Olăroiu a pierdut calificarea şi prima de 1 milion de dolari

Exeperimentul Olăroiu a eşuat. Arabia Saudită a jucat la Cupa Asiei imitând stilul de joc al României. Ce sferturi de finală avem până acum. Va fi eliminată Japonia?

Nu palmaresul joacă în teren

Cosmin Olăroiu a riscat şi a pierdut. Pentru un salariu copios şi o ipotetică primă de 1 milion de dolari, antrenorul român a ales să preia în decembrie naţionala Arabiei Saudite şi să o conducă la turneul final al Cupei Asiei. Olăroiu avea de apărat un palmares strălucit: 3 titluri (1984, 1988, 1992) şi trei locuri 2 (1992, 2000 şi 2007). Dar nu palmaresul este cel care joacă în teren. Deşi în ultimele meciuri directe (2008 şi 2010) Arabia Saudită spulberase Uzbekistanul cu câte un 4-0, acum a pierdut fără drept de apel meciul decisiv pentru calificarea în sferturile de finală. Echipa Arabiei Saudite nu mai este ce a fost (sau mai degrabă au crescut alte echipe) şi mergând pe mâna jucătorilor de la Al-Hilal (6 dintre jucătorii antrenaţi de Laurențiu Reghecampf au jucat în decisivul contra Uzbekistanului), o echipă puternică în ţara ei, dar modestă rău afară (dovada că a pierdut finala AFC Champions League în faţa unei echipe australiene Western Sydney Wanderers FC care nu ar trece de Concordia Chiajna, dacă ar juca în România) şi fără vreo concepţie de joc. Olăroiu a riscat pentru că a preluat o naţională dintr-o ţară în care nu a mai antrenat din 2009.

Înfrângere fără drept de apel

Meciul a început prost pentru saudiţi, ex sovieticii deschizând scorul în minutul 2. Echipa condusă de Olăroiu a egalat din penalty în minutul 60, dar după doar 11 minute a cedat din nou şi totul s-a terminat. Arabia Saudită a făcut un joc „cenuşiu”, fără vlagă, în timp ce uzbecii au „murit” pe teren pentru calificare. În cele două meciuri pierdute, cu China şi Uzbekistan, Arabia Saudită condusă de Olăroiu a semănat mult cu…România ultimilor ani. Joc de aşteptare, multe pase în zona centrală, (în meciul contra Chinei oamenii lui Olăroiu a avut 492 de pase, iar contra Uzbekistanului, 584), dar puţine acţiuni pe poartă şi foarte puţine şuturi pe spaţiul porţii. (1 cu China, 2 cu Uznekistanul). Mai mult, în cele două jocuri fotbaliştii lui Olăroiu au tras doar 5 şuturi spre poartă din afara careului, ori, se ştie, în Asia nu sunt portari de valoare, iar şuturile de „afară” de multe ori sunt mană cerească. Cu un astfel de joc este foarte greu să câştigi mai ales dacă adversarul ştie cât de cât ceva fotbal.

Uzbekistan – Arabia Saudită 3-1 (1-0)

Melbourne Rectangular Stadium: 10.871 spectatori

Arbitru : Ben Williams (Australia)

Au înscris: 1-0 (min.2 – Rashidov), 1-1 (min.60 – Al-Sahlawi, pen.), 2-1 (min.71 – Shodiev), 3-1 (min.78 – Rashidov)

Total şuturi: 10 – 5

Şuturi pe spaţiul porţii: 5 – 2

Cornere: 3 – 1

Total pase: 330 – 584

Posesie: 36% – 64%

Faulturi comise: 29 – 7

Cartonaşe galbene: 5 – 3

MVP: Sardor Rashidov (Uzbekistan)

Rezultate şi clasamente

Koreea de Sud – Australia 1-0 (1-0) (grupaA)

Oman – Kuwait 1-0 (0-0) (grupaA)

China – Koreea de Nord 2-1 (2-0) (grupaB)

Uznekistan – Arabia Saudită 3-1 (1-0) (grupaB)

Clasament grupaA

  1. Koreea de Sud: 9p.
  2. Australia: 6p.
  3. Oman: 3P.
  4. Kuwait: 0p.

Clasament grupaB

  1. China: 9p.
  2. Uzbekistan: 6p.
  3. Arabia Saudită: 3p.
  4. Koreea de Nord: 0p.

Se ştiu două sferturi

În partea de sus a tabloului, avem un sfert de finală între Uzbekistan şi Koreea de Sud, iar în partea de jos, se întâlnesc Australia şi China. Celelalte sferturi le vom cunoaşte după ce se joacă etapa a III-a din grupele C şi D. Locul 1 din grupa C vs locul 2 din grupa D este al doilea sfert de finală din partea de sus a tabloului, iar locul 1 din grupa D vs locul 2 din grupa C este sfertul al doilea din partea de jos. Reamintim, Emiratele Arabe Unite şi Iran sunt calificate din grupa C, meciul direct urmând să stabilească ierarhia, iar în grupa D, Iraq, Japonia şi Iordania se bat pentru calificare, primele două având cele mai mari şanse. Dar nu este exclus ca Japonia să şi piardă calificarea, ceea ce a echivala cu bomba campionatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.