Oficial: În 2013, Agenția Națională de Transplant a realizat un număr impresionant de mare de donatori

Medicul Victor Zota, coordonatorul programului național pentru transplant, a vorbit marţi despre situaţia transplanturilor în România.

„În 2013, Agenția Națională de Transplant a realizat un număr impresionant de mare de donatori aflați în moarte cerebrală. Acum două zile am înregistrat donatorul cu numărul 103, ceea ce ne situează ca și țară, ca și activitate de transplant pe unul dintre locurile bune, merituoase din Europa. Am intrat în rândul țărilor care au un număr de donatori cu trei cifre. Sperăm ca până la sfârșitul anului să fie mult mai mulți. Ne-am propus cel puțin 150 de donatori aflați în moarte cerebrală, să sperăm că vom și reuși”, a spus medicul Victor Zota, citat de Agerpres.

El a menționat că există peste 35 de coordonatori intraspitalicești și peste 35 de anesteziști care au lucrat și lucrează în secțiile de anestezie, terapie intensivă și au ca sarcină principală decelarea și urmărirea potențialilor donatori aflați în moarte cerebrală.

„Probabil că vom avea la sfârșitul anului cel mai mare procent de creștere a numărului de transplanturi și a activității de transplant din lume, cel puțin din Europa în mod sigur. România este ca și procent de creștere a activității de departe pe primul loc, marea majoritate a țărilor europene au stagnat, câteva au regresat, iar cele care au avut un progres, progresul este destul de mic și nesemnificativ. Țări cu activitate serioasă—Portugalia, de exemplu, are mari probleme, nici Spania nu a progresat mult anul acesta, Germania nu are un rezultat foarte bun”, a susținut Zota.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.