Originea scumpirii curentului: statul român

O adevărată acțiune de PR are loc în aceste zile pentru a-i convinge pe români că reprezentanții guvernului fac tot posibilul să stăvilească creșterile de preț la energia electrică și că adevărata vină este în altă parte, nicidecum în curtea Executivului.
De câteva zile, se spune că Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) demarează o serie de controale la furnizori de gaze naturale care au încheiat contracte cu preţ ferm pentru un an de zile şi care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe preţul, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Dar nimeni din Guvern nu scoate un cuvânt despre verificarea productorilor de curent, majoritatea lor fiind în ograda statului român, precum CEO Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO Hunedoara. Nimeni nu spune nimic despre faptul că producătorii de curent ieftin, precum Hidroelectrica și Nuclearelectrica, s-au aliniat după cei de la CE Oltenia, o companie cu mari probleme financiare.

Explozia facturilor: Suntem duși cu vorba până ne obișnuim cu noile prețuri

Certificatele verzi sunt vinovate de creșterea prețului final la energie cu aproape 5%, iar CE Oltenia, un producător care poluează, trebuie să cumpere masiv aceste certificate. Practic, o piață întreagă s-a aliniat la pretențiile Complexului Energetic pentru a-l scoate din faliment. În plus, la inceputul lui aprilie, CEO a primit și ajutor de stat de la Guvern, 1,18 miliarde de lei, inclusiv pentru finanțarea achiziției de certificate verzi! Mai exact, noi toți am cotizat prin acest ajutor achiziția de certificate verzi, adică una dintre componentele care au scumpit curentul. Și ce să vezi, la jumătatea anului pierderile CEO s-au înjumătățit fără ca societatea să facă un mare efort. Și asta în condițiile în care certificatele de emisii CO2 au un preț dublu. Plătim și curentul scumpit de ceilalți, nepoluatorii, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, pentru că au profitat de foamea de curent de pe piață și au recurs la măriri. Iar statul închide ochii căci are nevoie de profitul acestor companii. Totul pe banii noștri.

Ce-i de făcut? Soluțiile unui avocat în cazul majorării facturilor

Prețul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni, cu 24% conform datelor Institutului Național de Statistică, un salt care a fost interpretat ca fiind efectul a două cauze. Prima cauză este legată de creșterea costurilor cu achiziția certificatelor verzi de către CET-urile care consumă hidrocarburi pentru producerea energiei electrice – apreciată a fi influențat cu cca 4,5% creșterea prețului final de energie. A doua cauză provine din diferența între cerere și ofertă, care a determinat achiziția de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care a influențat cu circa 6,2% creșterea prețului final la energie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Se impune reintroducerea cenzurii de Partid si Stat in mass-media ! Nu este posibil ca astfel de informatii care sa arate ticalosia, cinismul si fatarnicia noastra sa ajunga la popor.
    Bunul renume cu multa minciuna si cenzura se tine.

  2. Felicitari tuturor profesionistilor care au verticalitatea de a cauta si arata ADEVARUL poolimii care doarme in papuci! Multumesc!

  3. Totusi, cresterile sunt mult mai mari decat cele 4.5% de la certificatele verzi si 6.2% de la importurile mai scumpe. Daca acele companii mentionate in articol sunt sub controlul statului (si sunt), atunci sa faca bine statul si sa ia masurile necesare pentru ca aceste companii sa isi reduca preturile. In plus, pentru a reduce importurile scumpe de energie, trebuie (re)deschise capacitati de productie interna. De exemplu Mintia avea o putere instalata de aproape 1300MW (e adevarat ca nu lucra la capacitate maxima) si am inchis-o. Spre comparatie, un grup electrogen de la Cernavoda are 700MW putere instalata. Adica noi inchidem ce avem deja si functioneaza, urmand sa facem imprumuturi de multe miliarde de euro ca sa deschidem grupurile 3 si 4 de la Cernavoda (totalizand 1400MW putere instalata, adica doar cu putin mai mult decat Mintia) peste cine stie cati ani. De acord ca Mintia era pe carbune si polua, iar Cernavoda nu polueaza, insa de ce nu ne vedem noi interesul nostru ca tara si luam recomandarile UE drept comenzi la care trebuie sa ne supunem orbeste? Sunt tari foarte dezvoltate in UE care nici nu se gandesc sa isi inchida capacitatile poluante de productie a energiei electrice, pentru ca nu isi taie singuri craca de sub picioare. Noi de ce o facem? Mai ales ca suntem exportatori de certificate verzi, adica Romania e mai putin poluanta decat alte tari, nu e nevoie sa fim si mai putin poluanti. A vrut UE sa inchidem Mintia? Atunci ar fi trebuit sa solicitam intelegere in ceea ce priveste constituirea intre timp a unor alte capacitati de productie echivalente, pentru a putea sari din vechea barca Mintia (poluanta) intr-o noua barca mai putin poluanta (sa zicem grupurile 3 si 4 de la Crenavoda peste N ani). In situatia de acum nu am sarit dintr-o barca in alta, ci suntem nevoiti sa inotam in ocean, adica nu ne acoperim necesarul de consum prin productie interna, si suntem in bataia vantului la cheremul speculantilor.

  4. ROMANIA NU-I GUVERNATA !,ROMANIA E VACA DE MULS A DERBEDEILOR DIN POLITICA SI A GASTILOR AFERENTE.
    O TARA INCAPUTA PE MANA UNOR TRADATORI SI LEPRE ESTE SARACITA INDATORATA DE 31 DE ANI .
    CE EXPLICATII VRETI ??,in 89 romania producea 13500 MWh !,AZI ROMANIA NU MAI PRODUCE NICI 5500 MWh !!,DOAR 40% din ce producea odata.
    Au oprit TEMBELII MINTIA care producea 1250 MWh ,iar azi justifica IDIOTII CA TREBUIE SA IMPORTE ENERGIE !!,MAI TAMIPTILOR 31 DE ANI N-ATI FOST INSTARE SA CONSTRUITI CELE 2 GRUPURI 3-4 CERNAVODA DAR ROMANII AU PLATIT TAXA PENTRU DEZVOLTAREA SISTEMULUI ENERGETIC,UNDE-S BANII NEMERNICILOR ?,I-ATI FURAT ,V-ATI TRAS SALARII NESIMTITE TOTI DIN ENERGETICA ,ATI FACUT UN JAF DE PROPORTII ASTRONOMICE SI AZI DESCARCATI TOTUL PE AMARATUL DE ROMAN.CE CAUTATI LA GUVERNARE LEPRELOR DACA HABAR NU AVETI DE NEVOILE TARII ??

  5. SIMPLU – PROSTIA SI TRADAREA. DACA NU STI SA IMPOZITEZI PROFITURILE SI DACA NU FAC PROFIT CIFRA DE AFACERI LA FURNIZORI SI TRANSPORTATORII DE MEDIE SI JOASA TENSIUNE.DACA NU STI SA IMPOZITEZI PANOURILE SOLARE SI EOLIENE EXACT CU CAT CER CUPOANELE VERZI DE LA TERMO.DACA NU STI SA UNESTI TERMO CU HIDRO SI SA FACI PRET MEDIU.DACA NU STI SA ORGANIZEZI INTRERUPERILE TEHNOLOGICE DE LA TERMO,HIDRO SI NUCLEAR.DACA NU AI UN PLAN DE DEZVOLATRE A PRODUCTIEI DE ENERGIE.DACA NU STI SA GESTIONEZI PRODUCTIA FATA DE CONSUMURI PENTRU A MICSORA IMPORTURILE.DACA NU SUBVENTIONEZI PRETUL LA ENERGIE PENTRU CAZNICI CU IMPOZITAREA PE EOLIENE SI SOLARE.DACA NU AI O STRATEGIE A LA LONG IN ENERGIE.DACA NU OPRESTI PRODUCEREA DE ENERGIE DIN GAZELE INTERNE LA CENTRALELE PARTICULARE NU PENTRU POPULATIE GEN OMV.ETC.ETC.ETC.ESTI IDIOT PROST SI TRADATOR.TOV.MINISTRU AL ENERGIEI SI GUVERN DE GARGARE TOTI NE-AM SATURAT.VA ALEGETI PROSTI,TAMPITI,TRADATORI SAU TOATE LA UN LOC.

  6. Nu sunt vinovate societatile de energie sau gaze, GUVERNUL E VINOVAT DE TOATE ACESTE FURACIUNI! Argumente:
    – Cumva societatile astea fac legi si dau ordonante?
    – Legislatia si ordonantele nu sunt votate si facute de guvern?
    – Guvernul a anuntat de ceva timp ca vor creste preturile la energie electrica si gaze, de unde stia guvernul?
    – Nu cumva guvernul aloca facilitati acestor societati pentru a fi mentinute pe piata?
    – Nu cumva guvernul a acceptat formarea si extinderea acestor entitati limitand numarul lor in Romania?
    – Nu cumva guvernul numeste politic beaveniti in functii in orice structura privata?
    – De unde sunt platiti destui numiti politic in aceste entitati daca nu din buzunarul cetateanului prin cresterea preturilor?
    – Nu cumva guvernul stabileste tva si adaosul comercial in orice afacere?
    – De ce guvernul transfera ajutoarele financiare direct la firme care au saratitii pe nivel de trai?
    Si sunt mult mai multe intrebari logice pe acest subiect!
    Analizati obiectiv aceste intrebari reper si veti constata realitatea!

  7. La arme români!!..numai asa putem daram sandarmaua mafiotă a guvernului meu!!..și mutul tace, oare o fi știind că s-au mărit facturile??..Carmen nu-i dă una la isoscel ,tu ști bă Werner ca s-au scumpit gazul,curentul?..ce dracu esti acolo, coada de matură?..

  8. @Rammstein
    Mai mult de ateptat bai haiducule de Ferentari, romanii nu sunt cunoscuti pentru curaj sau lupta asa ca mai incet cu harmalaia

  9. in realitate , Scumpirea Energiei vine de la :

    – Impunerea conditiilor UE care ne interzic sa subventionam si sa producem energie din carbune si petrol.
    Pina acum nimeni n-a avut curajul politic de a lua o astfel de masura sinucigasa – de aceea a ajuns Premier Fl CITU – pentru tupeul , inconstiinta si lipsa totala de empatie de care se facuse cunoscut aprioric .

  10. Trebuie data in Parlament o lege a adaosului comercial. Pretul trebuie sa arate MUNCA CINSTITA adica platirea salariatilor, cheltueli si profit max 10%.
    Legea e simpla: Adaos comercial maxim 20% . Nimeni mu limiteaza pretul doar se legifereaza aparitia SPECULEI.
    Acelasi lucru se intampla si in comertul cu legume fructe.
    Se ia de la tzarani la 1 leu si se vinde de interlopi la 6 lei adica Statul Roman pierde de 5 ori cat costa rosia , ardeiul sau merele, perele., pepenii..etc.
    De aia nu are statul bani.
    EVAZIUNE LEGIFERATA

  11. Totul pleaca de la UE.Economiile care sunt in rahat trebuie salvate pe spinarea oamenilor.Sa vedeti voi ce este in Spania cu scumpirea energiei electrice.Deja au inceput cresterea preturilor,pentu inceput in baruri,frizerii dar vot urma magazinele alimentare imediat.Nimeni nu face nimic,guvernul sau camera deputatilor.Asa se va intimpla si in Romania.Vad ca sunt semne.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.