Paris 13/11 și New York 9/11 – două discursuri în oglindă

Declarațiile făcute de liderii americani și francezi după atentatele de la 11 septembrie, respectiv recentele atacuri de la Paris, se aseamănă izbitor.

”Vreau să le spun francezilor că suntem în război. Și pentru că suntem în război vom lua măsuri excepționale și vom lovi acest inamic pentru a-l distruge aici, în Franța, în Europa, dar și în Siria și Irak. Suntem în fața unui act de război organizat metodic de către o armată teroristă, jihadistă, care organizase deja atentate. Nu am spus niciodată că nu sunt riscuri (…) amenințările vor dura: este o chestiune de luni, poate de ani. Francezii trebuie să fie puternici”, a spus premierul Manuel Valls imediat dupa atentatele de la Paris.

”Pe 11 septembrie, dușmanii libertății au comis un act de război împotriva țării noastre. Americanii au cunoscut războiul, dar în ultimii 136 de ani ele au fost războaie pe teritoriu străin, cu excepția unei duminici din 1941 (…) Războiul nostru va începe cu al Qaeda, dar nu se va încheia aici. Nu se va opri decât atunci când toate grupările teroriste cu alonjă mondiala vor fi descoperite, oprite și distruse (…) Americanii se întreabă: cum vom lupta cu terorismul? Vom mobiliza orice resursă – toate mijloacele diplomației, fiecare pârghie informativă, fiecare instrument de aplicare a legii, orice influență financiară și orice armă necesară războiului (…) Vă cer răbdare când va veni vorba de neplăcerile care pot însoți măsurile de securitate mai dure și va cer răbdare în ceea ce va fi o luptă de durată”, a declarat președintele George W. Bush în fața Congresului SUA, după atentatele de la 11 septembrie 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.