Panama Papers și Vladimir Putin: acuze la adresa lui Edward Snowden

În scandalul Panama Papers a intrat și Edward Snowden, fostul angajat al NSA ce aprimit azil în Federația Rusă. El a fost printre primii care au publicat informația inițială, chiar înainte ca ea să apară pe site-ul Suddeutsche Zeitung (primul ziar care a publicat Panama Papers) sau pe conturile social media ale ziarului german. Snowden a dezvăluit existența Panama Papers cu 12 minute înainte de expirarea embargoului de presă. Este motivul pentru care mulți jurnaliști se întreabă de ce Snowden, având acces la materiale, a tăcut în ce privește implicarea lui Vladimir Putin în scandal.

Snowden a scris depre posibilele legături dintre Francois Hollande sau David Cameron și Panama Papers, însă nu a scos o vorba despre Putin, deși Suddeutsche Zeitung a ieșit în prima zi cu o mare ilustrație despre Panama Papers avându-l în centru pe Vladimir Putin.

Nu este pentru prima oară când Snowden este criticat pentru părtinire pro-rusa în luările sale de poziție. I s-a reproșat iî 2014 că i-a pus o intrebare infantilă președintelui rus: ”Rusia interceptează, analizează și stochează milioane de convorbiri?” Evident, Putin a răspuns negativ.

Explicația pentru atitudinea lui Snowden vine tot pe rețelele de socializare. ”Mesajele lui Snowden se concentreaza pe Islanda și premierul de acolo, ceea ce i-a atras critici. Răspunsul este simplu: singura persoana care stă între Snowden și o celulă de închisoare americană este Putin”.

Singurul tweet al lui Snowden în care apare Rusie este următoriul: ”Cu scandalurile din Rusia, China, UK, Islanda, Ucraina și multe altele, o noua regulă: dacă ești la conducerea unei țări, ține-ți banii în acea țară”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.