Parchetul European, condus de Kovesi, anchetă amplă în România

La solicitarea Parchetului European (EPPO) din Iași au fost efectuate șapte percheziții domiciliare, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 2 milioane de euro care implică proiecte IT.

Două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.

Perchezițiile au fost efectuate în mai multe locații din România, inclusiv în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov.

Măsuri de investigație au fost efectuate și în Belgia, Bulgaria, Italia, Lituania și Spania, precum și în Republica Moldova, potrivit EPPO.

În cauză este o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare („PIST — Platforma inovatoare pentru tranzacții financiare rapide și sigure”).

Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu erau efectiv angajate – obținând astfel fonduri necuvenite de la Bugetul UE de 1 milion EUR.

Se înțelege că aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind companii-fantomă înregistrate în Spania și Bulgaria și conturi bancare în Belgia și Lituania. Potrivit probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete.

Unele dintre persoanele cercetate au fost aduse la biroul EPPO din Iași pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți, iar altele vor fi aduse în zilele următoare. Faptele cercetate ar putea constitui infracțiuni de fraudă agravată a subvențiilor și spălare de bani.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat două apartamente, cu o valoare totală de aproximativ 250 000 de euro, loturi de teren și a înghețat conturile bancare ale suspecților și ale companiilor acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

 1. LAURA KOVESI FA-TE CA LUCREZI! ANCHETEAZA NISTE BANI DE SEMINTE…HEI, MADAM ZEITA SCULII, URSULA VON DER PFIZER SI SOTUL EI DE LA PFIZER, CARE AU DEVALIZAT EUROPA…NU INTRA IN ATENTIA DUMITALE? ORI TE-A RATACIT SEBASTIAN GHITA UNDEVA PRIN VREO VIE, IAR?! PROSTESTI LUMEA CU ANCHETE DE DOUA PARALE….UNDE SUNT BANII DIN DOSARELE EADS, MICROSOFT, ETC…? AI TRAIT DOAR SA GARANTEZI BANDITISMELE…GEOANA SPRE EX…CURAT CA TINE!

 2. Haaloooo, dar ăștia nu sunt botezați, nu au identitate și domiciliu fiecare de nu informați corect cetățenii români? Pare că e un exercițiu de imagine fals pentru a reveni acest parchet pe cai mari in prim plan tv.

 3. Iată-mă-s isravnișită după ci am fost și parisuită și cadorisită cu Lighion donor . Cumnățică Ur$ulă hai , nu-i așe că m-am mai supțiet că nu mai puteam cu țoparlanii ciia pinali , Dar și amu tot în ei dau , că p-aci sunt fețe simandicoase , nu Brusturi și Cociurli .

 4. Prin Luluta se baga si PE in laturile rafuielilor securisto-mafiote romanesti. Femeia dovedeste ca a ramas aceeasi subordonata disciplinata a echipei Coldea care nu vrea sa renunte la putere.

 5. Luatul banilor de la UE cu japca nu e furt, e haiducie, dreptate, reciprocitate.

 6. Duamna Kovesi ie eroina mea. Dacă una carea termina-t scoala cu media 6,41 a ajuns asa femeie mare anseamna ca si io am sase.

 7. vacs-inurile nu le vedeti duoamna moveta? vedeti ca sunt neshte contracte cu text „bruiat” chiar acolo la capul imputit al starvului unde aveti loc caldutz platit tot de noi! hai sikktirr.

 8. kovesi… cum a fost ea cumparata viu, devenind sluga??? interesant subiect de roman s.f…

 9. acum ,sa te bagi in seama cu slugile, nu are sens… tintele vor fi mereu stapanii slugilor.

  „m-am saturat de lichele, dati-mi o canalie!” -Victor Eftimiu

 10. va ajunge presedinte, pe multi va popi….
  Va tremura nadragii, nuu?

 11. Eu nu pricep un lucru. Exista un control al fondurilor de prim nivel, exisia raportari care ar trebui controlate la sange si daca se descopera erori nu se fac decontari. Am lucrat apeoape 20 de ani in domeniu. Nu inteleg cvum s-a putut ajunge la asa o frauda pe o perioada asa de lunga, cum au fost controlate rapoartele de prim nivel si de ce nu au fost respinse ca sa nu se ajunnga la procurori. Teama imi e ca ducandu-l pe Uncheselu dupa ea, Romania are peste 1000 de dosare pentru ca acest individ nu prea se dovedeste decat a fi un Portocala 2.
  Nici nu stiti ce birocratie presupun aceste rapoarte….am facut zeci de rapoarte in 20 de ani si am trecut prin zeci de cobtroale si tot nu inteleg cum sunt posibile fraudele si cum se trece de nivelul 1 de control, decat daca e vorba de mituire a controlorului….

 12. Oare toti comentatorii ăștia de scriu cu atâta naduf sunt cu mâna in sac si ataca precaritatea acestor procese amărâte in care se dovedeste ca s-au furat doar niste nevinovate sume de două- trei milioane de € ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.