OMV Petrom, prima pierdere anuală din era austriecilor

Pentru prima oară de la privatizarea de la finele lui 2004, OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi din România, a raportat pierderi anuale, 676 milioane de lei în 2015, faţă de un profit net de 2,1 miliarde de lei în 2014, și a anunțat că intenționează să propună acționarilor nedistribuirea de dividende pentru 2015, conform anunţului făcut de companie la Bursa de Valori Bucureşti.

Această trecere pe minus este cauzată de scăderea abruptă a ţiţeiului în a doua parte a anului trecut, de la 110 dolari pe baril la sub 50 de dolari pe baril. Rezultatul din 2015 a fost influențat puternic de o pierdere semnificativă înregistrată în trimestrul al patrulea, când OMV Petrom a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustări de depreciere a activelor din producție, determinată de scăderea prețului petrolului. Vânzările OMV Petrom au scăzut anul trecut cu 16%, de la 21,54 miliarde de lei în 2014 la 18,14 miliarde de lei anul trecut ( miliarde euro).

“În 2015, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat.

Pe parcursul anului am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014. Cu toate acestea, am reuşit să menţinem relativ stabilă producţia de hidrocarburi, beneficiind de investiţiile şi descoperirile din anii anteriori. În plus, sunt mândră să anunţ că, împreună cu partenerul nostru ExxonMobil, am finalizat a doua campanie de foraj de explorare în perimetrul Neptun, care a inclus săparea a şapte sonde în total, majortatea suficient de încurajatoare pentru a continua să evaluăm viabilitatea comercială a dezvoltării resurselor descoperite.

Ca răspuns la persistenţa condiţiilor de piaţă nefavorabile, vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţie financiară solidă şi protejând fluxul de numerar extins. Aceasta include intenţia managementului de a propune nedistribuirea de dividende pentru 2015. Un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor este esenţial pentru a ne putea menţine nivelul investiţiilor în viitor, atât în vederea contracarării declinului natural, cât şi pentru dezvoltprile ulterioare onshore şi offshore”, a declarat Mariana Gheorghe, director executiv OMV Petrom.

Pentru acest an, oficialii OMV Petrom se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 40 dolari pe baril. Mariana Gheorghe a estimează că cererea de gaze a României se va menţine relativ stabilă, dar concurenţa şi presiunea pe marje vor creşte, având în vedere şi competitivitatea ridicată a gazelor de import.

„Pe piaţă de energie electrică, anticipăm că cererea în 2016 va fi, de asemena, relativ stabilă, dar marjele vor fi scăzute pe parcursul întregului an”, a mai declarat Mariana Gheorghe. Compania preconizează că preţurile mai reduse ale produselor petroliere, că efect al scăderii cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului şi ale produselor, coroborat cu reducerea TVA-ului în România începând cu 2016, vor susţine cererea pentru produsele petroliere, însă concurenţă se va menţine crescută, notează comunicatul.

Rezultatele Petrom din ultimii ani: 2015: pierdere de 676 milioane de lei 2014 – profit net de 2,1 miliarde de lei 2013 – profit net record de 4,824 miliarde de lei 2012 – profit net de 3,946 miliarde de lei 2011 – profit net 3,759 miliarde de lei 2010 – profit net de 2,19 miliarde de lei. Petrom a fost privatizată cu austriecii de la OMV în 2004. Preţul încasat de statul român pe pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost de 670 de milioane de euro.

Austriecii au mai făcut şi o majorare de capital social de 830 de milioane de euro, din care statul şi-a luat partea sa, ceea ce a făcut ca preţul total pentru care OMV a devenit proprietar al Petrom să fie de circa 1,5 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.