Parlamentul Bulgariei vrea să gonească LukOil din țară

Parlamentul Bulgariei a pus capăt vineri, prin vot, concesiunii companiei petroliere rusești Lukoil de a administra terminalul petrolier Rosenets, situat în apropiere de portul Burgas de la Marea Neagră. Parlamentarii speră că măsura va accelera intrarea țării în spațiul fără frontiere Schengen al UE, relatează Reuters.
Proiectul de lege, susținut de 144 de deputați în parlamentul cu 240 de locuri, stipulează că Lukoil va putea să opereze terminalul petrolier după încetarea concesiunii, dar trebuie să plătească taxe guvernului bulgar. De asemenea, proiectul de lege prevede că concesiunea se va încheia în termen de o săptămână.
Portul Rosenets, aflat la periferia orașului Burgas, este singurul terminal petrolier specializat de pe coasta bulgară a Mării Negre. Acesta se află sub controlul Lukoil din 2011, când compania rusă a primit o concesiune pe 35 de ani. Terminalul deservește singura rafinărie din Bulgaria, Neftochim Burgas, care are o capacitate de prelucrare de 196.000 de barili pe zi și care este deținută tot de Lukoil. În ianuarie, legislatorii bulgari au adoptat o decizie care deschide calea pentru ca guvernul să preia operarea rafinăriei pentru o perioadă de până la un an.
În propunerea înaintată parlamentului, partidele GERB de centru-dreapta aflat la guvernare, Noi continuăm schimbarea-Bulgaria Democratică (PP-DB) și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, au declarat că încetarea concesiunii ar împiedica Rusia să folosească instalațiile bulgare pentru a-și finanța războiul din Ucraina.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1085 Articole
Author

8 Comentarii

  1. ii primeste pesedeaua, ca tot le-a dat si rafinarii si otelarii si fabrica de alumina si cate altele!

  2. Astia n-au dupa ce bea apa, dar sunt fuduli de nu mai pot… o sa vina epoca cand se vor tara in genunchi in fata rusilor, cersind resurse. Toata europa a innebunit, uitand ca reauraele lor sunt extrem de limitate.

  3. Adica, mai pe romaneste, raspunsul ciobanului dat ciobanitei … Sa vedeti cind vor dori rusii sa goneasca Bulgaria din partea asta de Europa ! …

  4. Timp de zeci de ani, bulgarii au primit curent, gaze si alte resurse de la rusi. Combinatul de la Burgas era pe butuci. Lukoil l-a luat, l-a modernizat si merge brici. Nu pricep cum il iau bulgarii inapoi, fara sa despagubeasca compania.

  5. Nu ar fi exclus ca sa fi primit promisiuni din partea tartorilor de la Bruxelles ,daca ii dau afara pe rusi, vor fi primiti in Schenhgen.Altfel nu vad motivul si fara rusi ,de unde vor gasii alte surse ?

  6. Buna!
    Mai vecini bulgari de ce sunteti asa rai ? Ce aveti cu LukOil?
    Pai ai nostri DECIDENTI lași, corupti si trădători suporta ca OMV SI AUstria sa facă pipi pe noi românii.
    Pentru o asemenea indulgență si prostie austriecii ne consideră prostii Europei, mai precis ei sunt imperiul iar Romania e colonia lor.
    Dar americanii? La fel si americanii, adica fac e vor in România.
    Dar cu Schengen cum.e ?
    Zic unii ca Austria EXECUTĂ comanda Rusiei si a SUA de a refuza accesul Romaniei in Schengen. Deci partenerul strategic v-o trage. EXACT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.