Orban pune poliţia pe urmele celor infectaţi

Riscul de răspândire a noului coronavirus a crescut cât timp nu a existat lege prin care să se poată impune restricții pentru bolnavi, potrivit premierului Ludovic Orban. Acesta a cerut Poliției să vină în sprijinul DSP-urilor.

Premierul Ludovic Orban a declarat, marți, într-o conferință de presă, că a cerut, în videoconferința cu directorii DSP și prefecții din țară, mai multe lucruri extrem de importante pentru a crește eficiența luptei contra răspândirii coronavirusului.

„Direcțiile de Sănătate Publică vor trebui de Urgență să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus, care fie nu s-au internat în spital în urma diagnosticului, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate. Este vorba de peste 4.500 de persoane pozitive pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut teme pentru a dispune izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul în cadrul unităților spitalicești sau la domiciliu, în cazul celor care nu prezintă simptome evidente”, a spus Orban.

De asemenea, premierul a solicitat accelerarea anchetelor epidemiologice atât în cazul persoanelor diagnosticate pozitiv până în prezent, cât și pe viitoar, la persoanele care urmează să fie diagnosticate.

„Este foarte important să se emită deciziile administrative prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus”, a mai spus Orban.

Totodată, Orban a solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control ca, sub coordonarea prefecților, să fie intensificate controalele și să fie mobilizați toți angajații cu atribuții de control pentru a-i identifica pe cei care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin acte normative emise de Guvern, de ministere, de agenții și de alte autorități ale administrației centrale.

Premierul a solicitat Poliției să susțină direcțiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât „să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetățean”.

„Am solicitat Poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea sau carantinarea respectă măsura dispusă de către autoritățile sanitare”, afirmă premierul.

Ludovic Orban a precizat că în ultima perioadă România se confruntă cu o creștere semnificativă nu doar a numărului de cazuri de covid-19, ci și cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități.

„Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localități, astăzi există cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere din cauza prezenței acel puțin unei persoane infectate în peste 950 de localități”, a explicat Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Ca doar n-o sa puna Politia pe urmele mafiotilor lui Duduianu si altora ca el!…..[Leo]

  2. Se pare ca militienii sunt cei care-i infecteaza pe cei peste care se duc sa-i amendeze. O guvernare de rahat!

  3. Oare roata asta nu se invarte si spre acesti terorizanti sa ii agate de urgenta…la urgenta?! S-a instaurat cincinalul sau decanul terorii in Romania marca pnl!

  4. In orice caz, rai si nerecunoscatori baietii si fetele astea care, fiind diagnosticati pozitiv, au refuzat internarea ! Pai se poate sa refuze, cind statul e asa de marinimos, ultramodernele spitale romanesti ? Unde mai gasesc ei o spirocheta aurie mare cit pumnul ? In care spital din vest iti mai fuge toata gradina zoologica pe burta (gindaci, sobolani), cind stai intins in pat, in salon alaturi de alti 200 de alti clienti … pardon, pacienti ?! Si unde, in care tara, atunci cind vine ora mesei si soseste farfuria cu doi cartofi tristi intr-o mare de fasole, mai are omu’ impresia ca acel continut al farfuriei a mai fost mincat de doua sau trei ori ? …

  5. Spitalele terorizate de procuratura si apoi militarizate la ordinul comandantului suprem au devenit periculoase in urma masurilor luate de neavenitii din guvern. Multi romani se tem sa le mai calce pragul. Nu este vina lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.