Cum ar putea funcționa piața “liberă”

Oferta concurențială de gaz, mai scumpă cu 20%

Din iulie, prețul gazului pentru populație va fi liberalizat, Guvernul PNL renunțând la prețurile reglementate de stat – una din primele măsuri de după preluarea puterii. Încă de pe acum, unul din cei doi mari furnizori pentru sectorul casnic se pregătește și le trimite oferte clienților săi, prin intermediul cărora îi avertizează că prețurile vor fi libere și le propune contracte determinate pe 1 an, la preț fix. Acest preț fix este însă cu 20% mai mare decât ceea ce plătesc clienții acum. La pachet, grupul francez a lansat și o licitație pentru selectarea unei firme care să livreze mesaje comerciale, atât pe SMS, cât și pe e-mail, în valoare de 1,6 milioane de lei unui număr cât mai mare de români. Foarte important de știut este faptul că nu trebuie să achiesați obligatoriu la oferta ENGIE, chiar dacă acum sunteți clienții lor la segmentul reglementat. De la 1 iulie, puteți alege orice alt furnizor autorizat, care ar putea veni cu o ofertă mai bună.
Dar, revenind la oferta pe concurențial, Engie propune clienților un preț de 0,094 lei pentru un kWh de gaz, doar prețul gazului, plus un abonament de 0,28 de lei pe zi, timp de un an, dacă semnează contractul până la sfârșitul lunii. Aceste preț este fără tariful de distribuție, fără acciza și fără TVA, spune compania. Cine alege să accepte oferta, va avea o reducere de 5% din prețul final al gazului, timp de trei luni, preț final compus din cei nouă bani pe kwh, plus „servicii reglementate de transport, de distribuţie şi de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, după cum arată Engie în ofertă.
Oferta este este prima făcută de unul dintre cei doi mari furnizori pentru populație, cu livrare a gazului și după 1 iulie, moment în care prețurile nu vor mai fi stabilite de stat, prin ANRE. Asta pentru că poate fi considerată un semnal de preț pentru consumatorii casnici, pentru perioada de după 1 iulie.
Întrebarea care se pune este dacă acest preț este bun sau nu, și cu cât este mai mare față de cel actual, reglementat de stat. Calculelele nu sunt simple, pentru că Engie nu arată în ofertă care este acest preț final (cel plătit în factură) în momentul în care se încheie contractul măcar-parțial justificat, pentru că firma nu își poate asuma evoluțiile viitoare ale tarifelor de distribuție, care rămân reglementate de stat, deci pot fi crescute sau scăzute prin decizia reglementatorului.
Revenind, Engie propune, doar pentru componenta de „marfă gaz”, cei 9,4 bani pe kWh, preț fix pe un an. Acum, când avem reglementarea, Engie este obligată să ofere clienților, pe de o parte, gazul din producția curentă a Petrom și Romgaz la prețul de 6,8 bani și, pe de altă parte, gaze din înmagazinare la prețul de 91 de lei-după cum ne-au spus specialiști din piață. La nivelul unui an, în medie 70% din gaz este acum livrate populației la 6,8 bani kWh, din producția curentă, iar restul, din înmagazinare, la 9,1 bani.
În medie, așadar, acum clienții casnici ar plătesc 7,5 bani pe kWh de marfă gaz, la care ar s-ar adăuga și tariful de transport, de circa 0,2 bani pe kWh. Deci, în total, 7,7 bani, acum, la reglementat. Față de 9,4, în condiții echivalente, pe care Engie îl propune în oferta de piață concurențială. Deci gazul ar fi mai scump cu 22%, în oferta concurențială a Engie, decât prețul reglementat. Dacă adăugam și abonamentul (acum nu există, la reglementat), diferența este și mai mare.

Preț mai mare pentru casnici, în condițiile unei piețe în continuă scădere

Furnizorii de gaze vor cumpăra, de la 1 iulie, gaze la prețul pieței, de la Petrom și Romgaz, nu la cei 68 de lei/MWh, ca acum, sau/și gaze din import, la prețul de pe piață. Oferta Engie, cu acest preț al mărfii-gaz, de 9,4 bani/kWh, plus abonament, preț fix timp de un an, este valabilă până la sfârșitul lunii. Prețul este, cum am arătat, mult mai mare decât cel reglementat de acum, dar este posibil ca Engie să facă această ofertă luând în calcul că, după 1 iulie, ar fi obligată să cumpere gaz din piață mult mai scump față de cei 68 de lei.
Momentan, din evoluțiile de pe piețele europene și internaționale, prețul gazelor este în scădere. Spre exemplu, la Baumgarten Viena, gazul costă 10 euro/MWh, cu 15% mai puțin decât în România. În SUA, cel mai mare producător mondial, cotațiile sunt la cel mai scăzut nivel, din 2007. Din aceste motive, în România sunt așteptări ca, după ridicarea plafonului de 68 de lei/MWh, prețurile chiar să scadă semnificativ.
Engie Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,8 milioane de clienţi din jumătatea de sud a țării, operează o reţea de distribuţie de circa 19.600 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au 3.900 de angajaţi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1091 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Poate nu știu eu dar niciodată la noi când au fost date drumul la aceste reglementări de prețuri la niciun produs nu a scăzut acel preț dinpotriva a crescut. Iar cum la noi toate firmele din România sunt private și în spate au au persoane care fac lobby la uniunea europeană și la Consiliul Europei e normal să forțeze și România cu liberalizarea prețurilor doar trebuie să câștige mai mult.

  2. Au vrut sa scape de amestecul UE/CE in economia UK, au vrut sa fie LIBERI la ei acasa sa nu fie santajati de straini. Noi pt un fel de „CAR” am acceptat sa pierdem totul, iar PNL-ul le-a promis ca daca ii lasa pluteasca in „ciorba PPE” le daruiesc si ultimul leu. „cinstea firmelor straine” este sa evite sa fie, iar PNL-ul este hotarat sa fie cat mai protector cu saracutii bogati ai lumii, incapabili sa ajute tara pe care o privesc/o ravnesc…in concluzie daca pana acum inflatia, cresterea preturilor era doar o lipsa de a intelege ca se ”reaseaza” la nivelul lui 2009, din vara inflatia va zburda libera sa se bucure tot romanul nemultumit…

  3. Romani galbeni care ati votat ciuma galbena si pe ciumat, fiti fericiti!

  4. O sa vada romanii ce le face ciuma galbenă care s-a transformat din ciuma portocalie!
    Români idioți care votează PNL și Johannis!

  5. Deci,realistu si ion,da aveti dreptate,,,FOARTE MARE DREPTATE,,dar românii încã nu stiu ce îi asteaptã,asa cã meargã sã voteze în numãr mare,,,CIUMA GALBENÃ.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.