Pamfletele ambasadorului Zuckerman pe înțelesul tuturor

Era de așteptat ca în aceste zile ambasadorul Adrian Zuckerman-Zaharescu să fie cu ochii pe soarta alegerilor din SUA, cel puțin pentru a ști dacă este cazul să își facă bagajul sau nu, și totodată, să negocieze la Cotroceni, pentru orice eventualitate, o medalie și un loc în consiliul de administrație al vreunei societăți comerciale românești plătitoare de indemnizații și bonusuri grase.

Pe de altă parte, un ambasador american veritabil ar fi făcut acum turul tuturor partidelor și personalităților publice românești pentru a le determina să trimită mesaje cetățenilor americani de origine română ca să voteze în favoarea Președintelui Trump, cel care l-a acreditat în România, în pofida piedicilor înfruntate în Congres. Ei bine nu! Guralivul Zaharescu este preocupat de exterminarea „baronilor roșii”, cioplirea chipului „baronilor galbeni” și lupta cu firmele comuniste chineze care ne spionează și ne infectează în toate felurile.

Este sens în asta? Este vreo legătură între aceste teme? Trebuie să fie! Să încercăm a le găsi.

Exercițiul ne conduce în primă instanță către descoperirea unor paradoxuri.

„Baronii roșii”, sintagmă prin care este desemnat partidul românesc cu cel mai mare electorat, sunt tocmai cei care constituie curentul pro-american din România sau, mai exact, aripa pro-americană a partidului unic identificat azi cu statul-colonie român. (Nu mai este cazul să vorbim despre „statul paralel” întrucât cele două state s-au unit între timp, așa zisele partide fiind doar expresia ostensibilă fals pluralistă a puterii oligarhice oculte.) De ce tocmai în aceștia bate ambasadorul SUA? Iată primul paradox.

Ceea ce aparent este absurd, în realitate este, însă, perfect logic.

Pluripartitismul românesc este în prezent expresia pluralității puterilor regionale și globale care concurează pentru dominarea României. Lupta dintre partidele românești nu este, în aceste condiții, una politică, ci una geo-politică, fiecare dintre ele fiind întors cu fața către și dependent de comanditarul extern, de a cărui protecție îi depinde supraviețuirea și din cuvântul căruia nu își permite să iasă, acceptându-i toate capriciile și toate umilințele. Prin urmare, atât timp cât PSD-Ciolacu, partidul „baronilor roșii”, este doar instrumentul SUA, iar nu interlocutorul SUA în România, Adrian Zuckerman poate face ce vrea cu el; inclusiv să îl terfelească.

O terfelire care poate juca și rolul de tratament preventiv împotriva contaminării cu virusul german, purtat de „Grupul de la Cluj”, al cărui antemergător este noul strateg al PSD, Vasile Dâncu. Cine nu acceptă acest joc este „baron roșu rău”, iar nu doar corupt, și acesta nu mai găsește loc pe listele electorale. E clar?

Pe de altă parte, PSD a tot pierdut la ultimele scrutine electorale. Asta întrucât a câștigat Germania – sau aripa ori curentul pro-german. Ceea ce nu poate decât să îl îngrijoreze pe SUA.

Administrația americană are de luptat acasă cu clanurile politico-birocratice globaliste care au declanșat un adevărat război civil, în Europa cu concurența germană și în lume cu rivalitatea chineză. Pe frontul românesc America duce o bătălie pentru recuperarea terenului pierdut, ceea ce o obligă să construiască tuneluri de acces spre citadela „ciumei galbene” liberale. Proverbul american potrivit căruia trebuie să te asociezi cu cel pe care nu îl poți înfrânge își găsește din plin aplicarea.

Iată de ce, al doilea paradox, locvacele ambasador Zuckerman intonează cântece de sirenă liderilor la putere, „supuși germani”, cu speranța de a-i seduce și a-i convinge să renunțe la vasalitatea germană în favoarea celei americane.

Și întrucât cultul personalității pe care îl construiește trebuie să fie convingător pentru beneficiarul său, el este însoțit de toate insultele posibile la adresa geamănului politic dizigot cu care acesta este în raporturi de neloială concurență. Cu cât ofensele la adresa opoziției majoritare (sic!) pesediste (și acesta este un paradox care developează suspendarea Constituției și a regimului parlamentar în România) sunt mai vulgare, cu atât laudele deșănțate la adresa minorității guvernante, nici naționale nici liberale, sunt, presupus, mai convingătoare.

Lor li se adaugă toate predicțiile și promisiunile sforăitoare legate de viitorul luminos al României, căreia America îi va construi (evident pe banii multor generații de români) centrale nucleare, căi ferate, autostrăzi, telecomunicații în sistem 5G etc., transformându-o într-o adevărată putere economică a universului. Aceasta, evident, cu condiția ca odată cu „baronii roșii”, „baronii galbeni” să scape și de „superputerea roșu-galbenă”, China, care aduce în România viruși, comunism, gripă aviară, spionaj, pestă porcină, persecutarea minorităților, calviție, vaci nebune, bătături, secetă, inundații, lăcuste și altele asemenea.

Că asta implică un diplomat străin în afacerile interne ale statului în care este acreditat și îl face agent electoral într-o țară străină, în pofida normelor dreptului internațional, nu mai contează. Convenția de la Viena, privind relațiile diplomatice dintre state, ca și Constituția României, nu mai valorează de mult în ochii ambasadorilor americani (ca și a celorlalți diplomați din „țările capitaliste frățești” membre NATO și UE) nici cât hârtia pe care sunt scrise (din păcate prea groasă pentru a i se da alte întrebuințări).

Punctul de intersecție al celor trei teme favorite ale dlui Zuckerman apare a fi inițiativa legislativă a Guvernului PNL privind eliminarea de pe piața românească a firmei chineze Huawei, care zace suspect de mult pe agenda Parlamentului. Acest proiect este conform cu angajamentele luate de Președintele Iohannis la Washington.

Guvernul galben care l-a înaintat este, evident, lăudat, pentru a-l susține energic. Majoritatea roșie care trebuie să îl voteze este, evident, criticată, pentru a nu îndrăzni să nu îl voteze. Poporul fraier este amețit cu promisiuni, pentru a nu face atmosferă negativă, până a apuca să își dea seama că marile proiecte de dezvoltare nu vor fi realizate chiar acolo și așa cum ar avea interesul românii (a se vedea, de pildă, traseul coridorului de transport Baltica-Marea Egee, care va ajunge la Calafat, iar nu la Constanța), și nu chiar cu bani americani, ci cu banii pe care românii îi vor împrumuta americanilor sau cu cei împrumutați, evident, cu dobândă, de români de la băncile americane, rambursarea fiind garantată în ambele cazuri de guvernul român. (Adică, dacă împrumutații nu plătesc, va plăti contribuabilul român).

Odată ajunși în acest punct, apar, însă, două întrebări: 1. De ce atâta agitație din partea lui Adrian Zuckerman, care nu mai obosește cu propaganda anti-chineză și acuzațiile neînsoțite de nici cea mai mică dovadă la adresa unei firme private, Huawei, pe care insistă să o identifice cu statul chinez, iar pe acesta cu comunismul, ai căror susținători români sunt, cum altfel, „oamenii Rusiei” (sic!)? 2. De ce, dacă, același domn Zuckerman, tot este în relații atât de bune cu Guvernul mult lăudat, în loc să i se adreseze și să îi dea instrucțiuni direct, îi vorbește prin intermediul presei sau al rețelelor sociale?

Agitația se explică prin grabă. Sunt două date critice până la care legea anti-Huawei trebuie să treacă: 3 noiembrie, data alegerilor prezidențiale din SUA, și 6 decembrie, data presupusă a alegerilor parlamentare din România.

După 3 noiembrie sunt probabile ample agitații politice în SUA și, pe fondul acestora, este greu de crezut că vor mai exista energii americane spre a mai impulsiona procesul legislativ din România. În plus, o asemenea lege, echivalând cu o victorie americană pe frontul românesc în războiul economic cu China, intervenită înaintea datei amintite, ar putea constitui un atu electoral pentru candidatul Donald Trump.

După 6 decembrie, se anticipează un nou recul electoral al PSD, „partidul pro-american”, cumulat cu creșterea ponderii aripii pro-democrate, adică anti-republicane, fidelă „statului subteran” american, în cadrul grupului parlamentar pesedist. Ceea ce nu va servi promovării unei legislații de inspirație trumpiană.

Răspunsul la cea de a doua întrebare luminează un alt aspect al șaradei. Bravul pamfletar Zuckerman nu are trecerea pe care lasă să se creadă că o are la Guvernul Iohannis-Orban, acesta fiind legat de telefonul cu Berlinul și instrucțiunile venite de acolo. O asemenea împrejurare nu îi mai lasă decât opțiunea recurgerii la propagandă și a presiunii prin strigăt din stradă. Un strigăt tot mai isteric și tot mai disperat cu cât timpul curge inexorabil.

Ceea ce rezultă din aceste observații este că Germania – pentru care obținerea unui loc cât mai mare pe piața chineză, de pe care firmele americane este probabil că se vor retrage chemate acasă de logica confruntării dintre țara lor de origine și China, este vitală – nu vrea să dea drumul (încă?) câinilor Mittel Europei (căci de tigri nici nu poate fi vorba) împotriva firmelor chineze implantate aici.

Pentru a ieși cât de cât cu bine din criza economică în care întreaga Europă germană va fi împinsă de pandemia Covid 19, Germania are nevoie de exporturi pe o piață mult mai mare decât piața UE și de o cerere mult mai solvabilă decât aceea a cumpărătorilor europeni cărora falimentul le bate la ușă. De aceea nu își poate permite să intre într-un conflict cu China, nici măcar prin interpuși precum România. Ea încurajează doar ambiguitatea Bucureștiului, care a adoptat (împotriva interesului său național) o coreografie și o retorică sinosceptice. Din punct de vedere german acest joc dublu dâmbovițean ar fi de natură, pe de o parte, să încurajeze belicozitatea Washingtonului și, pe de altă parte, să mărească presiunea asupra Beijingului, obligându-l să recurgă la ajutorul german.

Cu diplomația lor rafinată de milenii, urmașii Regatului de mijloc, mai mult ca sigur, se vor preface că intră în jocul german, lăsând Berlinul să înțeleagă , totuși, că în lipsa acestui ajutor, acordat la București și pe unde mai este nevoie, piața chineză, de care SUA, până la un punct, se poate dispensa, dar Germania nu, îi va deveni cu totul neprietenoasă. Iar Președintele Xi nu glumește cu așa ceva.

Acum putem traduce rosturile delirului verbal zuckermanian. Apare clar inclusiv motivul pentru care pariind pe anticomunismul și rusofobia multor români, sărmanul Zucky vrea să îi convingă pe cei cu un IQ mai modest, că Huawei înseamnă comunism și că susținerea firmelor chineze este egală cu susținerea politicii rusești în România, deși lucrurile stau exact pe dos.

O ultimă întrebare ar fi următoarea: face ambasadorul Adrian Zuckerman acest efort editorialistic și oratoric imens din simțul datoriei față de națiunea americană sau al celei față de mediul corporatist din care provine? Tind să cred că răspunsul corect validează ipoteza din urmă. Spre această concluzie mă duce și remarca unui prieten american familiar cu culisele Casei Albe, făcută mie pe când aceasta se lupta pentru a obține votul Senatului în favoarea nominalizării dlui respectiv ca ambasador în România. Prietenul în cauză mi-a spus cam așa: „Să nu ai prea mari așteptări de la Zuckerman. Președintele îl susține având, nu știu de ce, încredere totală în el. Noi însă l-am găsit pe Zucky de câteva ori acolo unde nu ar fi trebuit să fie, așa că Principalul (Donald Trump – nn) se prea poate să fi făcut o alegere greșită.”

Cu gândul la această mărturisire, în loc de concluzie zic, apropo de felul în care Adrian Zuckerman a accedat la postul de ambasador în România și de comportamentul său ulterior: „ceea ce se obține cu bani, servește banului și nu cauzei naționale”. Asta ca să nu cumva să credem că avem de a face cu o luptă ideologică sau cu o bătălie între două seturi diferite de valori morale. Este vorba despre bani, putere (geo)politică și corporații.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

106 Comentarii

 1. Sincer sa fiu, cred ca pina si soferul sau gradinarul de la ambasada USA erau mai potriviti pe postul de ambasador ! Iar bancurile cu Itic si Strul, mult mai simpatice decit ceea ce debiteaza acest Zuckerberg, un biet avocatel specializat probabil pe divorturi de homeless si furturi de biciclete …

 2. La asa „stat”, asa ambasador. Putea sa trimita chiar si unu d-ala care nu stie sa citeasca, sau un pedofil dovedit, sau un criminal, ca romanii tot l-ar fi lins, l-ar fi decorat. Si putea ala sa zica orice despre Romania si romani, ca romanii l-ar fi plaudat, nu ca ungurii si altii care l-ar fi dat afara cu un sut in fund. Caci, nu-i asa, „noi suntem romani/noi suntem romani”, „demni urmasi ai dacilor cei drepti si viteji”.

 3. Cauza națională există doar pt săraci, țărani şi muncitori. Cauza națională sau naționalismul a fost inventat pt a obține cât mai mulți bani şi cât mai multă putere de cei care sunt deja bogați sau puternici. Patriotismul şi naționalismul sunt noțiuni abstracte folosite pt a obține bogății concrete de către miliardarii de azi şi burghezii sau regii sau împarații de ieri. Unii, cetățeni obişnuiți, acuză globaliştii şi progresiştii că sunt spălați pe creier sau îndoctrinați. Dar ce se întâmplă cu patrioții, naționaliştii şi religioşii sau cei cu credință nemărginită în d-zeu, sunt ei mai puțin îndoctrinați decât globaliştii şi progresiştii?! Despre Zuckerman şi asociații lui este simplu, ideologia lor este banul, în schimb cetățeanul obişnuit este dispus să-şi dea viața(nu neapărat la propriu) pt țară sau credința lui strămoşească ortodoxă (în cazul românilor) pt că așa a fost învățat de mic copil la şcoală sau de părinți şi bunici. Ce va avea de câştigat naționalistul sau globalistul, nimic, doar dobânzi şi datorii la cei care mânuiesc aceste abstracțiuni.

 4. Serviciile romanesti stiu totul . Dar si serviciul de paza al presedintelui
  care l-a insotit in Romania.
  Serviciul extern roman a planificat Furtul !
  Serviciul intern l-a pus in practica.
  Ambasadorul Ghitestain a fost asociat la furt
  Iar americanii au sters urmele.
  Dar nu toti romanii sunt vinzatori de tara. Sunt romani cinstiti si patrioti.
  Ei sunt ca si mine pentru Trump. Astfel de romani sunt in servicii.
  De la ei am aflat mai totul despre Romanian Gate.
  Nu am incredere in FBI si le-am transmis lui Trump.
  Nu am incredere in noul ambasador.
  Dar poate ma insel. Multi l-au tradat pe Trump.
  Multi cred ca barca noastra se scufunda.
  Dar se insala. Trump si America va fjj invingatoare !
  Si atunci sa vezi curatenie. Multi nu dorm la Bucuresti .
  Inclusiv ambasadorul american. Si au dece.

 5. Doi se bat și câștigă al treilea, dar ce pierde al 3-lea,”câștigătorul”, când câștigă!? Asta nu ne spune A. S.,e asul din mânecă! Șarada se dezleagă numai printr-o anumită etnie și anumite s. s.!

 6. Doi se bat și câștigă al treilea, dar ce pierde al 3-lea, „câștigătorul”, când câștigă!? Asta nu ne spune A. S., e asul din mânecă! Șarada se dezleagă numai printr-o anumită etnie și anumite s. s.!

 7. Cred că mai potrivită pentru cine conduce azi Ronânia este varianta “Este vorba despre bani, putere (geo)politică și corupție.” Cànd constați zi de zi cât de complet ne-am putut anula economic, cât s-a degradat sentimentul național, mândria de trecut, de bunici, de părinți adicâ de a fi român, ce șters jucător regional suntem prin slugarnicie în UE și cățel chelălăitor anti Federația Rusă și anti China și ce scump, la propriu, vor plătii copiii noștri acceptarea unui președinte precum domnul Iohannis și unor guverne de imbecili iresponsabili și fripturiști te cuprinde jalea.

 8. Pai baronii rosii in frunte cu Dragnea au hotarat ca gazele din Marea Neagra ( ale noastre adica) sa fie impartite 50-50 intre noi si americani. Au mai hotarat ca multinationalele sa-si achite cinstit taxele si impozitele in Romania (intre altele). Cui sa-i convina asa ceva? Nu mai bine dai o sepcuta si arunci cu noroi numindu-i baronii rosii, si ridicandu-i in slavi pe ceilalti care-ti dau toate astea gratis, ca niste slugi prea plecate si lingatoare de clante ce sunt? Ce simplu!

 9. Multi l-au tradat pe Trump. Cei mai aproposti colaboratori. Acum cand
  cred ca se scufunda corabia fug ca sobolanii.
  Zucherman este un nimeni. Traiesc la NY si stiu ce spun.
  Nu se compara cu fostul ambasador Ghotestein, consilierul personal
  si “ fetita “ iubitoare. Ei au pus la cale alaturi ambasadorul Romaniei In SUS marele furt ! New York Times mentioneaza si probeaza intalnirea
  cu cei doi ambasadori corupti . Unul american si unul roman.
  Iohanis a fost informat de toata tarasenia ! Dece tace si minte ?
  Spera sa iasa Biden ! Dar se insala amar. Trump va castiga alegirile
  Incerc si eu sa-l ajut cum pot !
  PS Trimit aceste randuri pentru cenzurare
  Multumesc anticipat.

 10. Si totusi, China este singura mare putere care a respectat Romania dupa aranjamentele parafate la Malta. Un parteneriat incheiat cu China in primii ani ’90 ar fi impiedicat probabil dezindustrializarea tarii si astfel alunecarea pe toboganul eurocolonialismului.

 11. Cand spun adevarul nu ma crede nimeni.
  Eu am introdus-o pe Melania lui Donald dupa
  ce i-am facut primul porfoliu de model.
  Deschideti Devartes Blog si cautati filmul Casablancas .
  Singurele care ma cred sunt serviciile.
  Carora le dau mereu de lucru .

 12. Asa se bateau si in Targul Buhusilor bunicii astora doi,in zilele de Șabat !Sansele sa castige vreunul sunt hamișim– hamișim
  Severin are anii de puscarie care au lasat urme,e usor intr-un asa un ninoroc dei avantaj..

 13. Ce bine le zicea Nenea Iancu, cand ii numea pe al de astia, coate goale, mate fripte. Ocupa postul de la ambasada, sa-si umple conturilor lor si stapilor, care i-au trimis

 14. Cu tot respectul pentru comentatori.
  Dar mai nimeni nu intelege despre ce este vorba.
  Multi cred ca este vorba despre o schimbare de administratie.
  Se joaca soarta lumii !
  Presedintele Reagan spunea ca America este o ultima speranta
  a omenirii ! Iar daca democratii castiga speranta se duce dracului.
  Trump a declarat ; America nu va fii niciodata o tara socialista !
  Sper sa nu se insele .
  Puteam sa inchei aici .
  Trimit aceste randuri dela New York . Romanilot li se ascunde Adevarul ! America se indreapta vertiginos spre un nou
  RAZBOI CIVIL ! Sa nu uitam ca aproape fiecare american are arme.
  Pe scurt . Daca americanii se bat intre ei…,,,Rusii sunt la Bucuresti !
  Sper sa ma insel . Dar…….

 15. SUA si a permis sa ne conduca si prin homosexuali . Atata timp cat statele umbla prin lume cu buzunarele goale , orice i posibil pentru ca vrea sa si le umple. Acum ceva ani vorbeam despre buboiul american care odata si odata se va sparge. Am gresit, e spart de mult.America neandestulata, titlu de carte. Sau sua , gaura neagra a economiei mondiale

 16. Robert Horvath i-a bagat-o personal in patul lui Trump pe Melania,model de frumusete,virginitate la purtator si virtute antica..Ca sa vedeti de ce se tin romanii in SUA,tot cu traficul de femei,maica ma-sii de traditii..

 17. Adrian Severin si Cotidianul .Ha ha ha ha ha ha ha ha ha. Dar nu mai bine citeaza din pamfletele lui Lenin, sau Putin sa fie in actualitate? Cum va inchipuiti ca aveti credibilitate atunci cand in acest editorial au ajuns sa scrie toti ratatii,puscariasii si antiromanii? Da sigur, or sari multi sa ma balacareasca. De parca imi pasa. Dar un pic de jena tovarasi nu strica.

 18. Nimeni nu stie nimic. Toti se fac ca ploua.
  Basescu este ingeras. Iohanis este fecioara.
  Serviciile curate si virgine.
  Toata lumea asteapta ca americanii sa arunce
  Cu bombe si tiribombe , despre Hunter Biden !
  Dar este foarte simplu . Comtactati pe fostul sef
  Al Serviciului Extern……generalul Priboiu.
  Nu discriminati ! Ce conteaza ca este de origine roma !

 19. livia Dar de unde stii Livia ca asa a fost cu Dragnea? Ti-a spus el si antena 3? De ce iti bati joc de tine si inhalezi aceste ordinare minciuni. Asa si Nastase a stiut sa va faca in anii 90,cu poezii de genul. Ti-as explica eu ceva,dar nu ai intelege si apoi, cand tu gandesti ,sau nu gandesti, cu capul altuia nu ai pricepe. Dar iti spun un lucru, tema nationalista folosita de Dragnea a fost sa acopere hotiile lui,sa va atate impotriva altora astfel incat voi sa-i fiti vajnici aparatori. Ca el reprezinta patrionul national si ca strainii il vor inchis. Si a prins la voi. L-ati crezut. De ce? Pentru ca multi ii semanati,doar ca nu aveti curajul lui de a fura ,a minti si a mitui electoratul.Alta explicatie nu am. De ce o zic? La manifestatiile lui au venit oameni violenti, unii adusi fortat sub amenintare cum ca nu mai primesc ajutoare,aservitii si lingusitorii.

 20. Dupa hotomanii si absurzii ambasadori amerricani, nu credeam ca va apara vreunul de teapa acestui Zsuka de Karakal! Un om mic, un pseudo democrat, mai degraba cu idei ale fascistilor care i-au „epurat” rudele din Polonia si Ucraina! Pacat ca romanii isi pusesera mari sperante, ca sa plece Klemma si sa vie un om echilibrat! Spre nenorocul nostru, a venit un evreias necioplit si rautacios! Orice rabin serios l-ar repudia pe acest gaga evreu!!

 21. Romanii au asteptat 50 de ani sa vina americanii, iar in urmatorii 50 de ani vor astepta sa plece!

 22. Bateți voi marginile, ca să bat eu mijloacele! (baladă). Șah din greu pe planetă, dar ce te faci când „jucătorul” este unul și același, de multe secole, iar șahul îl joacă cu piesele importante ale planetei. Azi chibițează și sponsorizează 2 echipe americane, ce au cam eșuat în întemeiera unui stat cu 2 sisteme, nu și iluzoriul câștigător, China! Regina lumii este blocată pandemic, Rusia și Germania sunt rezervele, iar Europa este doar victimă, în niciun caz câștigătoare! Strategia jocului la toate capetele! Chiar cu Bideu la butoane, America pierde, China crede că va câștiga, de fapt, câștigă oculta oligarhică a planetei cu 2 sisteme! Dacă Regina lumii nu poate fi deblocată, partida este pierdută!

 23. Cu WC-ul în fundul curții, fără tablete pentru elevi și cu pantalonii rupți în cor PNL și Iohannis cumpără rachete americane.

  Iohannis pleacă la Războiul Meu.
  Pe USA din dos, ambasadorul american e reprezentatul firmelor americane se bagă în față și încheie contrate fără licitații în numele acestora chipurile se luptă cu morile de vânt, baronii roșii și chinezii.

 24. Cinicul Diogene Ha ha ha ha ha, zise Petre Ispirescu. Tot asa au aparut basmele .

 25. Trump cred ca a gresit cu acest „ambasador”. Cred ca s-a gandit ca este de origine romana, atata tot. Avand in vedere ca pana si republicanii lui sunt tradatori soros, pentru ca sunt amestecati in tot felul de afaceri dubioase si de „business” nu ma mira. Sper din tot sufletul sa castige…daca nu va castiga Romania va deveni „experimentul china” de soros. „bideu senilau” deja flutura masca care va deveni „mandatory for a long, long time” iar apoi a tinut sa mentioneze ca omenirea va intra in „dark winter”. razboi plandemic = exercitiu planificat, dar nu local, ci mondial. amplificarea masurilor „exercitiul plandemic” faza 2. „exercitiul plandemic” are 4 faze. desi se numeste exercitiu ceea ce se va intampla ESTE REAL. Vor muri miliarde, scopul este sa ajungem initial la 1 miliard (cam in 3-4 ani spera ei, prin otravirea si controlul cu „vaccinuri” mengele), apoi vor ramane doar copiii, 500 milioane. La faza 4 „elitele” se vor ascunde in buncarele construite cu sarg in anii trecuti. Dar voi, dragi romani, continuati sa respirati si sa bagati in voi mici si bere. succesuri.
  https://lastdaysglobalism.wordpress.com/2019/09/02/the-sinister-georgia-guidestones/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Dark_Winter

 26. Slugile de dreapta de la Cotroceni și Palatul Victoriei nu i-au niciun fel de atitudine.
  Nu că resul n-ar fi, dar Iohannis și Orban cele mai mari slugi buni preteni cu Zuck.

 27. Unul mai mediocru decât ăla de dinaintea lui. Că vorbește românește egal cu zero dacă vorbește și comportă așa într-un mod total nediplomatic al unul stat care se pretinde democrtatic „farul democrației în lume”.

  Dacă câștigă Biden o să vină unul și mai rău decât ăsta, cu primirea necondiționată și fără număr de refugiați, căsatorii gay și ce mai vor alde Șoroș.

 28. Votam cu patru maini si cu sinceritate, pe dl. Trump, urmas al fauritorilor Americii prospere si care Natiune eroica, in al doilea Razboi Mondial, alaturi de URSS, Marea Britanie, i-au ingenucheat pe Nazistii criminali si pe bolnavul psihic Hitler !
  Moshneagul rautacios Biden, este extras din formol, de strigoii si fantomele unui trecut blestemat.

 29. @ Jardan Durais. Este un text pertinent care reflecta profesionalism si analiza coerenta, ceea ce devine „incomod” pentru actorii si mercenarii sistemului;deci omul trebuie „demolat”, este pe liste. In editorialul „Pericol de trantire a alegerilor………” v- am vorbit de „Ganditorul” lui Rodin(ca o metafora de cum ar fi corect si sanatos sa privim societatea actuala) Sunteti ca de obicei ” tendentios” (de la „cei care va impartasesc atitudinea n-am pretentii, dar parca de la dvs…as avea.) Multi ar vrea sa aiba mintea si coerenta lui Severin! Singurele argumente sunt legate de…”puscarie”.(Ati inteles acest text? Evident! Insa ura si angajamentul dvs.va interzic un comentariu obiectiv(puscria e.. suficienta. — Celiné a fost „colaborationist” dar acest lucru nu l-a impiedicat sa fie considerat unul dintre marii scriitori ai Frantei(evident, pastram proportia, ex. dat este ca principiu, nu valoric).Realizati cate personaje de prima marime ale „sistemului” ar fi trebuit sa aiba aceeasi soarta daca nu ar fi fost menajate si albite(ca un perete de chilie dat cu var) de procurorii aserviti,protocoale secrete si servicii?? Cunoasteti cumva un domn care ptr.50.000 euros ceruti(trafic de influenta) este..bine merçi..? Dar stiti motivul ptr. care Severin a facut puscarie, iar Dragnea o executa ??

 30. Toti generalii din serviciul extern sunt Editat. Ei au trecut dela portofele la manglit milioane de dolari, alaturi de Hunter Biden ! Baietii cu ochii albastrii bronzati , au inteles imediat ca americanul este unul de al lor . Ce cauta Editat in munca de spionaj ?
  Probabil ca au fost selectati pentru talentul lot in limbi straine , daca consideram limba roma vorbita ca o limba straina . Caci roma literara nu exista. Un alt avantaj este ca sunt depistati imediat ,fiind bronzati din nastere . Sau chiar inainte.
  Nu sunt rasist. Editat!

 31. @Zmeul zmeilor probabil NU e doar în basme poate este chiar în realitatea pe care o trăim, de vreme ce semnează, ignorant față de lumea pe care o trăiește și terfelește cu nonșalanța de reptilian, căci pseudonimul luat ASTA înseamnă: smeu sa zmeu = balaur, reptilă uriașă, relicvă a unor ere demult apuse, întunecate, pe care „zmeul” nostru încearcă să ni le impună cu falsă emfază și superioritate! Din nefericire, corcituri dintre reptilieni și oameni încearcă să încolăcească planeta ca o cobră veninoasă! Acest „basm” îți place, zmeule veninos?!

 32. La așa electorat, așa „autorități” cu care ambasadorii își permit orice vor ăia care trimis în funcție sau propriile interese personale, Gitenstein la Fondul Proprietea.

 33. D-le Prof.A.Severin,jos palaria cine stie carte stie carte;Domnia Voastra stie cu virf si indesat.Mi-a placut si am apreciat un comentariu mai sus asa:Romanii au asteptat 50 de ani sa vina americanii,iar in urmatorii 50 de ani vor astepta sa plece.Numai ca in urmatorii 50 de ani ne vor secatui complet americanii si altii ca ei,atita timp cit vom accepta sa fim condusi de alogeni strini de neamul si credinta noastra.

 34. Tzucalari au fost, tzucalari sunt inca (din gros).
  Noi avem tzucalarul merkelei.
  ei au tzucalarii soros-ului.

 35. Posibil ca Merkla sa fie si ea tzukalara lui Sorosh…si atunci neamtzu devine si el tot tzk lui Sorosh.
  Totul pentru comunismul globalist.
  O planeta de sclavi care trebuie sa munceasca pentru rasa aleasa.
  Trump va face curat. Va face o misiune spre pla eta Marte cu toti globalistii.

 36. Destul de slabă și forțată argumentația dlui Severin. Un articol modest.

 37. Problemele sunt clare. Penalul asta care a facut de ras tara la UE cand a ,,muscat ” nada , dar fara sa stie ca ,,pacientii ” erau ziaristi britanici. In acest articol asistam la o denigrare a ambasadorului USA . Acest limbric, Adrian Severin ,in loc sa dispara din viata publica fiind penal si antiroman coleg cu Petrica Roman, este scos de protectorii lui rusi la inaintare simtind ca Romania se trezeste si le cer sutelor de sifonari sa- si atace prin orice interventie in mass- media tara lor natala. Limbricul aduce in propozitii si pe chinezi dar , la final si pe rusi . Si crede ca daca nu iese Trump , SUA va renunta la Romania. Se inseala amarnic. Romania si – a ales calea . Exact ca in lozincile scrise in 22 decembrie 1989 pe zidurile cladirii fostului ,,Masini export” , langa Teatrul National, sterse de autoritatile comuniste cu fata umana: GUVERN CRESTIN FARA COMUNISTI. FARA RUSI. Vorbim despre ce va fi dupa alegerile parlamentare si schimbarea Constitutiei cu tot ce va veni pentru salvarea Romaniei. Ciolacu si comunistii vor sa extinda ciuma rosie si la partidul ecologist prin infiltrarea ciumatilor: Mitraliera, Nicolae Serban , Liviu Plesoianu. Este exact migrarea asazisilor ziaristi instruiti de Dumitru Tinu , ofiter de securitate si fost ,,lucrator” la organul director al P. C.R. ,, Scanteia” , propietar al ziarului ,,Adevarul” : Cristian Tudor Popescu, Adrian Ursu, Bogdan Chireac si Lelia Munteanu, la noul ziar ,,Gandul ” avandu – l pe Mircea Dnescu , turnatorul de la ,,uniunea scriitorilor” ,senior editor, scanteie- zand si aceasta gazeta .

 38. @anonim
  Ineptule, in anii 90 china de-abia isi re-incepea reformele – de data asta extinse la scara generala (dupa socul irak 91). Si dorea sa devina mare exportatoare, nu sa importe produse proaste si la pret de dumping. Altfel de ce ceausescu n-a aplicat planul tau maret, ca doar era disperat dupa piete?
  In anii 90 auzeai doar de taiwan, koreea si japonia; china doar absoarbe tehnologie, chiar si numai lohn.
  De ce n-a aplicat chiar china solutia ta imbecila – productia CU ORICE PRET?
  A adus in schimb tehnologie de ultima ora si, in timp, si-a dezvoltat propriile centre de cercetare.
  Toate firmele noastre erau cu tehnologie de anii 70 si de-capitalizate; mai grav, orice acces la creditare (adica reformare tehnologica) ne-a fost barat pana la isarescu si psal = tocmai distrugerea industriala.
  China ne salveaza in 97 de incapacitate, altfel eram destinati la dominion economic, alaturi de bulgari. Mai mult ar putea acum dar nu mai are cu cine – de pilda cel mai mare centru huawei extern se face la budapesta.

 39. Al ineptule China incepea reformele din anii 70 de pe vremea lui Deng Xiaoping deci sa tot fie vreo 50 de ani ineptule…

 40. Cand Werner era premierul Grivco-USL, adica si PSD cum era NU mai era cu ciuma rosie?
  Sau primarii PSD care trec la PNL, nemaivorbind de unii care prin 1989-2000 aveau o varsta la care politica era inexistenta sau nu exista. Toata asta cu ciuma rosie o imbecilitate.

 41. Dima De-ar fi numai Severin. Dar vei vedea in paginile Cotidianul mai multi imbarligatori. Aici este locul lor, singurul unde sunt primiti sa prosteasca pe cei cu minte scurta.

 42. @Al: Inept est tu si autobagator in seama. Se putea ca tu, derbedeule, sa nu-ti dai in petec cu imecilitati de ins dus cu capul si bautor de samahoanca? In anii ’90, China era deja o mare putere, cu numeroase centre de cercetare recunoscute international – vezi lista participarilor la simpozioanele aero sau naval. La noi, in anii ’80 inca se importa tehnologie vest chiar moderna. Cum insa tu nu ai intrat niciodata in bblioteca vreunui insititut de cercetare din Romania ci te scalzi in glodul mahalalei tale din Gagauzia …

 43. @Dima dacă tu chiar crezi tot ceea ce ai scris dă-mi voie să îți spun ești un mare bou. Însă în stilul tău alambicat ajungi la o concluzie adevărată: SUA nu va lăsa România, că așa țară de proști și vacă de muls mai rar.

 44. Este OARE poporul roman un popor de sinucigasi…???
  Numai o REVOLTA POPULARA GENERALA ca in Coreea de Sud intreprinsa in anii ’90 mai poate NORMALIZA viata publica si cea sociala din Ro.
  Atunci sud – coreenii au optat, luptat si infaptuit o republica prezidentiala.
  I-au condamnat prin JUDECARE PUBLICA pe POLITICIENII, GUVERNANTII, DEMNITARII, JUDICIARISTI si pe cei cu FUNCTII PUBLICE vinovati de MAREA CORUPTIE intretinuta de acestia cateva decenii. Totodata au dispus si confiscarea averii acestora NEJUSTIFICATA pana la rude de gradul doi.
  De atunci gradul de fericire a poporului sud-coreean creste constant. HAIDETI ROMANI la REVOLTA POPULARA GENERALA cat mai avem oportunitatea necesara, adica cat mai avem si noi romanii TARA, sa inlocuim HAZNAUA sau TROACA POLITICA din Ro PLINA de ZOI, LATURI , GUNOAIE si REZIDUURI UMANE cu ELITE adevarate ,progresiste, NATURALE si DEMNITATI umane de CARACTER si cu HAR DUMNEZEESC si de VOLUNTARIAT care sa aduca fericirea mult asteptata de secole si BINE meritata poporului roman.
  Ro din 1990 este capturata de MAFIOTI, BANDITI, TALHARI, DERBEDEI, etc si trebuie recuperata daca mai putem si cat mai avem ce.
  Numai o diagnosticare profunda si riguroasa a cauzelor nocive, toxice existente in calea PROGRESULUI NATIEI ROMANE ne va conduce la ELABORAREA unor STRATEGII si PROGRAME eficiente DE DEZVOLTARE in interes general-national.
  UNDE SUNTETI VOI ADEVAR si DREPTATE PODOABE SFINTE ALE EXISTENTEI UMANITATII PENTRU CA OCHII ROMANILOR PLANSI si TRISTI DE VEACURI VOR SA VA VADA…???…

 45. Sunt cetatean roman si american iar prin casatorie japonez.
  In calitate de cetatean roman am dreptul la Adevar.
  Autoritatille romanesti sunt obligate prin legislatia romana
  sa raspunda la intrebarile unui roman, Jurnalist de Investigatie
  Deci ca cetatean cu domiciliu in strainatate am trimis o scrisoare catre
  Ambasadorul Romaniei in SUA. Fost sef al servicilor.
  Am cerut sa raspunda despre intalnirea cu Hunter Biden inaintea
  de vizita in Romania. Am aflat de aceasta intalnire din New York Times.
  Nu am primit niciun raspuns. Acrasta ideie ar trebuii reulata de un excelent jurnalist……domnul Nistorescu.

 46. Faceti voi revolutie la voi.
  Unde negrii stau degeaba si primesc dolari .Daca Trump nu castiga alegerile o sa va mancati unu pe altu de foame.
  Noi stiim bine ce avem de facut.
  Sa dam afara strainii din tara.

 47. Cine N-are Cultura , sa Exporte Oriunde Cultura , prin Europa , prin S.U.A. , dar un Lucru trebuie de Inteles , a se face Auzit pe mai Multe Limbi Straine , sau a se face Auzit in Ambele Culturi , in Domeniul Artei , Muzicii , Dansului .

 48. Nu sunt antisemit ci pro semit. Un admitator al Israelului si a
  poporului evreu. Dar ambasadorii trimisi de America
  Sunt o rusine a neamului.
  Ghitestein va fi arestat in curand .
  Intalnirea lui cu Hunter Biden spune multe , deajuns
  sa fie trimis dupa gratii,

 49. Presedintele roman joaca pe mina democratilor!
  Deci si-a dat foc la valiza . Nu stie nimic de Hunter
  si intalnirea sa cu ambasadorul roman.
  Nu stie nimic despre participates Generalului Generatu .
  Oare nu poate cere copia integistrarii dela Helvig sau omologul american!

 50. Romanii sunt mintiti si manipulati de presa soroista,
  anti americana si anti Trump.
  Nu se aude nici o vorba despre lap topul predat de Giulianii
  politiei ! Dece ?
  In laptop se vorbeste de o fetita de 14 ani de origine romana.
  Prea bronzatul sef SIE generalu Predoiu a incercat si asta .
  Voi revenii la RACOLAREA de catre serviciile romanesti
  a lui Hunter Biden.

 51. La fel ca pe vremea comuniștilor, cetățeanul român a devenit victimă sigură a propriului stat. Am ajuns să trăim zilele când statul își „vinde” și își trădează proprii cetățeni după ce, în prealabil, „i-a încercuit” într-o formă de prizonierat. A intra in dispute cu un astfel de stat, pare de-a dreptul un act de nebunie dacă nu chiar unul sinucigaș.
  Dacă în timpul comuniștilor a existat posibilitatea să te plângi străinătății, astăzi cui să te mai plângi? Ar fi ca și cum te-ai plânge propriului călău.
  Oare cum ar trebui să arate un Paul Goma al zilelor noastre? Greu de spus. Probabil ar trebui inventat din calculator dar și robot să fii, nu ai cum să accepți un asemenea crunt adevăr.

 52. @Cinicul Diogene: majoritatea clipurilorlorreptiles au fost sterse de pe you tube. Ce gaseam cand eram a 11-a nu mai gasesc deloc azi si nana cum imi place mie sa-i zic, inca pescuieste de pe aici. De ce e lasata ca oricum mai are doar 2-3 puncte si e pa pa la mare … maxim 2023 si ea .. e un an de schimb de intelepciune intre lumi…

 53. Exista un serial bun despre misterele lumii si care se contopeste cu ideile de baza si regia lui Inferno.
  De fapt sunt adevarurile lumii vazute in cele mai dure fatete.
  Acest serial se numeste DIG (produs in 2015) si anticipeaza ce va fi in 2033 posibil.
  Tematica abordeaza problema ambasadorilor excelent si ce va mai urma in lume … Intrebati pe oricine despre 2033.
  https://www.cinemagia.ro/filme/dig-613215/

 54. „Validarea primarului ales al Timişoarei, Dominic Fritz, susţinut de Alianţa USR PLUS, a fost atacată la Tribunalul Timiş de către trei persoane, astfel că învestitura sa în funcţia de edil, programată pentru marţi, va fi amânată.

  Dosarul 25174/325/2020 a fost înregistrat la instanţa judeţeană de judecată joi, la Secţia I Civilă, având ca obiect „validare primar”, în stadiul procesual de apel, arată, vineri, site-ul Tribunalului Timiş.

  , Dominic Fritz nu ar putea ocupa funcția de primar al Timișoarei deoarece nu deține cetățenie română.”

  P.S.
  Dacă o ţinem tot aşa , mâine-poimâine nr trezim şi cu Zaharescu că a câştigat vreo primărie, eventual pe la Dorohoi. Tot susţinut de USR şi alte servicii…

 55. „Dar iti spun un lucru, tema nationalista folosita de Dragnea a fost sa acopere hotiile lui,sa va atate impotriva altora astfel incat voi sa-i fiti vajnici aparatori. Ca el reprezinta patrionul national si ca strainii il vor inchis. Si a prins la voi. L-ati crezut. De ce? Pentru ca multi ii semanati,doar ca nu aveti curajul lui de a fura ,a minti si a mitui electoratul.Alta explicatie nu am. ”
  Păi, cum să ai băi năucule, vezi că ţi s-au încurcat sforile şi ţi-au prins şi coele de ţipi în halul ăsta : Mă rog ce-a furat Dragnea ? Ceva case ? Ceva saci cu voturi, a omorât vreun penelist pe trecere pietoni, sau a trecut pe roşu de buze a vreunei pedeliste ?
  Se fură-n draci, cu potbagaj şi saci, se conduce prin ordonanţe de urgenţă, Parlamentul este trecut la organizaţie mafiotă şi se face abstracţie de hotărârile lui, CCR-ul e bandă de hoţi , doar sasul cu guwernul lui îşi fac de cap şi împrumută în draci, cât pentru trei generaţii ca să cumpere nişte cioarse şi tu ai nesimţirea să tot te bagi ca aia-n fund ( e vorba de cămaşă şi de homălăi) că ăla a rugat oamenii să iasă la vot, sau că s-au plătit nişte salariate care făceau treabă la partid , nu prin paturile unor penelişti, şi pentru asta face puşcărie, nu ca Wermele din Deal şi şleahta lui de penali, apăraţi de statul de drepţi !
  Nesimţitule !

 56. @anonim:
  Ca de obicei esti incapabil de nuante, doar de lozinci otova.
  Tema (deschisa de tine) nu era ‘cand a inceput china reformele’ [oricum deng ajunge in top, nu in varf, abia in dec 79, si are urgente politice] ci ‘DACA ne putea ajuta china in anii 90, ca sa evitam dez-industrializarea’.
  Adica ‘avea china suficiente resurse ca sa fie generoasa cu noi’? Isi facusera reformele efecte la scara masiva?
  Raspunsul este NU – si cea mai buna dovada este ajutorul din 97 (desi mic, miraculos pentru noi): daca putea, nu se oprea china la o biata suta de milioane de dolari. MAI ALES PENTRU NOI.
  Dar criza din 98 batea la usa – si in asia socul a fost mult mai mare decat in rusia.
  Reforme economice masive incep abia in 92 si pana atunci au fost destule probleme, pierderi si inflatie. Soarta irakului a fost un argument suprem pentru toti politrucii reticenti (energizati dupa tienanmen).
  Oricum aluzia ta ca ei ar fi putut fi lada noastra de gunoi de export denota ca nu-i cunosti pe chinezi (si in general, tu nu cunosti nimic remarcabil).

  Ce exporturi masive mai aveam noi in anii 90 – de pe enfatica ta ‘tehnologie importata in anii 80’? Practic zero – prabusirea caer a pus punct fictiunilor noastre, inflatia suprimata de un deceniu a explodat oprind orice investitii, staff-urile de tehnocrati exhalau doar pasivitatea cultivata asiduu.
  Doar o mana de dinozaurieni ca tine mai repeta lozincile socialiste – bieti lobotomizati dintr-o lume kafkiana revoluta.

 57. Zmeule…DA Editat MAI ESTI!..CA UN ZMEU DE PROST!TU in afra de a manca mici si bea bere,iti folosesti vreodata aia doi neuroni pe care ii ai la altceva? Ca tu esti destept cat o gaina beata…la mai mare..problema e ca datorita unor imbecili ca tine se pripasesc tot felul de lighioane la conducere si trebuie sa-i inghitim si noi…ZEVZECULE!!!

 58. Ce ai zice tu Severine, Editat, sa-ti sufle si tuseasca drept in nas un bolnav de covid care nu poarta masca? Pana la urma asta se va intampla cu certitudine. Ticalosii de teapa ta nu vor fi uitati de Dumnezeu. Vei gusta si tu din plin deliciile a ceea ce tu le doresti romanilor intoxicandu-i cu teoriile tale cretine de sorginte sovietica. P.S. Oare o mai fi scazuit concentratia de hidrogen din apa? Tu ce informatii mai ai, stiu ce te procupa problema pana la un nivel de isterie.

 59. sa credem ca totusi unii au dat o sansa Romaniei,
  De pilda Nostradamus are un catren care suna cam asa deci fara interpretare, doar tradus din franceza:
  Poporul roumaine de pe paralele 45/ Mesopotamia Europei a fost si va fi stralucitor.
  Mihai Eminescu
  La trecutu-ti mare, mare viitor
  Un indian din sec XX Romania va straluci, etc.
  In acelasi timp Calendarul Sumerian se apropie de sfarsit,
  Biblia in multe capitole avertizeaza…
  Unii cred ca se pot ascunde se ineala crezand ca nu-i vede Cerul…
  Cine are inima i-a tresaltat aseara cand fratii se indreptau cu faclii spre Bucuresti…
  Cat de neom poti fi ca sa accepti sa schilodesti sufletul neamului in care traiesti chiar si ca strain?
  Vine vremea cand „faptuitorii” de intuneric vor fi mistuiti de Lumina…

 60. @Al: De aceasta data, nu te mai iau in seama. Nu e nimic de discutat cu un derbedeu, o nulitate dezaxata care o face pe sacerdotul. Numai o astfel de nulitate il poate scuipa pe Titulescu, mintind de la ochi dar ridicind osanale lui Franco, Stalin, ba inca si Lebed. Du-te si vintura-ti aberatiile la circiumile gagauze, caci acolo iti este sufletul si mintea.

 61. ce ligau acest adrian deverin …..psd este cel mai proamerican din romanai in timp ce zuckerman ii numeste baronii rosii soi criminali….acesti psdei si fostul detinut de drept comun adrian severin n-au niciun fel de demnitate …..zuckerman el Editat coloana a cincia a israelului in sua suporterul terorismului Editat acuzati de pompierii din nyc de massmueder a 3000 de amerivcani in 911 2001

 62. Doru ,Vezi ca ma jos de tine sunt multi care i-au dat de capat valorii tale zis Severin. Vrei sa-ti mai repet? Fiecare cu valorile care-l reprezinta. Daca tu esti mandru cu Adrian Severin e strict problema ta. Dar ca sa ni-l bagi pe gat ca pe un om de luat in seama deja esti un nesimtit. Un puscarias, care ti-a facut de ras tara, tu patriotul si nationalistul nu te-ai simtit jignit? Sau esti chiar Severin? Auzi, lasa-ne. Esti prea josnic pentru a fi luat in seama. Mai deschide si tu ochii sa vezi realitatea. Sa vezi care este trendul Romaniei si a generatiilor ce nu se mai lasa prostiti de toti gargaragii.

 63. Radu Humor Cu cine vorbesti? Cu Badea sau Gadea? Vezi ca Voiculescu trage cu urechea .Nu cred ca trebuie sa te ia cineva in seama cu ceea ce ai scris. Dar fiecare are dreptul la opinie,chiar daca este gresita. Dar la tine nu vad naivitate ci nemernicie. Tu ai constiinta ? Ma bucur ca ai republicat parte din postarea mea. Sa vada si altii ce am zis si poate se gandesc mai mult inainte de a valida un partid plin de sangele revolutionarilor si al victimelor mineriadelor. Acolo este radacina raului, la Iliescu.

 64. @anonim:
  Nu e de mirare ca n-ai nici o replica – subiectul china te depaseste cu mult; si aici nu prea ai lozinci disponibile.
  Despre ‘seriozitatea’ ta am dat proba, nu e nici o surpriza. Adevarat, nu ma asteptam sa fii si las. Dar s-o mai postez o data, nu strica:

  ‘Un ideal creator al lui titulescu’ – 13 iulie
  29 iul 18:36
  Spui: ‘Tabloul de ansamblu arata ca URSS nu s-a chiar destramat ci doar retras, siret si neconvingator, de la periferie. Acum, Imperiul Rus este in curs de refecere, sub ochii complezenti ai Occidentului duplicitar si narcisist.’

  DOUA LUNI MAI TARZIU:
  Navalnii transant – 01 octombrie
  1 oct 13:11
  ‘Parerea mea este ca Occidentul alimenteaza traditionala ostilitate a Extremului Orient fata de imperiul rus, ostilitate care exista de pe vremea tarismului.Totul pentru distrugerea Marelui Urs.Din acelas registru fac parte maidanul ucrainian,tentativa ,deocamdata esuata ,de rasturnare a lui Lukashenko,propaganda fara precedent a Vestului despre asazisele intentii agresive ale Rusiei,avansul ocupatiei militare a NATO in Estul Europei.’

  Ce mai e de adaugat, bolsevic mic si sexos?
  In alte doua luni ai sa vituperezi impotriva chinei.

 65. @anonim:
  Cat despre titulescu, stalin si franco – totul e cum grano salis pentru un om normal. Pentru un bolsevic ca tine insa radicalismul e o datorie genetica.
  – Stalin ne-a retrocedat ardealul si doar pentru asta gestul ar merita apreciat. A facut-o insa IN POFIDA presiunilor anglo-saxonilor si a propriilor consilieri. Asta nu inseamna ca stalin e un ideal politic.
  Pe unul ca tine insa o romanie ‘integrala’ te face sa vomiti.

  – Franco merita iarasi aprecieri. A scapat spania de leprele bolsevice si I-A REZISTAT LUI HITLER (cati au reusit, manstein – si mai? … cert, NU ANTONESCU). Ba chiar l-a turbat, n-a cedat nici un milimetru. A FOST INAINTE DE TOATE SPANIOL, si abia apoi general sau falangist.
  Dar pe tine orice valori nationale te isterizeaza.

 66. – Iarasi, la titulescu nu e de mirare ca-i ridici in slavi greselile (uriase). Si tot ce e bun maculezi.
  Intre timp am mai gasit buzatu – ‘titulescu si strategia’: informatia cu deturnarea comenzilor de armament catre teroristii din spania e sigura, o analizeaza chiar amicul tau potra.
  100 de tunuri si 3 escadrile !! Titulescu NU AVEA MANDAT pentru asta; si NU ANUNTA PE NIMENI !!
  E o chestie de curte martiala, nu degeaba a evitat romania apoi.
  La stalingrad cele 100 de tunuri ar fi facut diferenta pe unul din flancuri – sunt sigur insa ca lipsa lor iti da prilej de jubilatie.

 67. @Al: Te-a apucat iar logoreea, delirul. Ti-am raspuns itotdeauna articulat. Tu, dezaxat cum esti, o tii langa cu aceleasi mantre. Ei bine, bate acum cimpii singur.

 68. @Al: Bolsevic esti, prin prostiile pe care le debitezi si sustii cu incapatinare. Nul dar autobagator in seama, nu ai sezizat ca textul de pe 1 octombrie despre Navalnii nu imi apartine, frazarea si ideatia fiind diferita dar nici nu dai adresa articolului. Nu imi apartine nici cel de pe marginea acestui articol semnat ‘Anonim.’ ; nici diferenta de pseudonim nu ai vazut-o, e prea dificil pentru un zero cu idei fixe. Mai treci pe la dezintoxicare ca ai halucinatii.

 69. @anonim:
  🙂 🙂 🙂
  Ti-am dat replica dupa mai bine de o zi si tu deja in 10 minute esti prezent!
  Developeaza magistral diferenta dintre noi.

  In alta ordine de idei, cand pana si pretenu’tau potra te-a tradat cum sa nu cazi in depresie …

 70. @Al: Potra nu a tradat nimic. Stiu textul si l-am comentat la timpul lui. Delirezi iar in pshoza ta.

 71. @ anonim
  Tocmai ca frazarea (sau mai bine-zis absenta ei) iti e specifica. Un carnat fara aliniate.
  Iar aici ai stat atatea zile si spui abia acum ca e altcineva, amuzant nu gasesti? Mda, inteleg – ai si personalitate multipla.

  Relativ la titulescu, ai stiut deci de marsavia fara seaman cu deturnarea armamentului si n-ai zis nimic? Te mai si prefaceai inocent intrebandu-ma unde am auzit asta.
  La fel cu punctul 2 al schitei tratatului de la talloires.
  Om de onoare, ce mai …

 72. @Al: Nu gasesc nimic amuzant in delirul tau de ins dus cu capul, despre alti forumisti cu alte pseudonime (de ce trebuia sa te informez despre ce spun altii??), indiferent cit de apropiate de cel pe care il utilizez eu (moderatorul ar putea confirma diferenta de IP daca ar binevoi sa se implice) sau despre pretinsa mirsavie a lui Titulescu. Ultima este iar minciuna sau fabulatia unui neica nimeni fara cunostinte de fond dar foarte rauvoitor, asa cum ai mai insirat si cu alte ocazii. Esti complet neserios si prost crescut, asta mult prea putin spus.

 73. @ anonim:
  Diferenta de IP nu spune nimic, doar ca sunt doua locatii. Oricine ar fi vexat sa vada ca nickname-ul ii e utilizat fraudulos; si n-ar astepta ZILE INTREGI sa anunte impostura.

  Cum adica ‘PRETINSA marsavie a lui titulescu’?? Scursura bolsevica, ma intreb cat de mult poti sa dispretuiesti romanii si armata romana ca sa spui ca e perfect in regula ce s-a intamplat.
  Adica ajungem la stalingrad cu divizii intregi fara tunuri at sau moderne si n-ai nici o tresarire, lepra internationalista?
  Djuvara relateaza ca la re-cucerirea basarabiei bateria lui avea in dotare inclusiv piese din 1877!! Si majoritatea erau din 1916.
  Cand romania in 36 e amenintata din 4 directii + ostilitatea germaniei, isi permite sa deturneze cel mai modern armament catre hoardele de trogloditi, FARA SA ANUNTE PE NIMENI??
  Dupa cum scriam altadata, lichele ca tine nu ajung niciodata pe front … impostura onctuoasa si lasitatea ii fofileaza. Apoi ii acuza insa pe ceilalti ca n-au exhalat suficient eroism.

 74. Dar sa-ti dau replica si ultimelor tale traznai, relativ la ‘expertiza’ titulesciana (in ‘Belarus: protestatarii au iesit’ 6 sept).

  – ‘Punctele 2 si 3 nu sint contradictorii ci doua conditii: intrarea in actiune a Romaniei si URSS se produce numai cind Franta intra in actiune’
  Din minciuna in minciuna ajungi sa te devoalezi pe deplin. UNDE trebuia sa intre romania ‘in actiune’? Sau insinuezi ca aveam nevoie de ok-ul frantei si de miscarea ei ca sa ne aparam de o agresiune?
  Explicatia e ca desigur tratatul trebuia sa fie nu defensiv ci OFENSIV; si VIZA GERMANIA!!
  – Evident ca punctul 2 il contrazice pe 3: daca eu dau ok-ul de la bucuresti, ce nevoie am de alte masuri de siguranta? – DACA E UN TRATAT DEFENSIV.
  Daca nu, e o asigurare in plus, ca la libera trecere germania sa fie zdrobita. Pentru ca altfel, sovieticii se vor retrage pe carpati sau chiar pe prut. Si tot tratatul ar fi INUTIL – provocam germania fara rost, doar ca sa lingem dosul frantei.
  – Insa toata lumea e de acord (numai tu faci exceptie, ineptule) ca stalin n-ar fi respectat nici un tratat (cum a si facut-o cu alte tari limitrofe); cum de altfel nici franta sau anglia n-au respectat tratate similare.
  O dovada in plus relativ la autismul in care titulescu se scalda, denuntat delicat si de danielopol. Si autism pe care titulescu il va denunta explicit apoi – numai tu n-ai aflat.

 75. – ‘Danielopol nu spune ca ar fi vazut insemnarile lui Radulescu ci ca tot ce a aflat le stie prin Radulescu, ceea ce sugereaza mai mult o informatie transmisa oral decit vederea unui inscris, fie si ciorna sau insemnari.’
  Adica nu-ti ajunge ca-l faci pe danielopol senil, il maculezi alaturi si pe radulescu!! Care se apuca sa inventeze locatia talloires – DESI PARTICIPA PERSONAL!! SI DA DETALII DE JUMATATE DE PAGINA !!
  (Desigur nu percepi ca daca il faci senil pe radulescu asta il exclude pe danielopol – care doar transmite.)

  – Si daca tratatul trebuia sa fie defensiv, in vazul lumii – la montreaux, DE CE DISPARITIA VALIZEI CU DOCUMENTE??
  Documente pe care SI gigi anastasiu le numeste ‘DOCUMENTELE DE LA TALLOIRES’ [p 99], el iar fiind un participant !!! Si el era senil?
  De ce a fost moscova interesata de valiza? Daca nu era nimic compromitator si totul era doar defensiv? Dimpotriva ar striga: ‘iata, am luptat pentru cauza pacii’, ‘n-am amenintat pe nimeni’.

  Insa daca tratatul trebuia sa fie ofensiv, anti-german, e ff grav – e o justificare pentru barbarossa!! [si, en passant, si pentru diktatul de la viena]. CEEA CE NU CONVINE DELOC. De aceea valiza trebuia sa dispara!

 76. @Al: Nu ai decit sa delirezi cit poftesti pe subiectele discutate si rasdiscuate pina acum. Nu am capacitatea de a ma delocaliza ca in Star Treck. Ce spui cu IPul sint speculatii de badaran dus cu capul, la fel ca si restul. Articolul lui Potra nu spune cu certitudine ca Titulescu ar fi deturnat acea comanda de armament. Nu se mantioneaza sursa primara a acestei informatii sau nu se cunoaste. Aceasta certitudine exista doar in mintea ta mucegaita verde – brun, degenerata ulterior in rosu. Titulescu nu a fost chemat in justitie. Aceasta arata fie ca nu existau probe si era o insinuare destinata sa-l compromita, fie ca deturnarea s-a facut in cirdasie cu persoane suspuse in Stat, in conditiile in care nici Franta nu era incintata de aceste livrari catre Romania, pentru ca Romania sub Carol aluneca pe zi ce trece de partea Germaniei – vezi in acest sens nota de subsol din cartea mentionata. In alta ordine de idei, bolsevici sexosi sint bulangii cu care imparti boschetii. Oricum, cazul tau este unul de ospiciu.

 77. @anonim:
  IP ul e locatia conexiunii, nu identitatea unei persoane. De pe acelasi ip pot scrie 10 persoane; si aceeasi persoana poate sa scrie din 10 locatii si va avea 10 ip uri. Oricum te tradeaza stilul – acelasi carnat de insailari, fara aliniate.

  Relativ la deturnare exista dovezi irefutabile – doar un jalnic inept, causeur infantil nu le gaseste. Asta pentru ca nici n-ai citit articolul! Te-ai multumit cu partea de inceput, unde intradevar potra se intreaba (din inertie cazuistica) daca e o informatie sigura.
  Marturia lui roman si – mai ales – a lui savel (data lui potra insusi!) laolalta cu altele corelate sunt probe beton. Dar pentru asta ar trebui sa citesti – dupa cum am mai spus esti de nivelul romantzistului beevor (narativitatea primeaza, nu faptele).

  Oricum, e simptomatic ca n-ai nici o tresarire relativ la marsavia faptului. Esti desigur alaturi de amicul potra in exaltarea gestului, adeziunea republicana intrunind chipurile asentimentul „MASELOR POPULARE DE LA ORASE SI SATE’ 🙂 🙂 🙂 p287
  In pofida faptului ca 20.000 de biserici urmau a fi rase – laolalta cu biblioteci publice si autodafe uri.
  E o dovada de inalta civilizatie (bolsevica)!!

 78. „Titulescu nu a fost chemat in justitie.”
  Asta ar mai fi lipsit – un scandal international, cand pana si anglia si franta erau pasive iar germania si italia pandeau.
  Tocmai noi, care la trianon primim linia arad-oradea-satumare din considerente de securitate rafinate din episodul bolsevic maghiar! Iar bietilor unguri toata lumea le intoarce spatele – in calitate de stigmatizati ex-bolsevici!
  Delirul tau n-are limite! Macar citeste basme, nu diplomatie.

  Sigur ca aluneca SPRE germania carol (dar nu LA) – doar eram LA extrema franceza. ECHILIBRUL a fost timp de secole virtutea noastra in diplomatie. Anul 1936 a fost pivotal, fictiunea titulescu incepea sa miroase urat (desi inca de la locarno trebuiau luate masuri urgente).
  Cand chiar franta si explicit anglia! danseaza cu hitler si cu revizuirea tratatelor – noi trebuia chipurile sa ne izolam si mai mult.
  Gestul lui carol e validat chiar in carte de buzatu (o figura incomparabila cu lingaul potra), numeste demiterea lui titulescu o proba de ‘REALISM POLITIC’ !! Iar despre relatiile carol-hitler vorbeste si potra !! – dar desigur trebuie sa le descoperi si tu …
  As adauga ca hitler va trebui sa-l astepte pe vanitosul si manipulabilul antonescu pentru a avea la bucuresti servantul pe care si-l dorea.

 79. @Al: Nu exista nici o proba irefutabila. Daca ar fi existat, ar fi fost demult prezenta in scrierile istoricilor si problema ar fi fost inchisa. Or, asta nu face nici Potra in articolul invocat si nici Valter Roman, care este inca si mai rezervat. Daca o face Djuvara, trebuie sa si-o sustina cu probe, nu cu giumbuslucuri. Informatia pe care o da Savel Radulescu este incerta, odata ce el vorbeste de ‘unele comenzi’, nu de de cele 100 de tunuri si 3 escadrile, din „informarea” lui Gheorghe Cantacuzino, si aceea nesustinuta cu probe. Ghilimele apartin lui Potra. O obscura organizatie legionaroida, ‘Bratul care nu iarta’, il acuza de cedarea a citorva avioane din cele comandate, deci nu de 3 escadrile, care ar insemna citeva zeci de avioane. Nimeni nu si-ar construi o acuzatie pe baza unor zvonuri care se si mai bat cap in cap. Nimeni cu exceptia purtatorilor de camasi, verzi, brune, negre, trecute mai apoi la rosu. Probabil nu inseamna cert pentru cineva cu discernamint, nu insa si pentru clientii ospiciilor. Acestia sar din orice direct la concluzia fixismelor care le populeaza fantasmele. Valabil si pentru delirul cu IPul.

 80. @anonim
  Problema ESTE inchisa, din moment ce nimeni nu contesta informatia in sine (marsavia lui titulescu), doar detaliile si semnificatia ei. Exista prea multe surse chiar.
  Ce rezerve are roman? nici una – a trimis si telegrama de multumire, a primit chiar si raspuns: autistul titulescu le ura succesuri sceleratilor!!

  Deci si radulescu si roman mint – doar pentru ca niste legionari acuza si ei, probabil trunchiat ?? un exemplu de sofism bolsevic clasic!!
  Si daca minte radulescu minte si potra – acelasi silogism ca si in cazul danielopol talloires; dar aici e … altceva … n’est pas?

  Problema s-ar putea transa foarte simplu la arhivele mapn. Numai ca nimeni nu vrea asta, n-ar da bine ‘mituletzului titulescu’! de, sunt destui paraziti care traiesc foarte bine din asta.
  Numai infantilii au nevoie de mituri ideologice, asta pentru ca sunt FOARTE nesiguri de propriul lor caracter.

 81. @Al: Bati cimpii. Nu ai citit textul sau minti ca un legionar sau bolsevic, ca e tot una. Insusi limbajul mirlanesc te recomanda ca atare, la fel fixismele. Alegatia a fost negata: „Ne propunem sa discutam aceasta afirmatie – aprobata sau negata la fel de puternic”, p 284 in cartea lui Gheorghe Buzatu (l-am cunoscut personal, un om absolut integru) pe care insusi tu ai invocat-o, editia 1982. Informatia apare tirziu in istoriografie, 1965, ceea ce sugereaza caracterul sau de zvon sau insinuare, preluata fara discernamint sau interesat de Gheorghe Cantacuzino. Textul mentioneaza agenti germani si britanici, ceea ce, inca odata, arunca dubii asupra veridicitatii ei. Savel Radulescu si Valter Roman nu mint (insinuezi) ci doar sint vagi. Astfel, Radulescu vorbeste de ‘unele comenzi de armament’, si asta in 1966. Valter Roman (Romania literara 1980) vorbeste de 3 tunuri din cadrul unui lot mai mare din Franta, citind pe seful de stat major al brigazii, care, la rindul sau, era doar aluziv. Valter Roman nu considera informatia ca sigura ci doar ‘cit se poate de verosimila’. Pe baza de aluzii si verosimilitati nu poti considera pe cineva ‘mirsav’. Asta o face doar literatura legionara si fascista. Nu intimplator, presa din Ungaria, Bulgaria, Italia comentau negativ activitatea lui Titulescu, in timp ce in Anglia, SUA, Franta, etc. demiterea lui Titulescu era deplinsa si vazuta ca orientare a Romaniei catre Germania. Este aberant sa sustii ca Titulescu nu a fost chemat in justitie pentru o fapta asa de grava pentru a nu crea scandal. Scandalul cu largi ecouri internationale a fost creata tocmai de demiterea sa nejustificata. Absenta procesului arata ca deturnarea, daca a fost, a fost in intelegere cu persoane influente in Stat. Se stie cine si ce fel de afaceri se invirteau in epoca, panamaua cu Timbrul Aviatiei (posed si eu citeva) fiind notorie. Sustii cu aplomb ceea ce istoria a repudiat: fascismul. Macar daca ai fi civilizat. Prea mult pentru o camasa bruna.

 82. @ anonim:
  – Alegatia a fost DISCUTATA, nu negata, nici macar cand citezi nu poti procesa, jalnic autist?
  Si ‘discutia’ se refera la CAUZA DEMITERII, nu la deturnare; deturnare acceptata de ‘aproape toti cercetatorii’, inclusiv de el, CONFIRMATA INCLUSIV DE SECRETARUL RADULESCU.
  – E confirmata de roman si radulescu si o declari ‘zvon’?? toti istoricii (si constantiniu) sunt prosti numai un bolsevic nesimtit ca tine decreteaza adevarul …
  – Roman mentioneaza explicit ‘tunuri’ – asta e vag?? savel confirma ca au fost MAI MULTE comenzi deturnate, ce e vag aici boule? Marsavia ta e evidenta: ‘daca nu cunoastem numarul EXACT de tunuri, tema trebuie abandonata’.
  Cu siguranta numarul exista in franta si spania; doar ca nimeni de la noi nu e interesat sa-l afle.
  – Cu exceptia urss NIMENI n-a protestat la demiterea lui titulescu, debordezi de informatie …
  – DACA deturnarea ar fi fost facuta in acord cu cineva din guvern N-AR MAI FI TRIMIS PE NIMENI in franta, dupa comanda; sa pari corupt e una, sa fii si ridicol e prea mult. Oricum asta nu-i scade vina lui titulescu – a fost evident de departe principalul actor.
  – Sofismul tau jegos de logica onctuoasa bolsevica e evident: daca legionarii l-au criticat pe titulescu ergo oricine il critica e automat legionar; inclusiv potra, desigur … totul pentru ca un decervelat ca tine nu poate suporta o analiza, are nevoie de logica simplista din povesti.

 83. – Dincolo de idiotenia deturnarii (cand romania era amenintata din 4 parti !! si dotarea era jalnica) e socant ca titulescu nu vede BOMBA DIPLOMATICA amorsata.
  Un scandal ar fi pus romania la zid – nu doar in fata taberei revizioniste ci si pentru anglia si franta, lumea buna (ma rog, anglia era tot mai mult revizionista dar passons).
  Cand la trianon argumentul nostru pentru toata transilvania SI CHIAR MAI MULT (partium SI zone maghiare) a fost tocmai necesitatea protectiei impotriva unei incercuiri bolsevice; acum noi ii inarmam pe descreieratii care darama sistematic biserici si ard biblioteci?
  Romania risca sa devina un paria delegitimat, e umitor cat s-a riscat. Si asta doar pentru o favoare FARA VALOARE a urss-ului.

  – Degeaba l-ai cunoscut pe buzatu ca tot prostanac ai ramas. Altfel te-ai fi uitat la ce zice buzatu – meschin cum esti te intereseaza doar omul, sa-i descoperi vulnerabilitatile ca sa-ti activezi lichelismul.
  Buzatu ma confirma total: conchide ca demiterea e o dovada de REALISM.
  Carei situatii i-a pus capat acest gest de realism?
  Simplu: antonimul realismului e AUTISMUL. E exact cuvantul pe care l-am folosit relativ la titulescu inca de la inceput!! QED

 84. @Al: Nesimtit si prostanac esti chiar tu si magar pe deasupra. Ti-am citat din cartea pe care ai invocat-o tu exact spusele vagi ale lui Radulescu si altora. Nu poti condamna pe cineva in absenta unor probe clare. Cum tu esti caz de ospiciu, nu numai de mahala sordida, nu pot pune baza pe ce pretinzi ca citesti din carti, plus divagatia deliranta si fuga spre alte subiecte, nu are rost a-mi pierde timpul cu tine. Ramii deci la Mein Kampf si Carticica sefului de cuib.

 85. @anonim:
  Deturnarea ESTE foarte clara. Nimeni nu o neaga, TOTI o confirma.
  Diferenta intre mine si potra, amicul tau, e cum valorizam informatia – CARE E SIGURA.

  Eu spun ca deturnarea unei comenzi de armament (destinat armatei romane in mare penurie de material SI intr-o romanie amenintata de 4 vecini, dintre care unul un colos) catre niste scelerati este o marsavie si o crima.
  Potra (si pe urmele lui si tu, biet catelus incontinent salivar) spune ca nu, deturnarea a fost o virtute, perfect in asentimentul „maselor largi, de la orase si sate”. Mase care probabil de-abia asteptau sa isi detoneze bisericile (ca la barcelona, de), dar ce sa vezi, nu-i lasau legionarii
  : ) : )

  In alta ordine de idei uite un citat superb – relativ la teza ta (imbecila, ca toate tezele tale) ca titulescu, chipurile, a fost un mare principial chiar daca uneori a facut-o riscand situatia romaniei. Si istoria il va redescoperi, in mare glorie.
  In timp ce eu sustineam ca titulescu ar fi alergat la hitler in genunchi daca ar fi constientizat duplicitatea mizerabila a frantei.
  „eu, care am vazut toate tarile la ele acasa sau la munca spre a ajunge la concluzia ca nimic nu poate pretui mai mult ca glia parinteasca, eu, care sunt adanc uman, dar care am curajul de a spune public ca umanitatea nu ma intereseaza daca Romania nu-si gaseste locul in sanul ei” – Titulescu ‘Documente confidentiale’ p27

 86. @Al: Deturnarea este clara doar pentru cei cu idei fixe, in rindul carora se remarca adeptii nazismului, fascismului, legionarismului, in fine, bolsevismului, intre care te afli si tu ca adulator al lui Franco si Stalin. Probabil nu inseamna clar, cu atit mai mult cu cit subiectul a fost dezbatut intens cindva. Citatul din Titulescu arata fara echivoc devotamentul sau pentru tara. Numai cineva cu un fixism anti-Titulescu il poate rastalmaci. Ambiguitatea Frantei este notorie. Cu toate acestea, nici Albania, sau Cehoslovacia, Grecia, Iugoslavia, Polonia nu s-au dus in genunchi la Hitler. Asta au facut-o, la noi, printre altii, legionarii, si nici aceia toti, caci unii, ca tine se pare, l-au preferat pe tatucul Stalin. A spune ca ar fi facut-o Titulescu inseamna delir de ospiciu.

 87. @anonim:
  Si legionarism si bolsevism, si franco si stalin toate deodata – ce varza disperata e in capul tau, ma mir cum mai rezisti : )

  Tocmai tu esti fixist – cand ai atatea surse independente doar paranoicii mai vorbesc de ‘probabil’, istoricii nu o fac. Subiectul NU a fost dezbatut intens niciodata, doar EFECTELE lui (iarasi deturnezi).

  Doar pentru ‘devotament pentru tara’ nu ma oboseam sa dau citatul – arata fara echivoc un CLASAMENT, doar tu ineptule nu sesizezi nimic.
  Ambiguitatea frantei ESTE notorie acum, atunci NU ERA deloc, mai mult titulescu se legana in iluzia ca ei ar avea o datorie fata de noi pentru 1916 si ca noi eram aliati predilecti.

  Toate tarile invocate de tine au beneficiat de garantii si asigurari, unele chiar de actiune in teren – numai tu n-ai auzit de asta. Noua ni s-a spus expressis verbis ca nu contam decat DUPA.
  Doar imbecilii (ca tine) ar fi stat pasivi – si primul care a marsat a fost febletea ta antonescu. NU PE LEGIONARI A PARIAT HITLER CI PE EL!! Isi cunostea omul!
  Daca a facut-o antonescu (plin de inhibitii etice) cu atat mai mult ar fi facut-o titulescu, semidoctule.

  Da, intre hitler si stalin il prefer pe stalin, cel care ne da ardealul. Ca oricarui bolsevic unitatea romanilor iti provoca ulcer.

 88. @Al: Varza este in capul tau. Balansul legionarism – bolsevism este notoriu, la fel similitudinea, iar tu le exemplifici pe amindoua. Ti-am dat exact citatul unde se spune ca alegatia cu deturnarea a fost dezbatuta. Pre mult pentru o camasa bruna, neagra, verde, rosie sa priceapa ca, daca a fost dezbatuta, nu era clara iar, daca un verdict raspicat nu exista, nici nu sint elemente ferme care sa-l sustina. Tarile respective si Romania au avut garantii, toate la fel de inefective pe fondul conciliatorismului. Cum nu esti decit un mirlan, fara cunostinte de fond ci doar cu prejudecati profund nocive, nu pot face decit sa te ignor ca pe orice scirnavie care se lipeste de tine.

 89. @ anonim:
  – Nu, ‘balansul legionarism – bolsevism’ e notoriu DOAR pentru tampitei ca tine. Au fost infiltrari DOAR dinspre bolsevici in miscarile nationaliste, INVERS DELOC. Pentru ca e o diferenta de fanatism si onoare aici, ineptule, dar astea nu-s subiecte de nasul tau.
  – Ai dat UN CITAT (‘Ne propunem sa discutam aceasta afirmatie – aprobata sau negata la fel de puternic’), care e DOAR o propunere. Asta e tot, potra nu face mai mult – adica nu da nici un argument care ar infirma deturnarea. Si trece direct la consecintele ei.
  CINE o neaga? ‘la fel de puternic’ ? poate ‘masele largi, de la orase si sate’ …
  – Lucrurile sunt FOARTE SIMPLE, sunt documente in arhive si aici si in spania, si absolut cert in franta. Dupa cum am spus, nimeni nu doreste, prea multi traiesc din mitul titulescu.
  – ‘Conciliatorismul’ a fost initiat chiar de anglia. Si foarte devreme.
  Numai tu mucosule n-ai aflat asta.
  Ironia (karma?) e ca tocmai titulescu descopera in arhiva negocierilor post-belice cum nici chiar franta nu avea nici o intentie sa-si respecte angajamentele.
  Sa nu le respecti e una, sa nici nu-i anunti pe naivi ‘en plein melee’ e deja abject.

 90. @Al: Dupa cum ti-am spus, mirlane, nu iti mai dau nici o atentie. Esti surd si orb la orice informatie care contrazice fixurile tale.

 91. @anonim

  Care informatie? Ca bietul potra si-a propus sa discute realitatea deturnarii si nu o mai face? trecand direct la efecte? ASTA e toata informatia, ineptule.
  Nu e de mirare ca vomiti doar invective. Daca potra, care orisicat e cu trei clase peste tine, nu o face cum o s-o faci tu … DE UNDE s-o faci, ca esti straveziu.

  Si CINE ALTCINEVA o face? Nimeni. Daca unul de talia lui constantiniu, sau djuvara, nu o fac. Pentru ca e o informatie confirmata dintr-o multitudine de surse independente.
  Mda, si ei sunt fixisti, n’est pas? Pai si potra e, daca scrie cateva pagini despre efectele deturnarii cand n-a stabilit certitudinea matematica.
  Ia invata-i tu anonimule cum se scrie istoria adevarata – o tabula rasa.

 92. @Al: Potra spune clar ca a deturnarea a fost dezbatuta si chiar il citezi, dar tu traiesti in coconul propriilor fixuri, care frizeaza delirul, pentru ca nu pricepi ceea ce a scris Potra. Te invirti in cercul propriilor aberatii, dind la flasneta. Ba pe deasupra mai esti si badaran, ca asa sta bine la o camasa bruna sau verde, napirlita in rosu, ca multi alti coreligionari in totalitarism. Daca istoricii mentionati nu discuta subiectul nu insemna ca deturnarea a fost sigur, cum aberant si mirlaneste o tii langa tu, ci pentru ca nu exista elemente sigure. Djuvara nici macar nu este istoric ci un diletant la fel ca Valenas, cu aceleasi performante. Afirmatia ca aceste elemente ar fi sigur in cine stie ce arhive, pasamite neinvestigate din oportunism, are aceeasi valoare cu a sustine existenta sigura a vizitatorilor extraterestri. O discutie cu un rudimentar si necioplit ca tine, dar cu ifose de mare erudit, este inutila.

 93. @anonim

  Da, potra spune ca a fost dezbatuta dar argumentele contra au fost atat de stravezii si inutile incat NICI MACAR EL nu le mai invoca – DESI ISI PROPUSESE.
  UNDE a fost dezbatuta, SI DE CINE? Habar n-ai. POTI DA UN SINGUR CONTRAARGUMENT? Desigur nu. Pentru ca toate au fost ridicole si ridicol ar fi fost si potra daca marsa.

  Tocmai ca fixistul esti tu, invocand o rigurozitate matematica intr-un domeniu impropriu, orice psiholog ti-ar confirma asta – pana si potra. Logica matematica si istoria nu doar ca sunt diferite ci fac parte din domenii total diferite.

  Iar istoricii sigur ca nu discuta subiectul – TOCMAI pentru ca sunt istorici si nu matematicieni sau tampitei inepti ca tine. Dupa criteriile tale imbecile istoria ar fi o colectie de doar cateva date seci si ‘absolut sigure’.

 94. Iar djuvara nu doar ca e istoric mucosule – subiectul cu basarabii cumani e unul major ca importanta – e si mai mult, e filosof al istoriei!
  ‘Civilizatii si tipare’ e o carte de nivel mondial – dar evident nu e de nasul tau (ca in primele editii nu era cu poze). Btw – analiza sa a prezis corect sfarsitul urss, cand mii de catedre de sovietologie au ratat momentul. Si ai tu, jigodie bolsevica, tupeul sa il faci diletant …

  DAR NU in calitate de istoric era prezent in tema CI DE DIPLOMAT, CONTEMPORAN CU EVENIMENTUL! Desigur tu – absolut previzibil – ratezi complet calitatea lui de martor.

  Si da, n-ar fi nimic complicat sa se caute. In 36 am avut o comanda PLATITA in franta, s-a receptionat sau nu? TOCMAI ca invalidarea deturnarii ar da cu plus pentru titulescu, sicofantii zelosi (care oricum freaca menta pe la fundatie) ar face orice sa se simta utili. S-ar obtine astfel si certitudinea matematica!

  Insa poate faptul ca nimeni n-o face de atata timp denota cu asupra de masura ca pe lumea asta fixistii causeuri ca tine sunt foarte, foarte putini : ) : )

 95. @Al: Inca o dovada ca nu pricepi ceea ce citesti, asta daca citesti. Potra explica de ce nu insista asupra subiectului deturnare in sine: este preocupat doar de contributia acestei alegatii la demiterea lui Titulescu de catre Carol. Mirlane, diplomatia, filozofia, fie si filozofia istoriei, chiar eseistica istorica este altceva decit profesia de istoric, in care primeaza acuratetea, nu speculatia, intre care cea despre originea cumana a fost chiar ridicola. Ea ‘dadea bine’ atunci, prin anii ’90, la fel ca aberatiile altui diletant, Patapievici, cind se bestelea si rastalmacea totul. Deci toata polologhia ta este produsul unei minti ratacite in fixisme si atit.

 96. @ anonim

  Adica potra ar lua in calcul o informatie fantezista si scrie pagini DOAR despre efectele ei?
  Iti dai inca o data masura ridicolului. Evident argumentele contra nu exista, altfel le-ar enumera macar.
  DAR DE CE NU LE DAI TU? SAU MACAR UNUL SINGUR. Evident pentru ca nici (macar) tu nu le cunosti!! Si nici macar sa le inventezi nu esti in stare.

  Sigur ca filosofia, diplomatia etc sunt altceva decat istoria (tocmai ti-am atras eu atentia mai sus, n-ai observat mucosule?). Iar filosof al istoriei e mult mai mult decat istoric – dovada ca primii sunt mult mai putini.

 97. In loc sa-ti versi balele la adresa lui djuvara mai bine ai fi adus un contra-argument la teza cumana – glumesc, evident, ‘argumentatia’ ta e cel mult uneori amuzanta, atat.
  Chiar lasand cumanii la o parte, prin cartile si emisiunile lui a facut pentru difuzia istoriei romanilor de zeci de ori mai mult decat potra et alii – e clar ca asta te infurie de fapt.
  Dupa cum spuneam l-am invocat ca martor dar subiectul asta il eviti cu grija.

 98. @Al: Iar nu pricepi ce citesti daca totusi citesti. Potra da sursa unde informatia apare in istoriografie, tirziu, in 1965. Ti-am mai spus dar tu, mirlane, esti dus cu sorcova. Asocierea deturnarii cu numele lui Titulescu apare intr-o singura relatare, aceea a lui Gheorghe Cantacuzino, dar acesta nu spune de unde stie. Restul sint aluzii sau colportari ale simpatizantilor legionari, probabil si cea a lui Djuvara, si el simpatizant legionar. De unde o stie cind el in 1936 abia facea 20 de ani? Cauta lucrarea lui Corneliu Ciucanu, De la externe in viltoarea vietii politice […], publicata la Iasi in 2018. Nu este deloc o lucrare laudativa la adresa lui Titulescu si totusi nu mentioneaza alt document incriminator decit aceeasi nota a lui Cantacuzino. Franta a livrat armament Spaniei Republicane direct din uzinele franceze – dupa notele din arhiva MAE mentionate in lucrare. Republica platea gras, in aur, inclusiv mita – o spune Constancia de la Mora, sotia comandantului Aviatiei Republicane, in cartea sa Mindra Spanie. Deci, foarte posibil, Franta esta autoarea deturnarii, posibil in intelegere cu autoritatile romane (livrarile nu au ajuns in Romania) iar incriminarea lui Titulescu din acea nota probabil o abjecta insinuare. Unde sint deci dovezile sigure si irefutabile ca, Titulescu, ministrul de externe, a intervenit cu de la sine voie in virarea catre Spania a acestei comenzi de armament? Comenzile de armament nu erau in nici un caz de resortul sau.

  Teza cumana a fost spulberata odata cu analiza genetica a osemintelor lui Vlaicu Voda de la Curtea de Arges, in 2014. Poate ca istoria nu este o stiinta chiar exacta dar nici fantezia, improvizatia, nu este istorie. Ca veni vorba, matematica, prin excelenta exacta, are masura incertitudinii, de care Djuvara e cu totul strain.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.