași ciorbă. Proiectul de ordonanță repus pe 27 martie în dezbatere publică de către  Ministerul Afacerilor Interne cuprinde aceeași veche dorință a lui Garcea:

Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz“, se arată în proiect.

Nu este clar dacă sancțiunile vor fi stabilite personal de agentul de serviciu sau în urma unei jurizări ad hoc de către un fel de „echipă VAR” a filmelor, pozelor și textelor primite de pe șoselele patriei:

Lucian Diniță consideră și că percepția unor anumite fapte de către un participant la trafic poate fi extrem de relativă. „Adică eu percep că unul trece pe roșu și înregistrez video ca să-l pârăsc la poliție. Nu cred că funcționează! Știu, se dorește implementarea modelului occidental, pentru că acolo a fost așa, dar puțină lume știe că acum și în Vest amenzile se dau după astfel de imagini video numai în cazuri excepționale, când acestea au surprins accidente, de exemplu. Inițial se dădeau pentru orice, inclusiv pentru o parcare ilegală, dar și acolo au fost abuzuri și treptat s-a renunțat”, a mai spus fost șef al Direcției Poliției Rutiere.

Cătălin Predoiu, de data asta ca ministru de Interne, este pus în situația să gireze încă o dată un proiect de lege cu evidente carențe morale și consecințe sociale. Ar fi a treia tentativă de transformare a șoferilor în turnători la poliție, despre ceea ce cred ei că ar fi abateri în trafic. Precedentele încercări datează încă din perioada 2003 – 2006 și, ulterior, din 2022.

Se pun niște întrebări inevitabile. Cine măsoară corectitudinea acestei avalanșe de mesaje? Pe ce bază atributul încredințat de legiuitor unui funcționar în uniformă al statului poate fi transferat hai-hui unui șofer aflat în trafic?

Componenta profund imorală și distructivă social  a acestei intenții este evidentă. Susținătorii cu stele pe umăr ai proiectului consideră că șansa de a avea un trafic mai sigur pe șosele depinde de spiritul civic al conducătorilor auto, care trebuie să raporteze către „autoritățile competente” încălcări flagrante ale legilor.

Adică dacă Boloș instituie turnătoria fiscală, de ce n-ar institui și Predoiu turnătoria rutieră?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Octavian Știreanu 195 Articole
Author

51 de Comentarii

 1. ‘…îndeletnicirea mizerabilă a turnătoriei – la care sunt predispuși cei cu proastă educație, lipsă de caracter și vocație a răului – …’
  o predispozitie discutabila ; va pot livra un lung si de turnatori cu staif de la ‘liderii comunisti, turnatori la Siguranta’ la ‘Lista celor 200. Elitele colaboraționiste cu Securitatea’-trecand prin ‘lista turnatorilor de la BOR’

  Cand nu exista caracter,degeaba ai ‘opera’

 2. Era momentul ca si Stireanu sa-si puna sufletul in palma dezvaluindu-si adancimea viziunii sale stefangheorghiste despre Lume si Viatza!!! In loc sa ne prezinte o dizertatie pe tema ILEGALILOR si OFITERILOR ACOPERITI ai Securitatii ETERNE legendati in viata politica, economica si sociala si-a dedicat toata energia combativa ETERNILOR TURNATORI facandu-i zob, dar nu pe toti, numai pe turnatorii societatii „capitaliste” MULTISECURIST DEZVOLTATE!? Tot e bine ca in elanul combativ i-a catalogat pe turnatori asa cum merita si, nota bene, fara sa tina cont ca si IDOLUL sau din Faget s-a numarat printre ei inainte de a avansa ierarhic…

 3. E o lupta pe viata si pe moarte in Romania, IMPOTRIVA ADEVARULUI. Lupta asta a inceput in 1989 si urca noi culmi. De fapt, la ce dracu ne-am fi putut astepta de la niste mincinosi!?!? D-aia si-au ales si conducatori MINCINOSI. Dar MINCINOSI d-aia VIZIBILI, care MINT PUBLIC.

 4. De vreo 2-3 ani infierez turnatoria utecizda la securitatea ceausista si toata lumea tace, desi sunt acte oficiale ale institutiilor statului roman. In plus, unui cuib de margati li se permite combaterea prin insulte continue, nemoderate de catre cine trebuie. Am inteles, C.N. are prieteni turnatori dovediti si corupti condamnati si se chinuie inutil sa-i apere. Treaba lui, asta-i caracterul lui, dar ce fac ceilalti, mucles ? Solidaritatea raului, continuati, pentru ca meritati !

 5. Pe vremea lu Ceausescu numai Ceausescu „mintzea public”, dar o facea „in numele si pentru binele” popolului…Dupa LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern s-a nationalizat si minciuna, nu numai PUCIUL COMINTERNIST…

 6. diferenta dintre alcool si canabis este ca planta este sanatoasa, ameliorand boli grave (inclusiv pishice), iar pe altele chiar le vindeca, pe cand alcoolul distruge organele interne si ucide sigur si eficient. legea este in vigoare si se aplica ca atare, in cazul in care un inconstient „bazat” conduce utilaje sau se catara pe schele si cade-n cap (sau in capetele altora). In ceea ce priveste turnatoria, rumanu’ o iubeste cu toata inima. ceausila i-a educat perfect. in ceea ce priveste camataria, aceea este practica cu succ_escuri de BANCI! BANCA ESTE CEL MAI crancen CAMATAR AL ROMANIEI. cam asta…

 7. Despre serviciul de informații personal al lui Predoiu-PeNaLe-P$D când scrieți? În RSR – Republica Secretizată România chiar în aceste momente se lucrează „la secret” în Parlament la folosirea la filaje şi supraveghere a cadrelor MAI subordonate direct lui Predoiu. Acest lucru constituie poliție politică în slujba Partiului Unic. Şi stați să vedeţi ce vor face la alegeri!

  România se putinizează şi se rusifică pe zi ce trece.

 8. Romania eșuata a lui Iohannis se Putineaza si se Securistizeaza pe zi ce trece

 9. …ce se spune in articol si ce-au inteles unii postaci, te doare capul?…

 10. Daca s-ar arunca o privire in dosarele SRI, politiei, Procuraturii, SIE etc, ar fi ceva de speriat.Cred ca 90% din romanasi au dat cu subsemnatu sau scris anonim.E un sport national.

 11. Este o urmare fireasca a sectorului siderurgic dezvoltat pe care l-a avut Romania Socialista inainte de 1989. Turnatoriile au fost date la fiare vechi, dar turnatorii au ramas……[Rumburak]

 12. v-ati amintit de domnul din poza, i-am inteles ”valoare” de pe vremea cand traia Patriciu, alta minune care daca ar fi trait ca un intelectual, discret, modest era si azi pe aici, dar asa a iesit din scena cand s-a umplut de bani si putere, atunci a invatat ca: viata nu se cumpara si ca totul este iluzoriu…Cea mai fantastica si uimitoare parabola este basmul in alte limbi ar fi consoderata o epopoe. „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.” Basmul exiplica modul cum putem pierde nemurire prin atasamente. Iar Predoiu si alte valori au depasit atasamentul, afectand un popor. Dupa teoria Bibliei pana la a IV a generatie vor plati. Numai ca nu va incalzi soarta poporului ca urmasii lor, daca ii au, vor avea probleme, ei sunt mii, iar actiunile lor s-au revarsat asupra milioane, 20 de milioane de romani, nici o pedeapsa nu va indrepta ceea ce fac sau au facut unii…Sansa ar fi ca Dumnezeu sa ingaduie nasterea unor oameni binecuvantati care sa aduca un strop de Lumina intr-o lume decadenta…Alexandru cel Marea ne-a lasat ca ultim sfat ca:”nu luam nimic dincolo”. Mai mult in scurt timp i-au fost ucisi sotia si copilul. In aproape 2400 de ani n-am invatat nimic de la fratele nostru machedon/macedon/aroman. Mai mult l-am tradat pe Burebista cel ce urma sa-l infrunte pe Cezar. Apoi peste 150 de ani Bicilis l-a tradat pe Decebal ultimul si cel mai mare initiat in tainele Universului, numele sau este de Zece (ori) Bal. Temutul Bal a fost de temut/Zeu pt alte popoare care au sacrificat 400 de preoti/genocid pt a demonstra ca puterea este in mainele lui/lor, iar apoi Iisus a trebuit sa rosteasca un adevar in Matei ca: „Ioan e Ilie ce trebuia sa vie” si a fost decapitat/ucis cum a facut si el cu altii, fara sa fie inteles asa cum nu i-a inteles nici el atunci.

 13. indemnul carausilor latini/vlahi prin muntii Balcani,’torna,torna’pana azi a ramas litera de lege pentru poporul latin impresurat de slavi si huni

 14. Pe vremea lu Ceausescu numai Ceausescu „mintzea public”, dar o facea „in numele si pentru binele” popolului…Dupa LOVITURA DE STAT KGB/GRU/Comintern s-a nationalizat si minciuna, nu numai PUCIUL COMINTERNIST…
  Pe vremea lu Ceausescu BIBLIILE si CARTILE DE ISTORIE ADEVARATA erau tinute sub cheie de ROMANII ADEVARATI!!! Romanii NU MAI NUMARA nici macar 18 milioane, incluzand si cei 6-7 milioane de peste fruntarii dintre care majoritatea NU O SA MAI REVINA in Romania!!!
  Dumnezeu a ingaduit sa fie FABRICATI OAMENI NOI ca sa intelegem ce MONSTRII poate crea LIPSA CREDINTEI in DIVINITATE, chiar daca intelegem asta „cam tarziu”…Nu ducem cu noi nimic DINCOLO, dar LASAM MOSTENIRI PERENE URMASILOR NOSTRI!!!

 15. Nu sunt împotriva faptului că dacă un cetățean are cunoștință de intenția de comitere a unei fapte grave, vădit împotriva securității și stabilității țării, să meargă și să înștiințeze organele abilitate despre intenția respectivă. Dar să mergi și să pârăști vecinul că și-a înjurat nevasta de mamă pentru simplul motiv că are alergie la soacră sau că și-a corectat copilul cu o palmă la fund, mi se pare deja la fel de penibil ca pârâșagul colegului din trafic care a trecut în viteză cu mașina pe lângă mașina ta. Poate își ducea nevasta să nască. Astea sunt intenții și acte menite a induce neîncrederea cetățenilor unul în altul și de a dezbina o societate oricum destul de dezbinată. Asta în timp ce delapidarea e iertată dacă prejudiciul este recuperat.

 16. La general: infracționalitatea pe orice tema in Romania e reglementată și apărată de lege prin siguranță și încredere polițienească! Cetățenii simt de prin 2004 favorizarea infractorilor și infracționalității in orice domeniu prin lege în Romania!

 17. domnule stireanu doar traiesti in romania cea cu 44 la suta analfabeti functionali restul pupatori de moaste …acestia sint motivati de orgoliu,vaniatati ,megalomanie prostie si lacomie ….democratia este showul unde succesul ei este invers proportional cu inteligenta cetatenilor…in sua 200 de milioane din 350 sint analfabeti functionali…turnatoria este necesara oriunde …doar motivatiile sint diferite…

 18. PROIECTUL DE LEGE 631/2019 – LEGEA VICTORIA de 5 ani asteptam o lege si nu se intampla nimic pentru pacienti, oare trebuie sa plec din tara ?

 19. @ Atâta vreme cât plătește ,,bancherul central”, domnul ,,Manole” ,care ar fi primit și decizie de ,,turnătorie neconstituțională”, cu securitatea, probabil că e un domeniu la care se și pricepe de îl și finanțează, ?

 20. Numai că în Canada pentru comportament agrwșiv de a face slalom printre mașini se sancționează din câte știu cu ridicarea mașinii.

 21. @ Ceva de la Bobu, ceva de la Postenicu, ceva de la Milea, ceva de la Iulian Vlad, ceva de la Dincă, de care începe să amintească ministrul Predoiu, cefe groase, ? E Ceferin la UEFA și Dan Petrescu la CFR Cluj , ?

 22. @ Au unii și niște ”opinii de turmă” , despre ceea nu înțeleg cu funcționează, probabil în unele spețe și de milioane de ani, clamând cu atitudine că au descoperit și ,,analfabestismul funcțional”, ?

 23. E atata de usor sa intri in registru auto si sa iei masinile crescator sa zicem de la 30.000 in sus si sa vezi cine plateste si cine nu impozit apoi ceri si numele la cadastru la imobil. Dar asa fratie de lene ne e… si asa minte mica la fisc.

 24. Numai că în Canada pentru comportament agresiv de a face slalom printre mașini se sancționează din câte știu cu ridicarea mașinii.

 25. @ Un articol de Știreanu pe domeniul jurnalistic al lui Nistorescu, despre ”competiția” la care sunt ”concurați”, ?

 26. e plin de parazitzi care nu stiu sa faca nimic in Romania…
  totzi cretinii se fac politzisti..pute de ei…
  cretini cu pretentzii … put de prosti
  in capatzina lor asa urca pe scara sociala…si se falesc printe amarastenii din satele de pe unde provin

 27. Nu se iese din mocirlă cu minciună. Apare un om de valoare, prin ceea ce a făcut, face, scrie – și nu poate fi contrazis în ceea ce concepe. Și atunci hop și nulitățile trimise să-l împiedice! Are dreptate Singur, că vorbesc despre turnători cei mai turnători de azi – tomlini, charlici, adversari ai unuia sau altuia. Are dreptate Gigi – dacă îi iei la purecat pe aceștia vei găsi record de contribuții neosecuriste. Penibil, chiar în ani de libertate! Nu ceea ce a fost înainte de 1989 contează. Viața românilor e afectată de aceste unelte. Înainte de 1989 nici nu era voie să se facă informări despre alții din partea membrilor pcr. Ce spun instituțiile statului băsist sunt simple falsuri. Doar se vede de la o poștă cum s-a falsificat chiar cu Băsescu, inspiratorul turnătorilor de azi. Generalul Rog a și recunoscut că azi se falsifică orice. Ne pierdem timpul cu zarva unor nulități ce vor și ei la ciolan. Știreanu are însă dreptate: tunătoria neosecuristă este mai mare decât se crede. E oficială!

 28. Octavian Știreanu discută pe drept turnătoria actuală, legiferată. Ea este de discutat. Mai ales că apar dezaxații cu poveștile lor. De exemplu, ne pierdem vremea cu psihopatul Tomlin. Redacțiile îl cunosc. Îl obsedează Evreii, Biserica, americanii, Nistorescu, Severin, Marga, Pleșu, Năstase, Liiceanu, Păunescu, Enescu, Caragiale, Simion, etc. și minte în postări primitive. Multe după Mein Kampf . Doar cîteva exemple: 27 feb.: „Maestrul C (Nistorescu) o sustine puternic, aproape zilnic, pe Codruta. Maestrul a sustinut tot timpul ce a primit pe bilet !”. 30 aug.: „Daca Simion a bătut palma cu Israelul.Ai trăit degeaba. Nimeni nu bate palma cu Israelul ! Ah, poate Giorgica este Nimeni, asa da”.La 30 aug.:„Asa, să vina legionarii la putere, sa faca ordine cu glontul pe teava !”.14 oct.: „este un „plan” vechi de depopulare planetara. Si pentru asta s-a inventat Biserica de orice religie ? Parca zeul era unul decat (egy az isten) !” ;13 sept : „Culmea, razboiul este singurul cadru de echilibru, acolo poti ucide justificat …” ; 17 nov.: “Regele Edward al VII-lea, numit și „Bertie”, a fost fiul lui Lionel Nathan Rothschild. Toți cei 9 copii ai Reginei Victoria erau ilegitimi (bastarzi).” 19 nov. : “Nagy Buta, cam pana prin trahee iti ajunge propietatea mea !”. 6 nov.2023 :”Razboiul din Rusia se va termina…cum o vrea Inexistentul !” ;3 dec. :„Tot globalismul se bazeaza pe modificarea semnificatiei cuvintelor. Iar gazetarii ii ajuta cu foame. Sa aveti copii facuti la betie ca Gyuri, spaima padurii si sa va turnati vecinii, sa le luati averile ! Model hungaro-evreiesc”. Imbecilitățile sunt la fiece pas. Mîine insul se va repezi la pistol. Neosecurism cu bolnavi.

 29. Bine că se discută turnătoria. Mai ales că în premieră, s-au dat legi de stimulare a ei. Numai că tot felul de turnători de azi cred că este ora lor să se lege de trecut. Nu trecutul afectează soarta românilor astăzi.Nicidecum. Soarta o afectează minciunile, furturile, turnătoriile de acum și cei care le fac. Fiindcă unii duși cu pluta se leagă de trecut, le spun că utc era o organizație care nu ar fi primit inși de nivelul lor rudimentar. Orice organizație are problemele și neajunsurile ei, dar turnătorii de azi de pe la comentarii nu ar fi avut niciodată loc printre utciști. Ca să nu spun acum mai mult.

 30. Unde se spun enormități de nu le ia în seamă nici copilul, este biet provocator Charlie! Nu ai cum să-l jignești. La fiecare rind spune o prostie și se și laudă ca prostul cu ea. Nu merită comentat. Cum s-a mai zis, clinica ar fi rezolvarea, dar … asta e.

 31. Domnul Stireanu uita un lucru : IN ROMANIA SE FURA ! Se fura tata, pe rupte , mult si indesat. Ne-au inghesuit interlopii, care mai de care mai brunet si fiecare cu regatul sau. Pe bune. Au „regate” in care dispun dupa bun plac. NE TREBUIE POLITIE ! Politie multa, bine instruita si bine platita( mai ales agentii nu numai ofiterii de birouri).

 32. @ Nu absolut toți, cee ce este și democratic și sănătos, sunt și de acord cu societatea ”liber exprimacică” și democratică, ce oferă oportunită de realizare tuturor in ansamblul ideilor, obiectivând ansamblul de valori al exprimări atitudinilor libere, creatoare, critice, orientative a valorii sociale a implicării indivizilor în funcționarea societății naturist-globalist-integraționistă, ? Deci, zelul natural al opiniilor obiective critice ce se manifestă la nivel social probabil că este un relex condiționat al funcționării ansamblului social-natural , reactiv la problemle pe care mediul le semnalează prin indivizi, ?

 33. @ ”Dintre sute de catarge”, a fost avansat domnul Predoiu , la declarații de presă ,?

 34. Radacina cuvantului care defineste divinitatea noastra AUTOHTONA (DumneZEU) vine de la ZEU – o DIVINITATE de tip ANCESTRALA (pre-crestina), divinitate venita din MITOLOGIA cea Proto-Indo-Europeana (PIE)/3000 BC a ZEULUI Tatal CERESC/”*Dyḗws Ph₂tḗr” avand numele AUTOHTON de ZEUS/DZEUS/Domnul ZEU/DumneZEU/CERUL Tata, amintit asa (Zeus/Ζεύς) chiar de catre Herodot/450 BC … FARA NICI O LEGATURA cu divinitatile de pe taramurile cele semitice (El/Elohim cel al Canaaitilor lui Melchisedec si Abraham/2200 BC si al lui Iisus/33 AD) precum su cu divinitatea cea razboinica din deserturile Arabice (Yhwe cel cules de catre Moise in peregrinarile sale/1200 BC).

  Dumnezeu a ingaduit sa fie FABRICATI OAMENI NOI ca sa intelegem ce MONSTRII (de pe alte taramuri) poate crea LIPSA CREDINTEI in DIVINITATEA NOASTRA (cea ancestrala/pre-crestina de tip PIE/3000 BC), chiar daca intelegem asta „cam tarziu” …

 35. Chiar era necesar articolul asta in tara europeana cu cele mai multe accidente de circulatie mortale si cu cel mai mare deficit de incadrare cu politisti ?!?
  Nu-i vorba, am vazut si in parlament cum se lupta unii deputati pentru dezincriminari . Si nu-i de mirare dupa ce am vazut un deputat pastor neoprotestant cu carnet luat pentru alcool !

 36. Nu văd nimic rău in a filma creti in trafic si a- i da pe mâna legii.Dimpotrivă ăsta e un viitor normal .Adică camerele de vederi au mai multă credibilitate sau nu vreti sa opriti crimele de pe șoselele României ori furtul de lemne??

 37. In comunism , turnatoria era oficiala – turnatorul semna Angajament , primea un nume conspirativ , se intilnea in case conspirative cu ofiterul de securitate , era platit cu bani, cariera , sau alte avantaje . Unii sunt in functii mari si azi! Sunt si pe aici destui , cunoscuti oficial ! Erau temuti . Astazi nu mai exista asta , cel putin nu oficial . Sa nu confundam turnatoria cu obligatia cetateanului de a raporta daca cunoaste date despre savirsirea unor infractiuni

 38. Articolul domnului Știreanu este binevenit căci dezvăluie că turnătoria este azi oficială, prevăzută de lege. Ea exista oricum, neosecurismul de după 1989 se observă ușor. Cît privește trecutul, atunci era și interzis ca membrii de partid să fie turnători și nu au fost. Evident că atunci cînd, în apărarea intereselor unui stat, un cetățean sau altul se pronunță, nu are nici o legătură cu vreo trădare.Sunt datorii cetățenești aparte. Este altceva măsluirea de dosare ce se face în aceste decenii, povestită de generalul Rog. Și din acest motiv, ca și din cauză că se folosesc în răzbunări politice de azi, ceea ce decid instituții create de Băsescu nu merită nici o încredere. Acele decizii vor fi abolite. De altfel, toate celelalte țări au încheiat discutarea trecutului. În România a rămas căci, de la băsism încoace, trecutul se manipulează pentru a ataca persoane care pot fi concurenți. O înapoiere ce costă. În vreme ce alții își folosesc resursele, la noi trebe făcut loc unor impostori care nu se pot afirma decît prin delațiune.

 39. „Generalul Rog a și recunoscut că azi se falsifică orice”

  Cea mai mare minciuna a celui care se ocupa cu dezinformarea. Si tuasu Marga n-are dovada unei expertize grafice ca nu este scrisul lui. Nici n-a cerut, el stie bine cea scris cu mana lui. In toate actele oficiale, tuasul utecizd de frunte figureaza ca informator recrutat.

 40. Hihihihi! Ce-am citit? Nu ne plac turnatorii!!! O fi normal? O fi anormal? E normal sa nu ne placa. Daca turnatoria e endemica in Romania, inseamna ca turnatoria ne place!!! Cum si pe unde scoatem camasa si reinnobilam neamul? Simplu: institutiile care folosesc „turnatori” sa fie obligate sa publice numele acestora si adresele locuintelor lor. Ei, ce ziceti? Va convine? Ne convine? Hai, sa va vad!…

 41. Dacă ne luăm după psihopați vom scoate turnători oricîți primește Tomlin pe listă de la coldeabăsism.Vorbe goale de la inși care, nefiind în stare de ceva, umplu cu minciuni subsolurile. Și mai recunosc că la beție ajung la adevăr. Un om de calibru nu se ocupă de minciunile tomlinilor. Nu are de ce, nimeni nu i-a putut reproșa ceva, în acte oficiale se scrie că nu a avut de a face cu mizeriile tomline sau netomline. Doar n-o să se apuce să răspundă la mîrlănii de după ciupirea din corespondență și desfigurate după gusturile neosecurismului.

 42. Bună analiza lui Octavian Știreanu a legislației ce instalează legal turnătoria. Mai trebuie distins între serviciul adus unei cauze publice și servirea unor coterii. Nici un stat nu rezistă fără ca cetățenii să-l apere. Acei cetățeni își fac datoria. Dar ce spune Știreanu nu este pentru inși cu minte de mahala. Bă Tomline, te arăți în toată prostia atacînd pe unde apuci Cotidianul (Coti zici), pe Escu (Nistorescu) și pe cei care publică (Severin, Marga, Arbore etc.) și popoare (germanii, evreii, americanii, etc.). Te cunosc, căci o faci des cu ideile tale de la popotă. Că ești un amărît de prost băgat de șefi unde nu ai nici o cădere, se vede bine. Nu-i nevoie de precizări în plus. Dar dacă ziarul, directorul și autorii nu-ți plac, de ce pierzi timpul ca să repeți inepții? Ar fi nevoie de cunoștințe, idei și curățenie a minții la Comentarii. Nu le ai. Dar ce cauți aici? Nu pricepi ceva, dar vînezi persoane. La tine ideea este doar bîrfă. Nici cei mai murdari nu făceau așa ceva. Se vede cine ești și de unde vii.

 43. Flavius nu inceteaza sa se certe cu Deciziile CNSAS-ului si cu Hotararile Definitive si Irevocabile ale Justitiei. Pentru cine este nou aici, eu citez, nu spun, ii aduc aminte canaliei ce a facut ca sa parvina.

 44. Doar nu trebuie ca cineva să ceară aprobări de publicat! Nu este nici o hotărîre de justiție. În delirul lui, acest Tomlin minte. Îți dai seama cu cine ai de a face văzîndu-i postările. Să mai amintim cîteva, după ce, acela care semnează Virgil a scos destule perle ale maladului. Tomlin spune: 20 nov. :„PSD nu voteaza cu Geoana, nu mai bagati de la voi. Geoana are varsta pensiei demult, a trecut vremea babalailor la candidaturi” ; 30.nov. ”Din seria: fiecare minoritar pe limba lui piere !”: 18 ian 2024:„Pe pariu că scoateți banu’?”Noi NU, poate agricultorii si transportatorii, ca aia au, de la noi”.20 ian.:”Autorul este pe meserie, se numeste Arbore … cotit !”; 6.feb.: ”Decand a aparut prima biserica, n-a mai fost zi de pace, nici la olimpiade, inventate special pentru putina pace”; 6 feb.: ”Nu-i problema la români: isi primesc dusmanii in casa, taie o gaina, scot o damigeana din pivnita, ii pun la masa, dupa care ii culca cu nevasta in dormitor. 2-3 zile nu se moare, pana se obisnuiesc toti, au mai facut asta de atatea ori”;3 mar.:„Numai în cazul Navalnâi strada este etalonul !Strada se duce la cimitir, locul de liniste pentru tradatorii de tara si de neam. Ciudate consideratii intr-un forum ceausist-ortodos (legionar). Intr-o vreme sanatoasa, tradatorii de tara si legionarii erau impuscati in ceafă”. Psihopatie e puțin spus!

 45. Ministrul peneleu care a salvat zeci de mii de infractori prin prescriere

 46. Octavian Știreanu examinează pe drept legislația actuală, care justifică turnătoria. Cum era de așteptat, vin profitorii discuției. I s-a mai răspuns maladului Tomlin, care își reia minciunile. Cum s-a observat deja de mulți, coldeabăsismul ia sub anonimat forma atacării autorilor. Mai ales a unui autor proteic, precum domnul Marga, care a dat, într-o operă de anvergură, o concepție și anticipări ce s-au confirmat. În loc să se învețe din cultura lui vastă, niște nimeni în drum mint. Ca și cum dacă cineva ar fi avut vreo tangență cu vechiul regim nu ar fi aceeași personalitate. Iar neosecurismul ar fi breaz.
  Domnul Marga nu s-a interesat vreodată de dosarul său știindu-l curat. Toate analizele de până la ciocnirea sa publică cu Băsescu, în 2012, l-au confirmat. Știu dosarul, fiindcă am fost implicat. Ulterior i s-a fabricat un dosar, sub coldea-băsism. Marga și familia au fost în orice regim centru de raliere intelectuală, cu prieteni, din țară și din afară. „Olografe”? Oricărui om i se pot sustrage texte și scrisori, din care un escroc scoate ce vrea. Cu toate acestea, pe toate examinările cnsas, este concluzia: “domnul Andrei Marga nu a fost colaborator al Securității și nici parte a ei”.Deloc întîmplător, mai târziu dânsul a fost chemat, repetat, să revină ca ministru sau altceva – știindu-se care-i adevărul. A preferat să fie liber.Nu a existat vreo sentință a justiției, cum se minte. A fost un proces de calomnie, intentat unui ins pe care rectorul Marga nu l-a făcut profesor și care spune verzi și uscate. Asta este tot ce mestecă unii neosecuriști. În treacăt fie spus, generalul Rog a și confirmat că se măsluiește orice. Ceea ce s-a văzut copios chiar pe cazul băsiștilor. Escrocherii!

 47. Delațiunea este mai răspîndită decît legile just criticate de domnul Știreanu. Pare mai mare astăzi ca altădată. Cînd ești nimeni în drum, ca acest ins de la fiecare subsol, Tomlin, confunzi oamenii cu nimicnicia proprie. Observ amuzat cum tot felul de zerouri, în loc să-l contrazică pe domnul Marga, în excepționala sa examinare a crizelor, binemeritat dedicată lui Ilie Șerbănescu, debitează orice. Or, să fii numit consultant la Vatican, Beijing, Berlin, Budapesta, Viena ține de valoare. Tot de valoare ține primirea în academii germane, desemnarea în redacții de mari reviste (Sao Paolo, Budapesta etc.), alegerea ca vicepreședinte al conferinței Mondiale a Educației (Paris), desemnarea ca speaker principal la Conferința Mondială a Băncii Mondiale (Washington DC), alegerea ca președinte al Conferinței universităților danubiene (Viena), alegerea în conducerea europeană a universităților (Bruxelles, Bologna), în conducerea universității ONU de la Tokyo.S-a spus bine că domnul Marga a fost cel mai ales rector român de pînă acum în organisme internaționale și cel mai distins român cu dhc în universități, străine și din țară.Dînsul a susținut conferințe în peste cincizeci de universități și centre, începînd cu Harvard, Chicago, Washington dc, Ierusalim, Paris etc..Probe nete ale valorii dovedite! Nu are de dat examene, nici dînsul, cu psihopatia de la subsoluri.

 48. @ Mai nea @ judecator ( sanchi , judecator ) , etc,etc , ce tot ai tu cu Basescu , esti obsedat ? Basescu e de-al vostru turnator , Petrov ! Sunteti intre voi, nu te mai da fata mare , ride lumea . Cel putin el a facut si ceva bun , a taiat pensiile speciale ale hotilor . Si a bagat la puscarie o serie de mari banditi politici . Tot e ceva .

 49. Cum se discută ceva sar nulitățile să falsifice. Ca acest Tomlin, de dimineața până seara cu mizerii de nepot al lui Petrov. Și care crede – cum a și scris-o într-o postare – că dacă el și petrov sunt cum sunt, și alții ar fi la fel. Judecătorul a arătat mai sus, impecabil, că este o eroare. De altminteri, treaba cu informatori este o înfundătură. Este ocazie ca impostorii să defileze. Nu ea decide valoarea oamenilor și a prestațiilor lor. În nici o altă țară oamenii capabili, cu realizări în interes public, nu se iau la rost de neica nimeni care, bineînțeles, se răzbună pentru slaba lor reușită în viață. De aceea, Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia și alte țări au pus capăt măsluirilor, falsificărilor, bîrfelor ce pot însoți orice cnsas. Cum au și însoțit. Cazul Petrov este cea mai clară măsluire.Băsescu însuși a patronat falsificări la oponenții săi politici.S-au smuls, și atunci și înainte, fragmente din corespondență și s-au dat ca olografe sau s-a recurs la delațiuni pentru a-i stigmatiza pe cei care gândeau și și-au slujit propria țară. Minciuna costă din greu. Se plătește, cum se vede în jur, cu sărăcie în toate privințele.Generalului Rog i-a scăpat recunoașterea că se falsifică din greu, orice. Delatorul care vrea azi să-l înfunde la corupție pe arhiepiscopul din Constanța este tipic.Ar fi cazul să se revină la normal. România nu are atât de multe valori încît să le risipească de dragul delatorilor. Noua securitate, cum bine spunea cineva, nu este altceva decît cea dinainte.

 50. Te repeți ca un (editat) Tomlin.După ce vă aranjați cu neosecurismul lui Coldea și Băsescu și montați orice mîrșăvie, este simplu să arăți cu degetul. Nu-i de mirare că nici un ziar și nici o instituție nu te primește și că vegetezi prin cotloane murdare. Te legi de oamenii de valoare (Einstein, Ratzinger, Trump, Nistorescu, Marga, Severin, Șerbănescu, Pleșu, Liiceanu etc., la comandă, căci trăiești din turnătorie. Mai trebuie ca Octavian Știreanu să se ocupe și de turnătoriile tale coldisto-băsiste. Ar fi bine să ai pregătirea și opera celor pe care-i ataci mîrlănește. N-o să le ai, nicicum, pe lumea asta. Așa că rămîne cum ți-am mai spus – (editat)(editat)(editat)(editat)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.