Ciocu’ mic la partid

Senatori şi deputaţi, cenzuraţi de propriul partid

Oratorii, retorii, limbuții și gurile sparte de prin partide, fie ele de opoziție, fie de la putere sunt cernuți, constant, prin sita conducerilor formațiunilor politice. Aleșilor scoși repetenți la comunicare li s-a interzis să mai comunice public fără acordul partidelor din care fac parte. Șefii au finalizat listele comunicatorilor „agreați“ ca să reprezinte interesele și strategiile PSD, ALDE, UDMR, PMP și PNL în dezbaterile televizate.

Dacă din curtea socialiștilor au voie să se exprime peste „gard“ majoritatea parlamentarilor vechi și o parte din miniștri, însă doar cu acceptul celor doi secretari ai partidului, la PNL, vicele responsabil de comunicare dă undă verde liberalilor care rămân în lumina refectoarelor. Prin această formă de cenzură a opiniilor senatorilor și deputaților, partidele vor să-și țină la distanță de oprobriul public cadrele care au încă de-a face cu justiția, dar și să preîntâmpine unele posibile reacții surprinzătoare sau contrare liniei partidului, venite de la politicienii mai noi.

Discriminare pe criterii… penale

Capetele listei comunicatorilor „agreați“ de conducerea PNL sunt Ilie Bolojan și Mircea Hava, liderii din Ardeal care au contribuit decisiv la victoria lui Ludovic Orban în fața lui Cristian Bușoi la Congresul de acum patru luni. Și secretarul general Robert Sighiartău, prim-vicepreședinții Raluca Turcan și Iulian Dumitrescu, dar și majoritatea vicepreședinților, printre care liberalii Cristian Buşoi, Florin Cîțu și Gigel Știrbu au primit de asemenea undă verde ca să reprezinte partidul în talk-show-uri. Pe lista liberalilor nu se regăsesc doi dintre vicepreședinții cu greutate în interiorul partidului, respectiv Dan Motreanu și Marian Petrache. Fost secretar general al PNL, Motreanu este judecat într-un dosar de corupție, fiind acuzat de spălare de bani și folosirea influenței politice. Următorul termen al procesului a fost fixat pe 10 noiembrie și se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și preşedintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, este urmărit penal pentru luare de mită și șantaj. Cu toate că și Virgil Guran, un alt vicepreședinte PNL, are la rândul său probleme cu justiția, acesta se află printre vorbitorii „agreați“ de conducerea liberală. Guran a fost condamnat în 2005 la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Liberalul a contestat cu apel sentinţa, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj a constatat că faptele s-au prescris.

Cine are voie să vorbească

„Va fi constituit, de asemenea, un grup de evaluare pentru acești comunicatori. În acest fel putem afla dacă persoanele respective sunt buni comunicatori ai mesajelor PNL și care este impactul pe care îl au asupra votanților PNL“, anunța Raluca Turcan. Iar în baza noilor reglementări interne și în ciuda notorietății unor aleși, PNL a trecut la cenzură. Primul căruia i s-a închis gura este seniorul Leon Dănăilă, care nu se află printre cei care au dreptul să reprezinte partidul în emisiuni. Senatorul a fost pedepsit pentru unele aprecieri personale, care n-au fost deloc pe placul fostei și actualei conduceri liberale. În schimb, pe lista purtătorilor de mesaje agreați se află și unii liderii judeţeni, respectiv Gheorghe Flutur şi Nicolae Robu. De pe listă lipsesc edilul Aradului, Gheorghe Falcă, şi primarul Clujului, fostul premier Emil Boc. Mai au voie la televizor și 20 de deputați, printre care Cătălin Predoiu, Ovidiu Raețchi, Valeria Schelean, Florica Cherecheș, Gheorghe Tinel, Cristian Buican și noua șefă a Tineretului, deputata Mara Mareş. Printre cei opt senatori „agreați“ se regăsesc Daniel Fenechiu şi fosta şefă PNL Alina Gorghiu. Dintre liberalii care nu au mai prins un loc în Parlament sau o funcție de conducere în interiorul partidului au fost selectaţi să rămână în prim-plan Cristina Pocora, Gheorghe Ialomițianu, consilierul local Ciprian Ciucu și politologul Radu Carp.

Debandada aparentă de la PSD

De comunicarea PSD se ocupă Adrian Dobre, numit recent și secretar de stat, nu doar purtător de cuvânt, şi fostul jurnalist Anca Alexandrescu. Secretarul general adjunct al socialiștilor, Codrin Ștefănescu, este cel care are ca sarcină să le mai taie avântul unor senatori și deputați pesediști care se vor vedete de televiziune. De obicei, Ștefănescu este cel care se aude aproape la fel de tare ca Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose dinspre PSD, chiar mai tare decât majoritatea miniștrilor. În ciuda faptului că PSD este cel mai mare partid din România, prea puțini parlamentari, miniștri sau secretari de stat au apariții publice constante, semn că disciplina în partid funcționează perfect. Iar când vine vorba de o decizie intempestivă a lui
Liviu Dragnea, majoritatea comunicatorilor PSD, de la purtătorul de cuvânt și până la alți aleși, sunt imposibil de găsit.

De la UDMR vorbește numai Hunor

Parlamentar cu ștate vechi și fost ministru, deputatul Varujan Vosganian are rolul de purtător de cuvânt la ALDE, atunci când mai are loc de superiorul său de partid, Călin Popescu-Tăriceanu. În ciuda instabilității politice din USR, deputatul Dan Barna reprezintă poziţia unitară a „formațiunii corporatiștilor“. Fostă membră PSD  Magda Bistriceanu este purtătorul de cuvânt al PMP. La fel ca Vosganian, și Bistriceanu are puține prilejuri să se manifeste public, mai ales că ea nu este nici parlamentar. Și aleșilor de la UDMR li s-au cerut să fie cât mai rezervați în declarații. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, este principalul comunicator de la centru. Agreați de conducerea UDMR sunt și parlamentarii vechi. Nu același noroc îl au radicalii maghiari din Parlament sau din teritoriu. De fiecare data când aceștia izbucnesc cu câte o declarație, camarila lui Hunor se delimitează rapid de ei, izolându-i.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.