Parlamentarul PNL Mugur Cozmanciuc la Strasbourg: Numărul de persoane care îşi redobândesc cetăţenia română, mai mic decât al Ungariei

Numărul de persoane pentru care se acordă cetățenia română este mic, în comparație cu numărul de persoane care dobândesc cetățenia altor state membre ale Uniunii Europene, a declarant parlamentarul PNL Mugur Cozmanciuc în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, unde a avut trei intervenţii pe subiecte de interes national.

Cozmanciuc a informat membrii Adunării asupra faptului că din anul 1991 până la sfârșitul anului 2012 (pe o perioadă de peste 21 de ani), numărul de persoane care au redobândit cetățenia română este de 336.000.

Comparativ, în Ungaria, de la intrarea în vigoare a noii proceduri de redobândire a cetăţeniei ungare (într-o perioadă de 3 ani) numărul de persoane care au re-dobândit cetățenia ungară este de peste 555.000.

De asemenea, parlamentarul român a subliniat faptul că legislația românească privind cetățenia este pe deplin în conformitate cu normele internaționale existente și cu standardele în acest domeniu, în special cu prevederile Convenției Europene cu privire la cetățenie, şi că nu se aplică în mod special cetăţenilor de aceeaşi etnie din anumite state; aceasta nu prevede niciun regim special conceput pentru o comunitate în sine.

Totodată, Mugur Cozmanciuc a atras atenţia asupra faptului că procedura simplificată de redobândire a cetăţeniei române este menită să ofere „reparaţie morală” celor care au pierdut-o, independent de voinţa lor: categoria de persoane nu se limitează la persoanele care au o relaţie istorică cu România, ci include şi persoanele care au pierdut cetăţenia română din motive politice.

Deputatul PNL a mai afirmat că legislația românească nu este una excepţională, ci are prevederi similare cu ale altor legislații naționale din Europa.

Referitor la raportul„Refugiaţii şi dreptul la muncă”,  domnul deputat Mugur Cozmanciuc a precizat că în România, asistenţa guvernamentală acordată persoanelor care au obţinut o formă de protecţie are ca scop integrarea acestora în societate şi a subliniat faptul că politicile privind integrarea au ca obiectiv general sprijinirea refugiaţiilor pentru a putea să se auto-susţină și să devină independenţi faţă de asistenţa oferită de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.