OUG „dedicată” firmelor care fac studii de fezabilitate în infrastructură

Firmele specializate în activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare vor fi scutite de la plata impozitului pe profit timp de zece ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate recent în Monitorul Oficial.

Surse din piaţa de consultanţă fiscală au precizat că această prevedere ar fi fost una cu dedicaţie, ce favorizează firmele care se ocupă cu studii de fezabilitate în domeniul infrastructurii. Gheorghe Boeru, preşedintele companiei Romair Consulting, specializată în consultanță în domeniul infrastructurii, a declarat că legea se aplică pentru firmele care fac studii de fezabilitate, dar înglobează și activități de cercetare și inovare: „Din punctul de vedere al experţilor noștri, ordonanţa este foarte bună şi îşi produce efectul pentru societăţile care introduc pe lângă studii de fezabilitate, cum facem noi, şi elemente de cercetare şi inovare. Colegii mei îmi spun că cei care beneficiază de aşa ceva sunt fie institute, fie societăţi care fac numai cercetare şi inovare. Este o lege foarte bună. Din toate studiile de cercetare pe care le-am făcut, eu susţin că unele reprezintă inovare, dar în alt sens. De exemplu, în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov, s-a încercat construcţia ei timp de zece ani, dar nu s-a reuşit. Eu am venit cu un studiu de oportunitate şi am găsit soluţie de finanţare şi la UE şi de cofinanţare şi de execuţie. Pentru mine, este un studiu de oportunitate care nu este echivalentul unui studiu de inovare. Aşa interpretează colegii mei, care spun că în cazul nostru nu se aplică. Dacă studiul de fezabilitate ar îngloba şi cercetare şi dezvoltare, atunci s-ar aplica. Dar câte firme fac aşa ceva?“.

700 de firme beneficiare

Potrivit datelor oferite de Ministerul de Finanţe, în 2015 şi-au depus bilanţul 700 de firme cu activităţi înregistrate cu codul CAEN „cercetare-dezvoltare“, iar toate la un loc au plătit impozite pe profit care totalizează 24 de milioane de lei, echivalentul a 5,4 milioane de euro. Astfel, în medie, o companie de cercetare-dezvoltare a plătit impozit pe profit în cuantum de 34.000 de lei, în 2015 (circa 7.400 de euro), sumă pe care contribuabilii din acest sector o vor economisi în următorii zece ani, ca urmare a deciziei Guvernului de a încuraja aceste businessuri. Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat că „aceşti 10 ani se calculează de la data înfiinţării pentru contribuabilii nou-înființați, iar pentru cei existenţi, perioada se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Măsura va respecta procedura ajutorului de stat“.

Prin această OUG, guvernul actual va continua politica de susţinere a firmelor de cercetare, care au primit astfel de facilități şi de la guvernarea anterioară. Din toamna anului trecut, angajaţii firmelor care lucrează în domeniul cercetării-dezvoltării aplicative şi tehnologice beneficiază de 16% scutire la impozitul pe venit de 16%, măsură aplicabilă pentru circa 18.000 de persoane. Toate aceste prevederi sună foarte frumos, dar din câte s-a văzut clar în ultimii ani, plata contravalorii unor „studii de fezabilitate“, precum și activitățile de consultanță sunt unele dintre cele mai des folosite modalități de a „sifona“ bani de la bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.