Partidele politice din Republica Moldova sunt corupte şi extrem de corupte

Circa 75% din respondenţii care au participat la realizarea Barometrului Global al Corupţiei pentru Moldova consideră că partidele sunt corupte şi extrem de corupte. Datele sunt oferite de către Transparency International Moldova, scrie Moldpres, citată de Timpul.md.

Partidele politice sunt devansate la capitolul corupţie doar de sistemul judiciar, Parlament şi poliţie. Credibilitatea partidelor politice este destul de joasă. Doar 14,2% dintre respondenţi au încredere în partide. Această situaţie este determinată de un şir de probleme ce ţin de independenţa, transparenţa şi responsabilitatea partidelor politice, precum şi de realizarea angajamentelor anticorupţie asumate de ele.

Deşi cadrul legal oferă, în general, un mediu propice înfiinţării şi activităţii partidelor politice, există confuzii privind activităţile care pot fi realizate de partide, iar aplicarea normelor privind sprijinul financiar direct din partea statului va putea fi iniţiată doar din 2015 şi 2017. Deşi există prevederi legale ce ţin de responsabilitatea partidelor politice, acestea sunt lacunare, rapoartele sunt prea generale, nu sunt supuse unui audit extern, capacităţile autorităţilor abilitate de verificare a partidelor politice şi prevenire a fraudelor sunt insuficiente.

Chiar dacă partidele sunt acuzate că folosesc bani nedeclaraţi, inclusiv pentru salarii şi onorarii, sau că numele declarate ale donatorilor ar putea fi false, nu au urmat nici investigaţii şi nici sancţiuni. Această stare de lucruri se explică şi prin influenţa politică exercitată asupra organelor de drept şi
sistemului judecătoresc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.