Pact global împotriva extremismului sau împotriva libertății de expresie?

Statele Unite au refuzat să se alăture pactului global pentru ”combaterea extremismului” inițiat de Noua Zeelandă și Franța președintelui Emmanuel Macron. Administrația de la Washington a sugerat că acest pact poate intra în contradicție cu libertatea de exprimare garantată de Constituția SUA.

”Statele Unite, alături de comunitatea internațională, condamnă în cei mai fermi termeni conținutul online extremist violent și terorist”, se arată într-un comunicat al Casei Albe publicat miercuri. Comunicatul arată însă că SUA ”nu se vor alătura acestei inițiative”, citând Primul Amendament al Constituției SUA și adăugând că ”cel mai bun mijloc de a învinge discursul terorist este un discurs eficient și productiv”, nu limitarea într-o formă sau alta a libertății de exprimare.

”Continuăm acțiunile de combatere a conținutului terorist online și continuăm să respectăm și libertatea de expresie și libertatea presei”, arată comunicatul Casei Albe. Ulterior, Casa Albă a adăugat, pe Twitter, că ”luptă pentru libertatea de exprimare în mediul online”. Ba mai mult, a publicat un link unde cetățenii pot să scrie despre modul în care au fost cenzurați de marile companii din domeniul internetului.

Aceste mari companii, Google, Amazon, Facebook, Twitter, YouTube, s-au alăturat pactului global pentru combaterea extremismului, alături de Noua Zeelandă, Franța, Marea Britaie, Canada, Japonia, Australia, Italia, India, Germania. Semnarea pactului a avut loc la Paris, pe 15 mai.

Pactul se numește oficial ”Apelul Chrsitchurch”, după orașul neozeelandez unde a fost comis recent un atentat împotriva musulmanilor. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden, a folosit acest eveniment tragic pentru a spori vigilența față de conținutul extremist de pe internet, iar primul care s-a arătat interesat a fost președintele Emmanuel Macron. Pactul pentru combaterea extremismului, a scris Jacinda Arden pentru The New York Times, ”obligă țările semnatare să combată factorii favorizanți ai terorismului și să ia măsuri specifice pentru împiedicarea încărcării de conținut terorist pe internet”.

Un comunicat comun al Amazon, Facebook, Google, Twitter și Microsoft arată că aceste companii se angajează să combată tentativele de răspândi conținut terorist prin folosirea tehnologiei.

Decizia administrației Trump de a nu se alătura acestui pact a fost criticată atât de congresmanii democrați, cât și de cei ai puterii, deși Casa Albă a folosit argumentul constituțional al libertății de expresie și al libertății presei. Majoritatea ziarelor americane de main stream sugerează că administrația Trump dă astfel indirect o mână de ajutor discursului de extremă dreapta.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Din titlul articolului ati spus corect pentru cei care gandesc cu propriul creier! Libera exprimare,deja a inceput sa dispara in multe tari ale lumii europeano-vestic dar si multe drepturi care sunt tratate siperficial.

  2. Așa, da un PACT „SRi Lanka” de ce nu au încheiat cei doi senili care conduc Franta si Noua Zeelanda? Evident ca e un atentat la libertatea de exprimare ce fac cei doi deoarece citeaza doar extremistul de la Christchurch dar nu si pe cei 10 extremisti din Sri Lanka, care ca raspuns,au omorit sute de oameni in biserici? Sau poate i-a retinut „political corectnes” ? Macron, stai acasa cu baba ta, nu esti bun de politici. Trumpanu iti da lectii. Cit despre doamna care conduce N Zeelanda, e o anonima, poate nici nu stie prea multe de libertatea de exprimare si ce este aia.

  3. Iti sta mintea in loc!Kknarii din NZ si republica islamica franceza nu au numarat victimele antentatelor impotriva crestinilor din SRI_Lanka,de 300 de morti?Nemernica tara Noua Zeelanda…dupa ce au ucis tot ce era maori ,iar Franta omoara tot ce prinde in cateva tari africane..Bravo SUA!

  4. Cred ca trebuie sa fii cretin ca sa consideri ca a posta pe facebook un atentat in care sunt omorati oameni (indiferent de ce credinta au ei sau ce opinii au ei in general) se numeste libertate de expresie.
    Cred ca trebuie sa fii complet idiot sa te mai intrebi in zilele noastre daca nazismul a fost bun sau rau (o alta mostra a „libertatii de expresie si de gandire” promovata de „nationalismul alb” in America zilelor noastre si preluata fara discernamant pe aceste forumuri de niste indivizi anonimi si decerebrate). Ma iertati ca sunt poate prea dur, dar unora trebuie sa le vorbesti pe intelesul lor si sa le spui ca si prostia are o limita.
    Sorry.
    Cristian Apetrei

    Va rog frumos, daca vreti sa-mi raspundeti si sa ma insultati, sa va dati nume adevarate. Eu l-am dat pe al meu, asa ca domnul Marchevici (si postacii) poate sa ma caute si sa vada cate parale fac. E normal ca si eu sa pot sa vad care-mi sunt interlocutorii si ce fac/sunt ei.

  5. A fost nevoie de o „criza” de un steag fals si hop cu restrangerea drepturilor…
    Si uite asa incet incet intram intr-un lagar global monitorizari si controlati ca animalele prin card si cip si paine si circ…in rest…noi vrem „o tara ca afara”….

  6. Curvasarie si ipocrizie:
    -Franta &Co. au facut pact pentru cenzura!
    -USA si-ar taia mana dreapta daca si-ar autocenzura trolii lor care ii instruiesc si incurajeaza pe imbecili la „primaveri arabe” , atentate, ISIS-uri si tot ce pe internet CIA creaza pe glob in scopurile lor criminale si de destabilizare.
    -USA, curva odinara „respecta amendamentul 1” si il baga la puscarie pe Assange!!!!
    ATENTIE JURNALISTI LA MINCIUNILE EI PE FATA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.