Paradoxul Trump

Aparenţele pro-Rusia ale preşedinţiei SUA conduc la reluarea politicii dure faţă de Moscova. Asta se întâmplă în acest moment în interiorul voinţei parlamentarilor americani, care au declarat război economic împotriva lui Putin şi a aliaţilor săi de afaceri din UE. Mari interese energetice ale ţărilor din UE vor fi sancţionate economic de SUA dacă vor continua să sprijine interesele energetice ruseşti.

Da la Reagan n-am mai avut o asemenea scenă de război rece. Trump nu a putut opune veto-ul său acestei legiferări de noi sancţiuni contra Rusiei. Nu o putea face decât dacă voia cu tot dinadinsul să fie judecat pentru trădare. Putin va înţelege dilema lui Trump şi se va gândi dacă Rusia n-a fost trasă pe sfoară cu acest joc mediatic al influenţei sale asupra alegerilor prezidenţiale din SUA anului 2016. Nu va avea altceva de făcut decât să admire teribilul joc operativ pus la cale de americani (dacă va avea o minimă probă că e un joc operativ) şi, drept consecinţă, să anuleze cauzele care au dus la aceste sancţiuni (Crimeea, Siria etc.).
Europenii cad la mijlocul acestui joc între americani şi ruşi. Noi divizări politice vor slăbi şi mai mult Europa. Uniunea are puţine şanse să iasă mai integrată din ceea ce va urma.

România, dacă nu va opta pentru învingătorul previzibil, va face o greşeală istorică. Neutru nu are cum să joace cu folos. Va pierde, probabil, finanţări din partea UE, dar va câştiga investiţii din partea SUA. Situaţia este similară celei din 1939, când n-am ştiut să optăm pentru învingătorul final previzibil (care şi atunci era SUA). Dacă, atunci, am fi optat mai devreme pentru SUA, chiar din 1939, în final n-am fi fost lăsaţi sub cizmele sovietice. Am fi fost cuceriţi teritorial de germani, ca în 1914, dar am fi putut spera la un final ca în 1917.

Acum, războiul este doar economic, dar urmările au a fi la fel de drastice.

Stranie coincidenţă istorică: în 1914, un neamţ a înţeles că România trebuie să meargă împotriva Germaniei. Va înţelege, oare, neamţul din 2017 că şi acum România are a merge împotriva Germaniei?

Recomanda
Ioan Buduca 186 Articole
Author