Olguța Vasilescu: Noi mâncăm raci de post

Te joci cu gusturile omului? Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit la Antena 3 despre  preparatul preferat de familia sa pe 1 decembrie: „raci de post”.

„Mergem la mama (de 1 Decembrie – nr). Din păcate, tata nu mai este cu noi anul acesta. Și stăm cu ea, împreună cu sora mea, cu nepoata. Deci practic o familie lărgită.

Fiind și perioada postului, noi mâncăm raci de post, nu știu dacă știți cum sunt. Este o specialitate oltenească, pe care o știm de la bunicii noștri, care au crescut pe Dunăre și care este făcută din ciuști, le zicem noi, de fapt niște ardei iuți groși, din aceea care se atârnă la uscat.

După ce se usucă, sunt umpluți cu aceeași umplutură care se bagă sarmale, dar fără carne și cu foarte multă ceapă prăjită. Sunt extraordinar de buni.

Se fierb la cuptor, exact ca și sarmalele, dar sunt foarte, foarte buni. Vă recomand.”, a spusVasilescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. Pacat de aceasta primarita de exceptie ca se compromite public mergand in barlogul urat mirositor al varanilor.

  2. Orice apariție a acestei „lepre vorbitoare” provoacă scârbă. Ați uitat când era nonstop la tv și predă lecții pensionarilor, cei din strainezia care nu știu limba romana, înțelegeau că pensionarii din Romania sunt cea mai bogata categorie la nivel global! Nu e bășcălie! In străinătate, când se dezbate un subiect la tv o perioada lunga, înseamnă că e un exemplu pozitiv pentru orice tara și societate, strainezia nestiind că pensiile românilor sunt minuscule-au fost mințiți strainezia că e lux la pensionarii din Romania, avem exemplul pensiilor nesimțite despre care nu se discuta la tv, ci doar de pensii blestemate! Acum faceți paralelă între discuțiile la tv cu tuta PSD și nesimtitele pensii despre care nu se vorbește nimic, adică, sunt legale și restul despre care se vorbește, sunt ajutoare sociale pentru pensionarii care au muncit și contribuit!

  3. Fraiere, la modul cum torturezi limba romana, profesoara Olguta te-ar lasa repetent. Pe unde ai facut scoala si cine te-a trecut clasa?

  4. Rețeta de „cocă-n teacă“
    Tanti Olga, Tezaur Uman Viu, meșter popular cunoscut în toată țara pentru iile-bijuterie pe care le coase, s-a născut și trăiește și astăzi în Cezieni, localitate din fostul județ Romanați. Știe acest preparat din copilărie, doar că, recunoaște, sub altă denumire.

    „Raci nu le zicea pe la noi, au scos acum pentru că seamănă cu racii. Pentru preparare se folosește ardeiul roșu, ardei românesc, de aceea când apar, fiind roșu, apar ca racii normali. Este ardei umplut de post. se numeste, «cocă-n teac㻓, a precizat Olga Filip, înainte de a dezvălui cum se prepară ciorba de ‘raci.’Înainte de a începe umplerea ardeilor, aceștia se curăță de semințe și se pot pune pentru câteva minute în apă călduță, pentru a se înmuia puțin.

    Urmează umplerea cu amestecul de făină și ceapă călită, în acest amestec adăugându-se de asemenea boia de ardei, fie dulce, fie iute, după preferință, opțional și piper. Se poate întâmpla ca umplutura să iasă din ardei în timpul fierberii, iar acest lucru are la bază două motive, spune tanti Olga.

    „Se golește când amestecul este prea subțire. Umplutura se mai golește și când sunt fierte prea puternic. După ce pui ardeii la fiert trebuie să dai focul la minim, să nu fiarbă în clocote, să fiarbă mocnit, ca să se fiarbă coca-n teacă, dar nu să clocotească. Eu fierb nu mai mult de 15-20 de minute. La fel, nu trebuie amestecate cu lingura, ci pe margine, cu grijă. Atunci când coca se albește, ardeii se ridică un pic, și atunci ar fi fiartă. Se oprește și se mai lasă, încerci, scoți o teacă, o tai, vezi dacă mai trebuie lăsată…“, a detaliat tanti Olga stil-de-viata/bucatarie/ciorba-de-raci-mancarea-surpriza-din-oltenia

  5. Mda … probabil ca e vorba de „raci” din aia de juma’ de metru, care prin alte parti poarta numele vulgar de homari (hai, pe vremuri de criza sint bune si langustele …) … Mincati de catre Olguta Sticluta in trestaurantul de la ultimul etaj al vreunui hotel de prin Dubai …

  6. oh Doamne, mare ti-e Gradina…noroc ca femeile cu toc in fata sar gardul…du-te fata…du-te!

  7. Asta este reteta de sarmale de post. Sarmale si raci in speta, ardei iuti si uscati umpluti cu ce decide bucatarul.
    In final se lasa la fiert in aceiasi oala cu sarmalele de post/dulce, sa dea gust si sarmalelor.

    „Raci” parca se vand „standard” si prin pietele din Bucuresti, aproape de craciun.

    Cat de olteneasca reteta ca o ie „cusuta” prin Nepal sau pe unde mai lucreaza multinationalele.

  8. mai scoserati de la conserva o valoare.
    Bietul Vadim, mai murea o data dacă vedea unde a ajuns fatuca lui…

  9. Craiova putin dezvoltat nu comparativ cu Ilfov sau Cluj, cu alte orase mai mici. Ce este este mai mult sau mai putin o continuare a ce era odata. Oltcit cumparat de DAEWOO si Ford, Electroputee ajuns Mall Electroputere si multe privatizari „cu cantec” facute de PSD(NL), cadouri unor arabi dubiosi si mai putin arabi, total intmaplatori prieteni de vanatoare cu fosti/actuali (prim)ministri sau presedinti eiberatori ai unor ostatici mai mult sau mai putin inchipuiti, de la teroristi „rai” mai mult sau mai putin inchipuiti. A disparut „spaga” teristilor cei rai, inainte de a pune teroristii cei rai mana pe shapaga. Shpaga de la buget si teroristii bugetari si eliberatorii, total intamplator, tot bugetari. Tovarasi si preteni prin partidul stat.

  10. @parere…
    Te astepti sa te apar. Hehe, nu te apar! „Torturezi limba”.

    @@parere „gheboasa”:
    strainezie: tinut populat de straini – o strainezie, doua strainezii… depinde de context.
    strainezie – Substantiv feminin cu radacina „strain”.
    Cuvantul cautat era „strainatate” dar datorita accentului american care nu trebuie stricat devine „strainezie”.

    categorie bogata – bogata este adjectiv descriptiv al oamenilor bogati. Deoarece uneori profesorul nu ramane pe loc iar comunicativul elev nu a apucat sa copieze tot, trebuie sa se adapteze si se muta si dansul si cu banca si cu copiatul dupa profesor sa nu piarda ceva. Atunci intelege cine ce vrea si ce poate din ce spune.
    Insa realitatea ramane aceeasi: categoria e bogata, iar oamenii saraci. Limpede ca apa! Sau ca cerul! 🙂🙂🙂

    La multi ani voua de 1 decembrie!

    „pensii legale”
    De ajuns! Stop! Esti geniu! Renunt eu.

  11. Ardei capua rosii.De aceea se numesc raci. . Se por umple si cu ciuperci fiwrte si orez us ceapa .Fiarte gustisi.

  12. Olguta Vasilescu un primar care a facut multe lucruri bune pentru Craiova. Si sa ne aducem aminte cum regimul „democratic” basist a bagat-o in arest preventiv 24h inventand un trafic de influenta la o actiune publica a primaritei de a atrage ajutorul firmelor private pentru a renova centrul orasului. Cand aceste actiuni sunt facute de primarii din vest ei sunt laudati dar la noi e cu puscarie si dosare. Si daca nu va plac primarii de moda veche care fac lucruri concrete si utile puteti opta pentru sobolanii lui Clothilde, apa rece si interzicerile de constructii ale lui Nicusor care a lasat in paragina parcurile Cismigiu si Herastrau. Parcuri primite in perfecta stare de la Firea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.