Pandemia, pandemie, dar britanicii cer români

Sparanghelia de la Cluj face pui. După ce mii de români au plecat de pe aeroportul din Cluj la cules sparanghel în Germania, iată că scenariul se întâmplă și în alte locuri. Fără înghesuială, de data aceasta, ba chiar pe șest, sute și sute de muncitori români iau calea străinătății. Tot ca să bată câmpurile vestice. 

O cursă charter plină cu 180 de muncitori români e programată să aterizeze pe aeroportul britanic Stansted. Oamenii ar trebui să ocupe locurile de muncă vacante la ferme în urma pandemiei de coronvirus, scriu jurnaliștii de la metro.co.uk.

Acesta este primul avion din cele șase care ar trebui să ajungă aici în săptămânile următoare, astfel încît fermele să nu ducă lipsă de mână de lucru. Fermierii au reclamat în ultima vreme că recoltele lor ar putea putrezi pe câmpuri din cauza lipsei de forță de muncă survenite după pandemie.

După aterizarea pe aeroportul din Londra, lucrătorii ajunși de la București vor fi transportați cu autobuze la noi locuri de muncă. Zborul, în sistemul charter, a fost contractat de o firmă din industria alimentară al cărei nume nu a fost dezvăluit. Pasagerii sunt așteptați să respecte regulile de distanțare socială și nu li se permite părăsirea României, dacă prezintă simptome specifice corovirusului. S-a apelat la acestă soluție întrucât multe companii aeriene, precum EasyJet sau RyanAir, și-au anulat zborurile dintre Regat și Europa de Est, făcând imposibilă venirea lucrătorilor sezonieri din resurse proprii.

Britanicii au fost și ei solicitați să lucreze în agricultură, pentru a acoperi lipsa de personal, dar, deși mulți dintre cei deveniți șomeri din cauza COVID-19 au răspuns apelului, nu sunt suficienți.

Ar fi nevoie cam de 70.000 de muncitori sezonieri în agricultură de -a lungul anului, iar cei mai mulți dintre ei provin, în general, din UE.

Oficiul Pentru Responsabilitate Bugetară (ORB) a estimat o scădere de 35% a PIB-ului din Marea Britanie în al doilea trimestru din 2020, iar experți independenți au previzionat că acest lucru se va întâmpla dacă măsurile restrictive de carantină sunt menținute timp de 3 luni, urmate de alte 3 de măsuri relaxate. Totuși, ei cred că economia își va reveni rapid”.

Se estimează, de asemenea, o creștere a ratei șomajului până la 10%, adică aproximativ două milioane de persoane, număr care va scădea spre finalul anului, confrom ORB. Departamentul Muncii și Pensiilor a raportat deja 950.000 de cerere de șomaj noi între 16 și 31 martie, semn că o accentuare a șomajului are loc deja.

sursa foto https://metro.co.uk/2020/04/15/fruit-pickers-flown-romania-brits-failed-answer-call-help-12559562/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Am scris de la inceputul coro, ca aceasta coro e a crizatilor, ca se ascund in Romania multe actiuni de ochii lumii care vor fi blocati prin anularea multor drepturi! Ce se intampla de fapt, fix ceea ce scriam! Si cata ipocrizie fara limite: aduc in tara cateva sute de bipezi si scot pe taraba mii de bipezi la vanzare ca sclavi pe tarlale straineze si defriseaza padurile in stil barbar in dosul ordonantelor militare! Ba nebunilor, politicieni civili, va folositi de legislatia militara sa spargeti prin distrugere increderea in uniforma militara?! Voi sunteti sanatosi la bostan??!

  2. În sfârșit, vom realiza planul la export, chitit pe tema sa președintele ‘a uitat’ să abordeze subiectul … o bagatelă !

  3. Păi mă, Fir-ar ei,..Păi și-au importat milioane de islamiști ilegal,. tocmai pentru lipsa de forța de muncă,. Unde sunt ăștia, plătiți, hrăniți, CAZAȚI, imbrăcați din banii UE ? De ce nu pune pe ăștia la treabă ?/ Sau ăștia au altă treabă, de fapt au fost importați cu alte scopuri,, Doar românu e bun de slugă,.

  4. Pai la ei e LOCKDOWN. La noi e flendureala pe strazi cu magazine de bricolaj deschise, institutii de stat neesentiale deschise, lipsa digitalizarii ne obliga sa le ducem la bugetari hartii ca ei nu au sisteme de informatizare special sa fie multi la numar si sa ne ceara hartii. La noi nu e o stare de urgenta impusa sa salveze vieti, e o stare de urgenta originala, cu lumina sfanta pe strazi.

  5. ” sute și sute de muncitori români iau calea străinătății „. Dar, „ai nostri ca brazii” ce fac ; se fac ca ca , turnulete ?! Cu ceva timp in urma nu mai conteneau : // veniti dragi romani in tara, veniti cu drag, veniti cu bine !// Mai apoi: // nu mai veniti ! // . Si inca o data peste mai apoi : // Fugiti inapoi ! // Cine, ce sa mai inteleaga ?!

  6. Cu 30% din toti agricultorii UE,romanii sunt considerati specialisti :)!De unde sa ia Germania si UK,din tari care mai au macim 5% agricultori?Vin in Romania care are minim 50% din populatie priceputa in agricultura..
    Oricum,suntem solicitati si facem si un ban cinstit

  7. UK nu mai e in EU…sub ce statut se duc oamenii la munca acolo…
    iar vindeti sclavi alora urineaza cu bolta pe Romania…

  8. Nici măcar când sunt șomeri englezii nu vor să facă treburile pe care le fac argații români! Alocația e mai bună 🙂 🙂

  9. vindem carne de român, cinci la leu, carne de tun, cumpăraţi cu-ncredere, dacă mor, nu-i pierdere…

  10. Pai nu ziceau deunazi ca romanii au fost una din cauzele importante ale BREXIT-ului si nu mai stiau cum sa scape de ei ?,ca nu mai puteau nici respira de atatia romani…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.