Ovaţii nesfârşite pentru violonistul Ştefan Tarara

Violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat Concursul Enescu 2014, Secţiunea Vioară, într-o finală cu îndelung aplaudată, în care a interpretat Concertul pentru vioară de Ceaikovski.

Premiul II i-a revenit tânărului violonist Fedor Roudine (Franţa), iar cel de-al treilea, violonistei Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate joi seară pe scena Ateneului Român, la finalul unei seri în care s-au interpretat Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35 de Ceakovski şi Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră de Sibelius.

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Vioară, au fost desemnaţi joi seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Şiruri de ovaţii şi strigăte de “Bravo!” s-au auzit din sală când Pierre Amoyal, Preşedintele Juriului Secţiunii de Vioară, a anunţat numele câştigătorului Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania. Concursul Internaţional George Enescu deschide drumul spre cariere internaţionale pentru tineri artişti. Mari nume ale muzicii clasice de astăzi, precum Radu Lupu, Alexandru Tomescu sau Elisabeth Leonskaja, au debutat ca laureaţi ai Concursului Enescu, dovedind că, în muzica clasică internaţională, România contează.

“Acest Concurs este dedicat lui George Enescu. Vă asigur că, pentru inima unui francez, Enescu este foarte important. Sunt atât de fericit că un asemenea Concurs îi este dedicat compozitorului român”, a spus Pierre Amoyal.

“Ce regal, această seară!”, a declarat Alexandru Oprean, Secretar de Stat, Ministerul Culturii. “Acum zece zile, exact pe aceeaşi scenă eram părtaşii unui concert care deschidea acest mare Concurs, Concursul George Enescu. Ceea ce s-a întâmplat în această seară aici a fost un act de performanţă şi de profesionalism. Mulţumim celor trei virtuozi ai viorii pentru o seară minunată!”.

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la prestigiosul Festival de la Ravello, Italia, în anul 2015. Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae de un masterclass la Academia din Viena.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt din sticlă.

Următoarele Finale din cadrul Concursului Enescu 2014 se vor defăşura pe 21 septembrie – Secţiunea Violoncel şi pe 27 septembrie – Secţiunea Pian.

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, s-a născut la 2 mai 1986. A absolvit în 2012 Masteratul în Interpretare Specializată pentru Solişti, cu note maxime în cadrul Universităţii de Muzică din Zurich. A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra din Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014 Ştefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin Bursa Germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante premii obţinute de artist până în prezent se numără Premiul III la Concursul Internaţional H. Wieniawski (Poznan, 2011), Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară R. Lipizer (Italia, 2011) şi Premiul II la Concursul Internaţional Tibor Varga (2008).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.