Parcare obligatorie

Trenurile româneşti, cu excepţii, desigur, merg tot mai încet, concurate parcă de căruţele ajunse tehnologia de bază a satelor noastre. Străzile, pe bună dreptate, şi chiar autostrăzile sunt adaptate unui trafic de melc, lipsite de semne de circulaţie şi pavoazate cu tot felul de obiecte identice cu atentatul. Avem o justificare în toate şi o lipsă istorică a soluţiilor, alternativelor. Un ministru şi un preşedinte de ţară dormind pe soclurile puse la dispoziţie de maşinăria statului nu mai pot fi treziţi de nimeni. Instituţiile publice nu prea mai există pentru nevoile care au dus la înfiinţarea lor, ajungând cu totul altceva. Dacă ai treburi la o regie autonomă, vei vedea zeci de oameni aşteptând într-o disciplină care, indiscutabil, invită la cunoscutul dispreţ al unor incompetenţi cărora li se aduc doleanţele.

Jumătate din cartierele marilor oraşe au regim special, de zone protejate, în sensul că orice operaţiune privată, gen înlocuirea unui geam, efectuată acolo are nevoie de sute de aprobări, fiecare din acestea constituind o întreagă ierarhie de tip mafiot. În centrul capitalei României, ordinea publică aparţine infractorilor deghizaţi în parcagii care cotizează direct funcţionarilor statului în uniformă. Peste tot apar instituţii spre a susţine acest haos ajuns atât de util unora. Lipsa supravegherii aplicării legii arată un stat de carton menţinut cu toate mijloacele în vigoare.

Să ajungi dintr-o parte în alta a ţării, iată, o aventură de evitat. Pe de o parte, isteria generată de lipsa infrastructurii. Pe de altă parte, întregul rezultat al dispreţului faţă de celălalt, manifestându-se la fiecare viraj şi linie neîntreruptă, uitând de totala incompetenţă a funcţionarilor care acţionează unde nu este cazul. Calea noastră europeană este închisă iar aberaţiile acestui blocaj au ajuns virtuţi ale presupusului sistem. Iresponsabilitatea a ajuns autonomă, funcţionând după legi proprii, împotriva interesului general şi a legii fundamentale, constituţionale, atât de mult s-au complicat lucrurile. Nu cred că este bine să fie incriminat funcţionarul public, cel lăsat de legi într-o totală libertate, însă orice lege va trebui aplicată egal oricărui cetăţean. Corupţia creşte din solul actualei autarhii pe care chiar totalitarismul comunist o neutralizase într-o mare măsură.

Transformarea situaţiei de acum a ţării într-un important ingredient pozitiv al reformei arată nu numai corupţia şi interesele unor largi categorii de impostori. Incompetenţa este, de fapt, cauza principală, dovedită de înţelegerea tot mai limitată a managementului public. Viteza a fost redusă până la valorile care fac din starea pe loc apologia puterii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1335 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.