EPOPEEA BREXITULUI. Votul parlamentului britanic și reacția Comisiei Europene

Camera Comunelor a adoptat joi seara – cu 412 la 202 voturi – o moţiune prin care Guvernul cere amânarea Brexitului după 29 martie, relatează BBC News. Camera Comunelor s-a pronunţat joi seara şi împotriva organizării unui nou referendum privind Brexitul, cel puţin pentru moment, relatează The Associated Press. Pe de altă parte, parlamentarii au votat pentru amânarea ieșirii Regatului Unit din UE. 

Guvernul urmează să ceară Uniunii Europene o amânare a Brexitului. Executivul cere prin această moţiune o prelungire a aplicării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, în baza căruia a fost lansat Brexitul, până la 30 iunie, dacă Parlamentul aprobă acordul premierului până la 20 martie.

În cazul în care nu se ajunge la un acord al Brexitului până la 20 martie, Guvernul urmează să ceară altă amânare, mai ”lungă”, însă va fi necesar ca UE să fie de cord cu această amânare şi să stabilească termene.

Parlamentul britanic respinge cu 334 la 85 de voturi un al doilea referendum privind Brexitul

Camera Comunelor s-a pronunţat joi seara împotriva organizării unui nou referendum privind Brexitul, cel puţin pentru moment, relatează The Associated Press. Deputaţii britanici au respins cu 334 la 85 de voturi o moţiune privind organizarea unei noi consultări pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană (UE).

Susţinătorii unui nou referendum sunt împărţiţi cu privire la oportunitatea organizării în prezent a unui nou referendum. Însă rezultatul acestui vot nu-i împiedică pe deputaţi să se pronunţe ulturior asupra unei a doua consultări. Britanicii au hotărât în 2016 – cu 52% la sută din voturile exprimate în refrendumul de atunci – să părăsească UE.

Parlamentul britanic se pronunţă joi seara într-o serie de voturi asupra unei amânări a plecării regatului Unit din UE la 29 martie.

Parlamentarii britanici resping cu doar două voturi diferenţă un amendament prin care ar fi urmat să preia controlul asupra Brexitului

Parlamentarii britanici au respins joi seara – cu 314 la 312 voturi – un amendament prin care ar fi putut prelua controlul asupra Brexitului, la 20 martie, relatează BBC News. Respingerea acestui amendament, depus de laburista Hilary Benn, reprezintă o uşurare pentru Guvernul conservator al Theresei May.

Comisia Europeană a luat notă de votul britanic / Barnier: Consultările continuă prin intermediul României

Comisia Europeană „a luat notă” de votul Camerei Comunelor în favoarea Brexit, anunţă Comisia Europeană, în timp ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.”Am luat notă de voturile din această seară. O solicitare de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 necesită aprobarea în unanimitate de către cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie să analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura funcţionarea instituţiilor UE şi ţinându-se cont de motivele şi durata unei posibile amânări. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este în contact constant cu toţi liderii”, a transmis un purtător de cuvânt al Executivului UE.

„Consultările celor 27 de state UE continuă la Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi şi respectuoşi faţă de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinaţi să apărăm interesele UE şi să construim cât mai curând o relaţie viitoare UE/Marea Britanie”, a anunţat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene pe tema Brexit.Michel Barnier se află joi în România, pentru întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.